Izlaist līdz saturam
Viss ir tavās rokās — deck-building galda spēļu apraksts un TOP ieteikumi

Viss ir tavās rokās — deck-building galda spēļu apraksts un TOP ieteikumi

Raksta autors: Pēteris Tārs

Tā saucamo deck-building galda spēļu pamatā ir kārtis, ar kuru palīdzību spēlētāji pārvalda spēles resursus, veido ekonomiju, atrisina cīņas un dažādus notikumus, kā arī virkni citu lietu. Bieži vien spēlētāji šajās spēlēs sāk ar pamata kārtīm, kas tiem dod spēles sākumam nepieciešamos resursus vai darbības. Spēles laikā kāršu kava tiek pakāpeniski uzlabota, iegūstot jaunas kārtis vai uzlabojot esošās, kas visas spēles laikā palīdz spēlētājiem gūt uzvaras punktus.

Pirms nonākam pie dažādu deck-building gada spēļu apraksta, ir vērts izcelt dažas nianses, kas šīm spēlēm piemīt. Kā galveno no tām var minēt kāršu kabatiņu nepieciešamību. Deck-building spēlēs kārtis visai ātri nolietojas, paliek netīras un visādi citādi liek spēlētājam noprast, ka tās ir pabijušas ilgu laiku spēlētāju rokās. Šādas caurspīdīgas kabatiņas ievērojami paildzinās spēles mūžu, saglabās tās vērtību un gādās par patīkamāku spēlēšanu.

Otrkārt, deck-building spēļu mehānika lielākā vai mazākā mērā ir sastopama daudzās un dažādās galda spēlēs. Nereti šis spēles elements tiek apvienots ar engine building un worker placement mehāniku. Viens no izcilākajiem piemēriem ir pasaulē un Latvijā populārā spēle Wingspan jeb Spārnotie.

Ķeramies klāt pie Brain Games TOP ieteikumiem deck-building spēļu pasaulē. Spēļu sarakstā būs gan ģimenei draudzīgas spēles, gan iesācējiem paredzētas, gan arī pieredzējušiem stratēģiem interesantas.

Dominion

Dominion bieži vien tiek uzskatīta par deck-building žanra pionieri un savā ziņā influenceri. Šī ir klasiska kāršu spēle, kas ir devusi iedvesmu daudziem citiem spēļu izstrādātājiem. Spēles pamatā ir vairākas kārtis, ar kuru palīdzību spēlētāji veido viduslaiku valstību, iegūstot dažādas kārtis, kas attēlo darbības, dārgumus un uzvaras punktus.

Dinamiskais kāršu tirgus un teju bezgalīgās kombinācijas padara “Dominion” par izcilu deck-building piemēru. Spēle tika izlaista 2008. gadā, taču tā joprojām ir ļoti populāra un tiek papildināta ar paplašinājumiem, kas spēlētājiem dod jaunas iespējas gūt uzvaru pār otru spēlētāju.

Spēle ir paredzēta 2–4 spēlētājiem, un tai ir 7.6 BGG vērtējums.

Living Forest

Spēle Living Forest apvieno vairākus spēles mehānismus, kurā viens no centrālajiem elementiem ir tieši kārtis. Spēle ir lieliski piemērota ģimenēm, kurās aug jaunie galda spēļu entuziasti, un liks jums iejusties dabas gara lomā. Katrā gājienā spēlētāji iegūs jaunas kārtis, kas palīdzēs tiem aizstāvēt svēto mežu.

Spēle ir ļoti krāšņa, ar viegli saprotamu mehāniku un paredzēta spēlētājiem no 10 gadu vecuma. “Living Forest” piemīt krietna deva azarta, jo izmanto arī nedaudz push your luck mehāniku. Respektīvi, ja spēlētāji būs pārāk alkatīgi un savāks konkrētas kārtis vairāk nekā vajag, tad divu darbību vietā tie varēs izmantot tikai vienu.

Spēle ir paredzēta 2–4 spēlētājiem, un tai ir 7.3 BGG vērtējums.

Aeon's End

“Aeon's End” ieviesa jaunas vēsmas šajā populārajā galda spēļu žanrā, piedāvājot spēlētājiem sadarboties savā starpā kopīga mērķa sasniegšanā. Spēlētājiem ir jāizvēlas savs personāžs, jāapbruņo tas, lai varētu cīnīties pret dažādiem monstriem un magiem.

Spēles atkārtojamību uzlabo ienaidnieku un magu daudzveidība, padarot katru spēli par jaunu izaicinājumu un piedzīvojumu. Savukārt Aeon’s End: Legacy of Gravehold ir pamata spēles nopulēta legacy versija, kas sniegs neaizmirstamu piedzīvojumu vairāku nedēļu vai pat mēnešu garumā.

Spēle ir paredzēta 1–4 spēlētājiem, un tai ir 8.2 BGG vērtējums.

Clank!

“Clank!” spēļu klāstā ir vairākas spēles, kas norisinās dažādos scenārijos, taču tās pamats ir nemainīgs — aizrautīga kāršu kavas veidošana apvienojumā ar ložņāšanu pa nezināmām vietām, vērtīgu mantu iegūšanu un citiem piedzīvojumiem.

Clank! In! Space!: A Deck Building Adventure notikumi risinās uz orku lorda Eradikusa varenā kosmosa kuģa. Spēlētājiem ir jāiejūtas dažādu varoņu ādā un klusiņām jāaplaupa Eradikusa kuģis, un veiksmīgi jāizvairās no notveršanas. 

Spēles oriģinālās versijas notikumi risinās pazemes alu sistēmā. un spēlētājiem ir jānolaupa pūķa sakrātie artefakti un dažādi dārgumi. Spēles unikālais stratēģijas un veiksmes mehānikas sajaukums apvienojumā ar deck-building piešķir “Clank!” aizraujošu dimensiju, kas padarīs to par regulāru izvēli galda spēļu vakaros.

Spēle ir paredzēta 2–4 spēlētājiem, un tai ir 7.8 BGG vērtējums.

Harry Potter: Hogwarts Battle

Harija Potera grāmatu un filmu faniem noteikti patiks Cūkkārpas aizstāvju spēle Harry Potter: Hogwarts Battle. Šajā kāršu kavas veidošanas spēlē spēlētāji varēs iejusties labi zināmo Grifindora torņa skolēnu Harija, Rona, Hermiones vai Nevila lomās.

Katram personāžam ir sava kāršu kava, kas to vislabāk raksturo, un kopā spēlētājiem ir jāaizstāv Cūkkārpa no ļaunajiem burvjiem. Spēles gaita ir dinamiska, un, kopīgi sadarbojoties, ir iespējams izveidot spēcīgas uzbrukuma kombinācijas. Spēlei progresējot, tiek iegūtas arvien jaunas burvestības, kuras atliek vienīgi pareizajā brīdī un veidā izmantot.

Spēle ir paredzēta 2–4 spēlētājiem, un tai ir 7.4 BGG vērtējums.

Dune: Imperium

Leģendārā ASV rakstnieka Frenka Hērberta “Dune” pasaule ir piedzīvojusi vairākus ekranizējumus, datorspēles un, protams, arī galda spēles. Dune: Imperium tiek uzskatīta par vienu no labākajām deck-building spēlēm, kas ir izlaista dažu pēdējo gadu laikā.

“Dune: Imperium” atdzīvina nežēlīgās planētas Arrakis ikdienu un spēlētāju cīņu par ietekmi. Spēle principā apvieno divus populārus mehānismus — deck-building un jau iepriekš pieminēto worker placement. Varētu teikt, ka sadalījums ir praktiski 50/50, līdz ar to patiks plašai spēlētāju auditorijai.

Spēlētājiem ir jāizvēlas kāds no spēles piedāvātajam varoņiem un jācīnās par savu vietu zem saules uz planētas Arrakis. Spēles gaitā tiek iegūtas jaunas kārtis, un spēlētājiem jāveido alianses ar dažādām frakcijām, jāvāc galaktikas vērtīgākais resurss “spaiss” un jāatrisina kaujas situācijas.

Spēle ir paredzēta 1–4 spēlētājiem, un tai ir 8.4 BGG vērtējums.

Kvedlinburgas pūšļotāji

Lai arī kārtis šajā spēlē ir gaužām maz, tā savā ziņā ir visīstākā kāršu kavas tipa spēle. Pretstatā kārtīm spēlētāji veido sev labvēlīgu melnā maisa saturu, no kura neskatoties ir jāvelk dažādi žetoni. Šo varētu dēvēt par bag building tipa spēli, kas principā ir tā pati vecā labā deck-building mehānika, tikai citā kulītē.

Kvedlinburgas pūšļotāji ir izcila spēle, kas izmanto izteiktu push your luck mehāniku un spēlētājiem ļaus neskaitāmas reizes atviegloti nopūsties, sajūsmā iebļauties vai dusmās aizmest izvilkto žetonu pa gaisu. Spēle ir vienkārša, ļoti azartiska, un to var droši spēlēt kopā ar bērniem. Tikai ar vienu nosacījumu — valdiet pār emocijām un atbalstiet mazos spēlētājus viņu emociju karuselī.

Spēli aizraujošu padara tieši tas, ka katram spēlētājam ir skaidri zināms, cik slikto žetonu ir viņa maisā, līdz ar to var veikt vienkāršu matemātisko aprēķinu — kāda iespēja, ka es no, piemēram, astoņiem žetoniem izvilkšu to vienu, kas man neder? Atbilde: “Biežāk, nekā tu domā!”

Pūšļotāji par naudu iepērk arvien labākus resursus savu burvju dziru vārīšanai. Tikai uzmanies, ja izvilksi par daudz slikto žetonu, tad tavs katls uzies gaisā un ierasto divu darbību vietā tu drīkstēsi veikt tikai vienu — iegūt naudu jaunu izejvielu iegādei vai iegūt uzvaras punktus.

Spēle ir paredzēta 1–4 spēlētājiem, un tai ir 7.8 BGG vērtējums.

Legendary: A Marvel Deck Building Game

Plašās “Marvel” pasaules faniem noteikti patiks Legendary: A Marvel Deck Building Game. Šajā spēlē spēlētāji sastaps iemīļotos komiksu un filmu varoņus, kā arī labi zināmus ļaundarus, kuri kopā ar pārējiem spēlētājiem būs jāuzveic.

Spēlei ir vairākas versijas un paplašinājumi, kā arī iespēja iegādāties papildu kārtis, kas piešķirs tai lielāku atkārtojamību. Konkrētā legendary spēle principā arī aizsāka 2012. gadā “Marvel” deck-building sēriju. Nedaudz jaunāka spēles versija ir Marvel Champions: The Card Game.

Spēle ir paredzēta 1–5 spēlētājiem, un tai ir 7.5 BGG vērtējums.

Spēles, kuras neaizņem daudz vietas un ir viegli spēlēt

Deck-building galda spēles ir kļuvušas par mūsdienu galda spēļu stūrakmeni, piedāvājot daudzveidīgu un aizraujošu pieredzi visu līmeņu spēlētājiem. Neatkarīgi no tā, vai vēlaties izspēlēt kooperatīvus piedzīvojumus ar draugiem, izcīnīt sīvus dueļus vai līdz vēlai vakara stundai doties solo piedzīvojumos, deck-building spēles ir pieejamas ikviena gaumei.

Tāpēc pulcējiet savus draugus vai uzsāciet solo piedzīvojumus un veidojiet visefektīvāko, visunikālāko un visjaudīgāko kāršu kombināciju, kas jums un pārējiem sagādās pozitīvas emocijas un piedzīvojumiem bagātus vakarus.

Iepriekšējais raksts Galda spēles kopā ar bērniem: kā spēlēšana var uzlabot attiecības un atvieglot mācību procesu
Nākamais raksts Spēles “Zing-a-Zam” apskats

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0