Izlaist līdz saturam
Spēles „Kvedlinburgas pūšļotāji“ apskats

Spēles „Kvedlinburgas pūšļotāji“ apskats

Mehānika: maisiņa optimizācija (bag building)

Spēles sarežģītība: viegla

Spēles ilgums: 60 min

Spēlētāju skaits: 24

Labākais spēlētāju skaits: 34

Par vienu no 2018. gada veiksmīgākajiem spēļu autoriem viennozīmīgi var nosaukt Volfgangu Varšu, jo trīs viņa spēles tika nominētas pasaules prestižākajām galda spēļu balvām „Spiel des Jahres“ un „Kennerspiel des Jahres“. Tā bija lieliskā spēle „Clever“, Latvijā iemīlētā „The Mind“, kā arī „Kvedlinburgas pūšļotāji“, bet tikai „Kvedlinburgas pūšļotāji“ patiešām ieguva balvu, kā gada labākā stratēģiskā spēle. Kas šajā spēlē ir tik labs? Par to šai aprakstā.

Tematika

Reizi gadā Vācijas pilsētiņā Kvedlinburgā norisinās milzīgs, deviņu dienu ilgs gadatirgus, kurā sabraukuši šarlatāni un pūšļotāji, kas savā starpā sacenšas dažādu dziru brūvēšanā. Piekritīsiet, ka tēma ir stilīga. Bet vēl stilīgāks ir fakts, ka katram spēlētājam ir pašam savs katls, kurā ar kartona žetoniem patiešām tiek brūvētas dziras, kurās met iekšā mandragoras saknes, zirnekļus, putnu galvaskausus, mušmires un visādas citādas draņķības. Tāpat šīs dziras dažreiz mēdz uzsprāgt. Manuprāt, šis ir lielisks piemērs, kā samērā abstraktu mehāniku padarīt ļoti tematisku.


Komponenti

Spēle sastāv no kaudzes kartona jeb 4 lieliem kartona podiem, dažām kārtīm un 215 žetoniem, ko pie laba prāta nav iespējams sašķirot un organizēt dažādos maisiņos, tāpēc es tos turu kopējā maisā, kas izskatās kā apēdis varavīksni. Taču pati spēle ir stilīgi vizuāli noformēta. Lielie katli tiešām izskatās kā kalti, spēlē ir ļoti intuitīvs un saprotams ikonogrāfiju dizains, kas palīdz man to iemācīt 57 minūšu laikā. Tāpat arī ar komponentu kvalitāti viss ir kārtībā.


Mehānika

Spēle noris 9 raundus, kuru laikā spēlētāji velk no saviem melnajiem maisiņiem un liek katlā žetonus, kas strādā kā spirālveida skala ar augošām vērtībām. Žetoniem ir dažāda vērtība, (1, 2, 3, 4) no kā atkarīgs, cik tālu spēlētāji pavirzās savā skalā. Taču maisiņā ir arī baltie žetoni, kuru vērtība katlā nedrīkst pārsniegt 7, jo tad katls uzsprāgs! #vissirslikti Taču būtiskākais ir tas, ka katram no 7 žetonu veidiem ir cita īpašība. Piemēram, viens ļauj pavirzīt žetonus vairāk uz priekšu, cits dod iespēju palielināt skaitu no kāda uzsprāgst katls. Spējas ir viegli saprotamas un ļoti interesantas, kā arī katru reizi maina spēli, jo pieciem no žetonu veidiem katram ir 4 dažādas iespējamās spējas, ko katrā spēlē var variēt.

Pēc katra raunda spēlētājiem ir iespējas iegādāties jaunus žetonus, ko iemest savā melnajā maisā, kas tiks atkal izmantots nākamajā raundā. Svarīgi, ka spēlētāji nekad nedrīkst skatīties, kāds izskatās viņu izveidotais maisa sastāvs. Viņi, protams, var mēģināt to atcerēties, bet vienmēr var gadīties brīži, kad maisā ieliktas 4 mušmires, bet spēlētāji nespēj izskaidrot, kāpēc neviena no tām netiek izvilkta.

Paralēli ir dažādi notikumi katra raunda sākumā, kas citreiz palīdz, citreiz traucē spēlētājiem, ir papildu uzlabojumi, ko var iegādāties par rubīniem, eleganta žurku astu palīgmehānika pēdējiem spēlētājiem, kā arī spēles katli ir divpusēji, vienkāršākai un sarežģītākai spēlei.

Kā liels pluss spēlei ir tas, ka visi gājieni notiek paralēli, kas nozīmē, ka spēlētāji praktiski visu spēles laiku ir iesaistīti un piedalās spēlēšanā. Tas ļoti palīdz spēles dinamikai un palīdz 9 raundus reāli izspēlēt līdz stundai.

Vairākspēlējamība

Šeit tā ir ļoti augsta jau pamatspēlē, jo, mainot žetonu spējas, mainās to sinerģijas un spēlētājiem nākas pieņemt atšķirīgus lēmumus. Taču ņemot vērā, ka šī ir titulēta spēle, tai jau ir izdots pirmais paplašinājums un esmu pārliecināts, ka būs vēl vismaz 3, kas spēli padarīs vēl vairākspēlējamāku.

Vērtējums

„Kvedlinburgas pūšļotāji“ ir viegla spēle, tajā ir iesaistīts diezgan daudz veiksmes un to vajag paturēt prātā, taču 9 raundos veiksme izlīdzinās, kā arī man ir sajūta, ka, spēlējot spēli, es pieņemu nozīmīgus lēmumus, kas ietekmē manu rezultātu. Kopumā „Kvedlinburgas pūšļotāji“ ir 60 minūšu ultimate fun, kas ļoti labi spēlējama ar jebkuru ģimenes locekli un līdz šim bijis liels hits manas ģimenes un draugu lokā. Vērtējums: 8 no 10.

 

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalos, kā arī internetveikalā.

BoardGameGeek reitings: 7.8

Autors: Kristaps Auzāns

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Daiga - 6 aprīlis, 2022

Labdien! Spēlējam ar ģimeni Kvedlinburgas pūšļotājus, bet līdz galam nesaprotam noteikumus:
1) Kas notiek, ja katls uzsprāgst? Spēlētājs vairs neturpina spēli?
2) Ko dod lāsītes pārvietošana? Vai 7 sniegogas sāk skaitīt no lāsītes un tās pārbīdīšana dod iespēju turpināt spēlēt?

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0