Skip to content

Language

Viesojamies piemīlīgo pūķīšu ciematā jeb spēles “Flamecraft” apskats

Viesojamies piemīlīgo pūķīšu ciematā jeb spēles “Flamecraft” apskats

Marta izskaņā Brain Games nāca klajā ar skaļiem un karstiem jaunumiem par to, ka tiks latviskots viens no pagājušā gada lielākajiem galda spēļu hitiem — “Flamecraft”. Kas šī vispār ir par spēli, ko no tās sagaidīt un vai tā ir spēle, kura iederētos arī tavā spēļu kolekcijā?

Īsumā

  • Spēlētāju skaits: 1–5
  • Spēles ilgums: 60 min.
  • Ieteicamais vecums: 10+
  • Mehānikas: strādnieku novietošana, resursu menedžments, spēles beigu bonusi
  • BoardGameGeek (BGG) reitings: 7.6/10
  • BGG spēles sarežģītības reitings: 2.19/5
  • Autors: Menijs Vega
  • Oriģinālizdevējs: “Cardboard Alchemy”
  • Apbalvojumi: 2023. gadā “Gra Roku” nominācija kategorijā “Gada labākā ģimeņu spēle”, 2022. gadā “Golden Geek” nominācija kategorijā “Gada labākā vidējas sarežģītības spēle”, 2022. gadā “Golden Geek” balva kategorijā “Labākais galda spēļu vizuālais noformējums un prezentācija”

 

 

 

 

Cena un komponenti

Spēle jau ir nopērkama visos Brain Games veikalos, un tās cena ir 39,95 eiro.

Pati spēle ir standarta izmēra kastē, kādas tiek izmantotas, piemēram, spēlēm “Catan” vai “Ticket to Ride”. Bet kas lācītim vēderā jeb kas slēpjas zem vāka? Pirmais, kas iekrīt acīs un šo spēli atšķir no absolūtā vairuma, ir spēles laukums. Atšķirībā no ierastajiem salokāmajiem vai saliekamajiem kartona laukumiem, šajā spēlē izmantots košs neoprēna paklājiņš. Parasti šāda veida laukumi ir luksusa komponents, ko iespējams iegādāties atsevišķi.

Spēlē ir arī sešas apdrukātas koka pūķu figūriņas, seši koka reputācijas marķieri, kopumā 234 kartona resursi un monētas, 78 pūķu kārtis, 36 burvestību kārtis, 34 lielizmēra veikalu kārtis, septiņas kompanjonu kārtis pieredzējušiem spēlētājiem un atgādinājuma kartītes katram spēlētājam. Citiem vārdiem sakot, spēlē iekšā ir daudz kartona žetonu un kāršu ar ļoti skaistām ilustrācijām.

Noteikumi īsumā

“Tu esi Liesmas sargs — tu pārvaldi prasmi sarunāties ar pūķiem, novietot viņus vispiemērotākajās mājās un veikt burvestības, kas vilina viņus radīt brīnumainas lietas.”

Katrs spēlētājs iejūtas šī Liesmas sarga ādā un strādā pie pūķu ciemata pilnveidošanas — pārvietojoties no viena veikaliņa uz citu, izspēlē pūķu kārtis, aktivizē to efektus, krāj resursus, veic burvestības un iegūst reputācijas jeb uzvaras punktus.

Savā būtībā spēle nav sarežģīta, jo spēlētājam savā gājienā jāpārvietojas uz jaunu bodīti un jāizpilda viena no divām darbībām — vākt preces vai veikt burvestību. Preču vākšana ļauj iegūt resursus, pievienot veikalam jaunu pūķi, iegūstot kādu no bonusiem, un aktivizēt kāda pūķa spēju. Savukārt burvestību veikšana ļauj resursus apmainīt pret kādu no burvestību kārtīm un aktivizēt visus konkrētajā bodītē strādājošos pūķīšus.

Preču vākšana būs populārākais gājiena veids, taču burvestību veikšanas ļaus iegūt visvairāk punktu.

Savā ziņā pēc grūtības šo spēli var novietot kaut kur pa vidu starp “Ticket to Ride” vai “Carcassonne” un “Spārnotajiem” jeb tā saucamajām “ģimenes +” kategorijas spēlēm. Paši gājieni nav sarežģīti, jo galu galā jāizvēlas tikai viena no divām darbībām — vākt resursus vai burties —, tomēr aiz katra gājiena slēpjas neskaitāmas stratēģijas iespējas, kas padara spēli izaicinošu pat pieredzējušiem spēlētājiem, bet var radīt galvas sāpes tiem, kas vēl tikai iepazīst galda spēļu hobiju.

Apburošais pūķu ciemats

Neapšaubāmi viens no galvenajiem spēles panākumiem ir šis apburoši skaistais pūķu ciemats un pūķu kārtis, kā arī radošie nosaukumi. Tas nenozīmē, ka māksla kaut kādā veidā kompensē vai piesedz spēles trūkumus. Mūsdienās ik gadu tiek izdots tūkstošiem spēļu, un, lai spēle būtu izcila un izceltos starp pārējām, tai ir jābūt visam — noslīpētām mehānikām, saistošai tēmai un fantastiskam vizuālajam noformējumam. “Flamecraft” visās šajās kategorijās trāpījusi tieši naglai uz galvas.

Katrs veikaliņš, katrs pūķis ir unikāls, un divu vienādu ilustrāciju šajā spēlē nav!

Pūķi iedalās sešās kategorijās pēc profesijas. Visi vienas profesijas pūķi dara vienu un to pašu, taču spēles izdevēji lēmuši, ka katram no tiem nepieciešama sava unikālā ilustrācija un vārds.

Runājot par vārdiem, tad šeit par tiem ir ļoti piedomāts, un to tulkošana bija liels izaicinājums — pavadītas neskaitāmas stundas, aizvadītas vairākas sapulces, lai beigās visi pūķi un bodītes būtu tikuši pie īstajiem vārdiem. Cielaviņa, Šašliks, Vizbulīte, Cigoriņš, Sidrabiņš, Uzkūkotava, Miega Miga, Pūķi un Stūķi ir tikai daži no nosaukumiem, kurus var atrast šajā spēlē.

Visiem pūķim un veikaliņam ir ļoti rūpīgi izdomāti vārdi un nosaukumi, kas patiks visiem, kam patīk vārdu spēles.

Vairākspēlējamība

Ļoti būtisks faktors mūsdienās spēlēm ir vairākspēlējamība, proti, vai šo spēli nevar iemācīties paredzēt un tā katru reizi nebūs vienāda? Atbilde ir ļoti īsa un vienkārša — nē!

Jā, partijām vienmēr ir līdzīgs starta izkārtojums, bet spēles gaitā tiek atvērtas jaunas bodītes, un tās pirms katras spēles ir nejauši izvēlētas no 28 kopējām kārtīm. Spēles gaitā parādīsies aptuveni astoņi jauni veikaliņi, un katram ir unikāla spēja. Šīs spējas bieži vien ir ļoti jaudīgas un spēj pilnībā izmainīt stratēģijas, tāpēc vienmēr jābūt gatavam adaptēties jauniem pavērsieniem.

Spēlē “Flamecraft” ir arī glaunie pūķi, kas katram spēlētājam ļauj iegūt punktus kaut kādā unikālā veidā, izpildot konkrēto nosacījumu. Katrs spēlētājs sāk ar vienu glauno pūķi, taču spēles gaitā iespējams iegūt vēl jaunas šādas kārtis, turklāt tās tiek turētas aizklāti un var punktus piešķirt tikai spēles beigās, tāpēc līdz pēdējam brīdim nevarēs zināt, kurš būs kļuvis par ciemata prestižāko Liesmu sargu.

Spēlē ietilpst divas burvestību kāršu kavas — vienkāršāka pirmajām spēlēm un nedaudz izaicinošāka, kad pirmās partijas pūķu miestā jau izspēlētas. Spēlētāji ir laipni aicināti katrā partijā izvēlēties vienu vai otru kavu, jo nav tā, ka standarta kava ir daudz vienkāršāka vai mazāk aizraujoša par otro kavu.

Arī šis vēl nav viss, jo pieredzējušiem spēlētājiem ir iespēja iekļaut kompanjonu kārtis, kur katrai ir asimetriska spēja, ko spēlētājs var izmantot vienu reizi spēlē.

Viss šis kopā garantē, ka divas vienādas “Flamecraft” partijas nekad nebūs!

Apskatnieku komentāri

Par spēli ļoti atzinīgi izteikušies dažādi galda spēļu pasaulē pazīstami apskatnieki. “The Dice Tower” galvenais runas vīrs Toms Vasels uzteicis spēles un komponentu kvalitāti, kā arī ļoti labo noteikumu grāmatu. Viņš arī neslēpj, ka šīs spēles popularitāti izteikti veicina viens faktors: “Šī spēle tiek pārdota sava piemīlīguma dēļ.”

Arī “The Dice Tower” pārstāvis Maiks Delisio, kurš jau šo spēli iekļāvis savā visu laiku iecienītāko 100 spēļu sarakstā, ļoti pozitīvi izteicies par Flamecraft, kā tā piedāvā izaicinājumus pieredzējušiem geimeriem, tajā pašā laikā esot pietiekami vienkārša, lai to mācītu jauniem spēlētājiem.

Vienisprātis ir arī Aleks Redklifs no “BoardGameCo”: “Vienas no apburošākajām ilustrācijām, ko esmu redzējis, kopā ar spēli, kas ir saistoša kā jauniem, tā pieredzējušiem spēlētājiem.”

Arī citi zināmākie spēļu apskatnieki uzteic šo kā satriecoši skaistu spēli, kas ideāli piemērota dažāda līmeņa spēlētājiem. 

Autors

Spēles autors ir Menijs Vega, kuram šī ir pirmā plaši zināmā spēle. Iepriekš, 2017. gadā, publicēta viņa spēle “Sparkle*Kitty”, tomēr īpaši lielu popularitāti tā neguva.

Pašam autoram māksla un spēles nav svešas, un šajā lauciņā viņš darbojas jau kopš pagājušā gadsimta beigām. Viņš ir darbojies pie dažādām ilustrācijām “Dungeons&Dragons” grāmatām, strādājis kā dizaineris pie dažādām video spēlēm un vadījis projektus spēļu aplikāciju izstrādē, tomēr, iespējams, tieši “Flamecraft” ir viņa līdz šim karstākais projekts.

Oriģinālizdevējs

Spēle sākotnēji pasaules acis sasniedza ar pūļa finansējuma platformas “Kickstarter” palīdzību, kopumā savācot vairāk nekā divus miljonus dolāru lielu finansējumu. Spēli izstrādāja kompānija “Cardboard Alchemy”, kas nebūt nav viens no zināmākajiem izdevējiem galda spēļu pasaulē. Bez “Flamecraft” viņi izdevuši tikai “Mission Catastrophe”, kā arī nākamgad plāno izdot “Andromeda's Edge”.

Viens no viņu galvenajiem moto ir “Mēs radām spēles ar fantastiskām ilustrācijām”. Jāatzīst, ka ar šo apgalvojumu viņi tiešām nav melojuši.

“Cardboard Alchemy” strādā ciešā sadarbībā ar daudz labāk zināmo “Lucky Duck games”, kas pēdējos gados kļuvis par vienu no moderno spēļu flagmaņiem. Tieši viņi nodarbojas ar “Flamecraft” tālāku izdošanu pasaulē, kas noteikti ir palīdzējis ar spēles popularitāti.

Iemesli atturēties no šīs spēles iegādes

Ja atrast iemeslu iegādāties “Flamecraft” ir salīdzinoši viegli, iemeslu no tās atturēties tiešām ir mazāk.

Lai gan šī spēle izskatās ļoti piemīlīgā, tā tomēr nav pati vieglākā spēle. Ja tev nav bijusi pieredze ar citām spēlēm, tad šī varētu nebūt īstā spēle, ar ko sākt savu kolekciju. Protams, ka spēli var iemācīties teju ikviens, taču, lai to būtu vieglāk izdarīt un lai nebūtu tā, ka pēc vienas partijas spēle ar nepatiku tiek nolikta plauktā krāt putekļus, ieteicams, lai vismaz kādam no spēlētājiem būtu pieredze ar galda spēlēm.

Lai gan teju ikvienam šī spēle liekas apburoša un ļoti skaista, ja pūķi un piemīlīgas ilustrācijas tevi nesaista, tad “Flamecraft” nebūs pareizā izvēle.

“Flamecraft” spēlei ir apburoši skaists spēles laukuma paklājiņš, taču tas ir salīdzinoši garš. Tāpat visi veikali, resursi un kārtis aizņem salīdzinoši daudz vietas uz galda. Ja pārsvarā spēles tavās mājās tiek spēlētas uz kafijas galdiņa, tad šī spēle varētu nesatilpt uz tavas spēļu virsmas.

Manas domas par spēli

Lai gan es pats mēdzu ik pa laikam kādu spēli pasūtīt “Kickstarter” platformā, šī spēle tomēr bija izvairījusies no mana pirkumu groza. Taču pie sava spēles eksemplāra es tiku pagājušā gada rudenī “Spiel” izstādes laikā. Pusgada laikā esmu to izspēlējis deviņas reizes, turklāt “Flamecraft” jau ir ielauzusies manu visu laiku iecienītāko spēļu topā.

Fantastiska spēle, kuru esmu gatavs spēlēt atkal un atkal.

Tiklīdz padzirdēju, ka Brain Games varētu būt iespēja lokalizēt šo spēli, uzreiz izteicu savu atbalstu šai idejai, uzskatot, ka tā tiešām ļoti labi iederētos ikviena Baltijas geimera kolekcijā. Noteikti iesaku šo spēli teju ikvienam, kurš ir spēlējis vismaz pāris galda spēles. Šī noteikti ir spēle, kuras ierašanos es gaidīju ar vislielāko nepacietību.

Ja man jau nebūtu šīs spēles angliskā versija, es divreiz nedomātu un uzreiz iegādātos šo spēli, taču tagad man ir jāizlemj, vai es gribu savu spēles eksemplāru aizstāt ar latviešu versiju, jo latviskie tulkojumi tiešām ir nepārspējami.

Vēlreiz atgādināšu, ka spēle “Flamecraft” jau pieejama veikalos. Ja neesi drošs, vai tiešām šo spēli gribi, tad iesaku iegādāties, jo sliktākajā gadījumā tā var būt izcila dāvana kādam jubilāram dzimšanas dienā vai Ziemassvētkos.

Previous article Kāds ir tavs melnais stāsts?
Next article MicroMacro: Crime City Game Review

Leave a comment

Comments must be approved before appearing

* Required fields

0