Skip to content

Language

Galda spēles kopā ar bērniem: kā spēlēšana var uzlabot attiecības un atvieglot mācību procesu

Galda spēles kopā ar bērniem: kā spēlēšana var uzlabot attiecības un atvieglot mācību procesu

Galda spēles: kopā un vienlīdzīgi

Viens no svarīgākajiem aspektiem, par ko jārunā, ir tas, ka galda spēles ir lielisks ģimenes rituāls. Kad visi ir kopā pie galda, visi ir gatavi veltīt viens otram laiku un visi ir vienādā pozīcijā. Nav nozīmes, vai esi vecāka lomā vai bērna lomā, jo visi sāk no viena atskaites punkta — spēles sākuma. Šī vienlīdzība palīdz veidot ciešākas attiecības un var būt īpaši noderīga, ja ģimenē ir bijušas grūtības, dodot iespēju attiecībām attīstīties citādākā dinamikā nekā kā ierasts.

Bet galda spēles piedāvā vairāk nekā tikai vienlīdzību. Tā ir iespēja bērniem iepazīt sevi un mācīties arī no savām negatīvajām emocijām. Spēlējot bērni var piedzīvot uzvaras un zaudējuma brīžus, kas ir ļoti svarīgi viņu personības attīstībai. Vecākiem ir pienākums mācīt bērniem, ka uzvaras jānopelna un par zaudējumiem jāuzņemas atbildība. Ja vecāki „dāvina“ uzvaras pārāk viegli, tas var radīt reālajā dzīvē nepamatotas cerības un nesagatavot bērnus dzīves izaicinājumiem.

Kad bērniem ir grūtības zaudēt spēlē, vecākiem vajadzētu saglabāt mieru un saprast bērna emocijas. Nav nepieciešams uzreiz sākt kritizēt vai pieprasīt, lai bērns uzreiz mēģina atkal. Tāpat noteikti nevajadzētu tēlot zaudējumu pašam un padoties bērnam. Būtībā tas ir brīdis, kurā vecāki var izrādīt sapratni un mēģināt atbalstīt bērnu tieši emocionāli.

Fiziska klātbūtne un komunikācija

Vēl viens lielisks ieguvums, izvēloties galda spēles, ir tas, ka tās veicina fizisku klātbūtni un komunikāciju. Kad spēlē galda spēli, tu esi kopā ar draugiem vai ģimeni un ar savu ķermeni esi iesaistīts spēles procesā. Tu smejies, sarunājies, varbūt pat strīdies un piedzīvo emocionālus brīžus.

Šis aspekts ir īpaši svarīgs, jo daudzi bērni un pusaudži var piedzīvot grūtības sociālajās situācijās. Galda spēles ļauj viņiem izjust komunikāciju un sociālizāciju drošā vidē, kur viņi var paslēpties aiz spēles lomas un mācīties komunicēt. Mūsdienās popularitāti ir ieguvušas video spēles, ko varam atrast savā viedtālrunī, — tajās, pat spēlējot kopā ar citiem, nespēsim iegūt pieredzi, ko sniedz kopā būšana. Pēdējo gadu laikā bērni un jaunieši ir izlaiduši ievērojamu laika periodu, kuru pavadīt kopā ar saviem vienaudžiem klātienē – skolā. Tādēļ, ja plānojat bērnu ballīti, noteikti padomājiet par galda spēļu ieviešanu tajā, jo tās jautrā un interesentā veidā var akcentēt kopā būšanas, sadarbošanās un komunikācijas brīžus.

Galda spēles un mācību procesa atvieglošana

Noslēgumā vēlamies pieminēt, ka galda spēles var būt lielisks veids, kā motivēt bērnus mācīties. Bērniem var nebūt tik liela interese par skolas mācību priekšmetiem, bet, spēlējot galda spēles, viņi var iemācīties daudz vērtīgu lietu. Turklāt regulāra spēļu spēlēšana attīsta bērnu vadības funkcijas, palīdzot tiem mācīties plānot un organizēt savas domas. Tas attīsta smadzenes un padara mācīšanos aizraujošāku un efektīvāku.

 

Rakstu veidoja bērnu psihiatrijas rezidents Jaroslavs Priedeslaipa.

Previous article Saruna ar ukraiņu mākslinieci Veroniku jeb kas slēpjas aiz krāšņajām gleznām, ko redzam uz puzlēm
Next article Viss ir tavās rokās — deck-building galda spēļu apraksts un TOP ieteikumi

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields

0