Izlaist līdz saturam

Jelgavas galda spēļu klubiņš

Vairākus gadus esot galda spēļu hobijā, nereti nākas dzirdēt un interesēties par hobija attīstību dažādās valstīs. Izrādās, ka ārzemēs ļoti populāri ir piedalīties atsevišķos klubiņos/grupās, kur regulāri sanāk cilvēki ar vienu mērķi — spēlēt spēles. Ir pat speciālas galda spēļu kafejnīcas. Arī Brain Games vairākus gadus jau organizē līdzīga tipa spēļu vakarus, taču tie pārsvarā notiek Rīgā un man vienmēr bijis problemātiski tos apmeklēt, tāpēc pa visu laiku esmu bijis tikai uz dažiem. Taču laimīgā kārtā, līdz ar mūsu ģimenes pārcelšanos uz Jelgavu, apmēram ap to pašu laiku ir izveidojies, manuprāt, pirmais reģionālais spēļu klubiņš, par ko arī šoreiz pastāstīšu.

Klubiņa galvenie dibinātāji, sirds un dvēsele ir Edgars un Daina, kas šī gada aprīlī izveidoja klubiņu, kas tiek organizēts kā Facebook lapa. Spēļu vakari notiek reizi divās nedēļās, stimulējot Jelgavas vietējās kafejnīcas biznesu, kas nu jau ir pieradusi un laipni atvēl telpu regulārajiem spēlmaņiem.

Pēc pirmās reizes kad aizgāju uz klubiņu, biju stāvā sajūsmā un neesmu kavējis nevienu reizi. Pirmkārt mani ārkārtīgi iepriecina un aizrauj cilvēku personības. Īpaši kā jauniņajam pavisam svešā pilsētā, šī ir lieliska iespēja iepazīties ar ļoti draudzīgiem, zinošiem un daudzpusīgiem cilvēkiem, kuriem ne tikai ir tāds pats hobijs, kā tev, bet arī daudz citu interesantu tēmu, ko pārrunāt pie spēļu galda.

Otrkārt, manuprāt, šis ir organizētākais klubiņš Latvijā, jo katru reizi pirms spēļu vakara varam aptaujā izvēlēties spēles, ko spēlēsim. Klubiņa biedri ir apvienojuši savas boardgamegeek.com reģistrētās kolekcijas spēles un ir pat izveidota balsošanas sistēma. Populārākās spēles tiek ņemtas uz nākamo spēļu vakaru, taču tas nevienam neliedz atnest kādu īpašu kolekcijas dārgumu, ko arī bieži vakara gaitā izdodas uzspēlēt. Pēc katra spēļu vakara Edgars un Daina uzraksta vakara apskatu, iekļaujot uzvarētājus, aprakstot izspēlētās spēles un pats galvenais emocijas. Apraksti ir ļoti augstas kvalitātes un katru reizi papildināti ar fotogrāfijām no vakara. Tie ir tik interesanti, ka vienmēr, kad parādās iepriekšējā vakara apraksts, pārtraucu darbus, izskatos aprakstu un gremdējos atmiņās par lieliski pavadīto laiku.

Klubiņš arī turpina augt un nu jau ieguvis sava veida briedumu, kas katru reizi droši piesaista jau vairāk kā desmit spēlētāju, kas ir ļoti omulīgs skaitlis, lai dalītos grupās un katrs izvēlētos spēli, ko spēlēt. Klubiņā tiek pārstāvētas visu veidu spēles, sākot ar ballīšu spēlēm kā “Dixit”, turpinot ar sadarbības spēlēm kā “Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island” un pa reizei spēlējot pat ko tik smagu kā “A Game of Thrones 2nd edition”.

Domāju, ka šis ir lielisks piemērs arī citām pilsētām, ka Latvijā galda spēļu kultūra ļoti strauji attīstās, un, iespējams, kas tāds ir var notikt arī citviet. Iesaku katram pamēģināt apmeklēt šādu spēļu vakaru, jo tas hobiju var pagriezt vēl nebijušā leņķi un sniegt pavisam jaunas emocijas pat pieredzējušiem spēlētājiem. Jelgavas galda spēļu klubiņa novērtējums 10 no 10.

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Barduchi - 20 septembris, 2016

malači!
lai spēlētāju pulks kļūst lielāks un spēļu vakari katru nedēļu! ;)

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0