Izlaist līdz saturam
Spēļu jubilejas svin ar ekskluzīviem izdevumiem

Spēļu jubilejas svin ar ekskluzīviem izdevumiem

Carcassonne”, “Catan”, “Ticket to Ride”, “King of Tokyo” — šīs ir tikai dažas no spēlēm, par kurām dzirdējuši daudzi, arī cilvēki, kas nav saistīti ar spēļu hobiju. Šīm spēlēm ir vēl viens kopīgs faktors — tām visām nesen bijuši īpaši jubilejas izdevumi, kas katrs ar savu specifiku piesaista papildu interesi.

Mūsdienu spēļu pasaulē bieži tiek lietots termins “modernā klasika”, ar ko apzīmē spēli, kas ir populāra jau vairāk nekā desmit gadus. Turklāt šo gadu laikā interese par spēli nav zudusi. Šai kategorijai pieder arī visas iepriekš minētās spēles, kas kalpo par paraugu citām spēļu kompānijām. Lielākoties šie galda spēļu veiksmes stāsti ir tieši ģimenes spēles, kas kalpo kā labs pirmais solis hobijā. Šīs spēles ir pietiekoši vienkāršas, lai tās saprastu jebkurš, tomēr tajā pat laikā tās ir pietiekami stratēģiskas, lai neapniktu pēc pāris izspēlētām partijām. 

Ekskluzīvi jubilejas izdevumi

Svinot veiksmīgu spēļu apaļās jubilejas, izdevēji bieži vien nāk klajā ar īpašiem, ierobežotā daudzumā saražotiem šo spēļu eksemplāriem. Bieži vien šīs versijas ietver īpašu dizainu, uzlaboti spēles komponenti, ekskluzīvus paplašinājumus vai papildu kārtis, lauciņus utt. Vienkāršiem vārdiem sakot — jubilejas izdevumos iespējams iegūt iecienīto spēli ar odziņu. Turklāt pēc kāda laika šie spēles eksemplāri kļūst vēl vērtīgāki.

Viens no piemēriem ir “Ticket to Ride USA” jubilejas izdevums, kas par godu spēles 10. dzimšanas dienai tika izdots 2014. gadā. Lai gan spēles sākotnējā cena bija ap 75 dolāriem (55 eiro), tagad lietoti spēles eksemplāri tiek tirgoti par 300 eiro, savukārt neatvērtas kastes cenas grozās ap 500 eiro.

“Ticket to Ride Europe” svin 15. dzimšanas dienu

Vai līdzīga nākotne būs arī “Ticket to Ride Europe” versijai, kas šogad svin 15. dzimšanas dienu? Šis jubilejas izdevums ļoti līdzinās savam iepriekšējam Amerikas pirmdzimtajam, jo abām versijām ir košāks un lielāks spēles laukums, detalizētas vilcienu miniatūras, turklāt katras krāsas vilcieniņi atšķiras arī pēc sava dizaina. Tāpat šis izdevums sevī ietver vairāk maršrutu kārtis nekā ierastajā pamatspēlē. Saprotams, ka šī versija, kas maksā divreiz vairāk nekā standarta spēle, nav paredzēta kā standarta ģimenes spēle, tomēr izdevēji vēlējās radīt šo lielizmēra augstākās kvalitātes spēli, lai atzīmētu ģimeņu un draugu gadiem ilgos, aizraujošos vilcienu piedzīvojumus.

Carcassonne” izlaiž īpašu izdevumu par godu 20 gadu jubilejai

Ja “Ticket to Ride” jubilejas izdevumi ir dārga luksusa spēle, tad “Carcassonne” gājusi citu ceļu. Jubilejas spēle radīta tāda, lai to bez problēmām varētu kombinēt ar jebkuru jau esošo paplašinājumu. Šīs “Carcassonnes” lauciņi sevī ietver svinīgu noformējumu un dažādus pārsteigumus par godu panākumiem divu desmitgažu garumā. Tāpat komplektā ietilpts īpašs mini paplašinājums, kas ekskluzīvi pieejams tikai šajā spēles variācijā. Spēles komplektā ietilpst arī uzlīmes, kas ļauj spēlētajiem izskaistināt savus cilvēciņus. Tomēr tiek respektēti arī tie spēlētāji, kuri vēlas saglabāt spēles cilvēciņu klasisko izskatu, jo šīs uzlīmes nebūt nav obligātas.

Kaislīgākie spēles entuziasti noteikti būs piefiksējuši to, ka šogad spēlei aprit 21 gada jubileja, tomēr tiek izlaista 20. gadskārtas versija. Kāpēc tā? “Carcassonne” šogad svin 20 gadus, kopš tā ieguva prestižo “Spiel des Jahres” balvu, kas ir nozīmīgākais apbalvojums galda spēļu pasaulē. Tieši šīs balvas iegūšana bija pirmais solis milzu panākumiem spēļu industrijā.

Catan” klusu aizvadījusi ceturtdaļgadsimta svinības

Kurš gan mūsdienās nav dzirdējis par spēli “Catan” (jeb “Katanas ieceļotājiem”)? Šī ir viena no populārākajām un godalgotākajām spēlēm pasaulē. Turklāt pērn “Catan” svinēja savu 25. dzimšanas dienu. Par godu šim notikumam izdevēji izdeva spēles jubilejas versiju, kas sevī ietvēra 5–6 spēlētāju paplašinājumu un nelielu “Helpers of Catan” kāršu scenāriju, kas pirmo reizi tika izdots 2010. gadā. Daļai spēļu apskatnieku tas radīja zināmu vilšanos, jo pilnībā visi spēles komponenti bija tieši tādi paši kā parastajā spēles versijā. Iespējams, ka no vienas no visu laiku nozīmīgākajām galda spēles tika gaidīts kaut kas grandiozāks.

Tomēr nav gluži tiesa, ka viens kāršu scenārijs bija viss, ko izdevēji sarūpējuši. Vācu jubilejas izdevums sevī ietvēra pamatspēli, paplašinājumu “Jūrasbraucēji” un divus scenārijus — “Havaju salas” un “Pireneju pussala” —, kas katrs nāk ar savu spēles karti. Taču arī šajā gadījumā spēles fani nebija mierā, uzskatot, ka tik veiksmīgas spēles jubilejas izdevumam nebūtu jāsastāv no pamatspēles komponentiem.

Tad nu lūk, kvēlāko “Catan” fanu lūgšanas ir uzklausītas! Jau šī gada augustā izdevēji uzsāks spēles 3D versijas tirgošanu. Kā jau var noprast pēc spēles nosaukuma, šai versijai būs telpiski spēles lauciņi. Vēl īpašāku šo versiju padara fakts, ka šo lauciņu dizainu savām rokām veidojis pats spēles autors Klauss Toibers! Spēles lauciņi būs krāsoti ar rokām, kā arī spēlētāju miniatūrām piešķirts antīks izskats, kas līdzinās vienai no pirmajām spēles miniatūrām, lai uzsvērtu šīs spēles vēsturi.

Alternatīvie un tematiskie eksemplāri

Bieži vien izdevēji nemaz nespēj nociesties līdz kādai apaļai jubilejai un izdod ierobežotā daudzumā pieejamu spēles variāciju pirms laika. “King of Tokyo”, kam šogad aprit desmit gadu jubileja, pērn izdeva ierobežotā daudzumā saražoto spēles Tumšo versiju. Šai kastei un tās saturam bija ne tikai pilnībā jauns dizains, bet arī ekskluzīvas jaunas spēles mehānikas.

Arī populārās spēles “Catan” un “Carcassonne” bez jubilejas izdevumiem ir izdevušas vairākas tematiskās spēles. Piemēram, “Carcassonne: Safari” un “Catan Histories” sēriju. Tas nebūt nav unikāls gadījums, kad populārām spēlēm tiek radītas dažādas versijas. Izstrādājot šīs spēles, izdevēji izmanto veiksmīgu un pārbaudītu spēles bāzi un mērķauditorijai jau pazīstamu spēles vārdu, kas palīdz sasniegt plašāku interesentu loku.

Vēl viena no metodēm, ko izdevēji piekopj, ir spēles ietērpšana jaunā, tematiskākā kažokā. Kā piemēru šeit var minēt pagājušā gada hitu “Small World of Warcraft”, kas sevī apvieno popularitāti guvušo spēli “Small World” un “World of Warcraft” pasauli. Tas zināmai spēlei piesaista papildus uzmanību no jaunās tematikas faniem. Šī spēles versija gan nenāca tikai ar vizuālām pārmaiņām, bet arī ar pāris mehāniskiem uzlabojumiem. Arī “Carcassonne” ir izmēģinājusi līdzīgu stratēģiju, izstrādājot spēles “Star Wars” versiju.

Vēl viens līdzīgs piemērs ir arī jau plaši aprunātajai spēlei “Catan”, kas apvienota ar “Troņu spēļu” tematiku. Taču šī “A Game of Thrones: Catan – Brotherhood of the Watch” ir gājusi nedaudz citu ceļu, jo spēlei “A Game of Thrones” piesaistīta “Catan” mehānika — spēle ievērojami atšķiras no klasiskās versijas. Arī izdevējs šai spēlei bija uzņēmums “Fantasy Flight”, nevis “Kosmos”, kas ir tradicionālās “Catan” izdevējs.

Skaidrs, ka arī nākotnē būs arvien jaunas spēles, kas savu panākumu gada dienas atzīmēs ar jubilejas spēļu izdošanu. Viena no potenciālajiem kandidātiem, kas varētu būt top spēle nākamajā desmitgadē, ir spēle “Wingspan” jeb “Spārnotie”. Spēle tika izdota vien 2019. gadā, bet jau ir kļuvusi par vienu no populārākajām ģimenes spēlēm. “BoardGameGeek” mājas lapā tā pat ir novērtēta kā labākā ģimenes spēle. Iespējams, 2029. gadā mēs sagaidīsim ekskluzīvu “Wingspan” 10 gadu jubilejas izdevumu! Vai tajā būs jaunas putnu kārtis? Alternatīvs dizains? Kristāla olas? Šobrīd mēs to varam tikai minēt.

Kuras spēles jubilejas izdevums tevi uzrunā visvairāk? Un kuras spēles ekskluzīvo versiju tu vēlies redzēt nākotnē?

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0