Izlaist līdz saturam

Tzolk’in: The Mayan Calendar

Esmu šeit jau aprakstījis diezgan daudz spēļu, bet nu ir sajūta, ka pienācis laiks saņemties un aprakstīt savu mīļāko spēli. Līdz šim vienīgo spēli, kurai esmu ielicis 10 balles. Tas ir inovatīvais, nopietnais, bet tai pat laikā ārkārtīgi elegantais Tzolk’in: The Mayan Calendar. Turpmākajās rindkopās arī aprakstīšu, kāpēc šo spēli vērtēju tik augstu.

Tematika

Spēle ir par antīko Maiju civilizāciju, precīzāk vienu gadu Maiju dzīvēs. Spēlētāji katrs pārvalda vienu cilti, kas dara ikdienas darbus, lai uzlabotu savu sociālo stāvokli, tehnoloģijas, būvētu ēkas, bet, galvenais, iepriecinātu savus dievus. Lai gan spēle ir ļoti mehāniska, tematika ir jūtama, pie tam tā ir reti sastopama spēļu pasaulē.

Komponenti

Neilgi pēc tam, kad bijām izspēlējuši Tzolk’in, viena mana paziņa apgalvoja: „Tā ir skaista spēle!“. Tā arī ir, Tzolk’in uz galda izskatās ļoti spilgti, krāsaini un dzīvi, bet krāsas nav pārāk raibas un atbalsta mehānismus. Ļoti veiksmīgi izmantoti dažādi krāsu paterni, kas palīdz intuitīvi apgūt spēli. Tzolk’in ir domāts par komponentu kvalitāti, spēle varētu iztikt ar parastām kārtīm, kartona čipiem. Bet tā vietā spēlē ir ļoti bieza kartona plāksnītes, koka klucīši un absolūti lieliskas zilas miroņgalvas. Taču galvenais spēles komponents ir spēles pamatne, uz kuras ir uzmontēti 6 savienoti, kustīgi zobrati, kas ir arī galvenā un inovatīvākā mehānika spēlē.

Mehānika

Patiesībā, darbības ir ļoti vienkāršas, tu vai nu uzliec savus strādniekus uz viena no zobratiem, vai arī tos noņem. Taču svarīgi ir, kur tu uzliec un kad noņem, jo pēc katra raunda strādnieki, kas atrodas uz zobrata, griežas uz priekšu. Jo tālāk strādnieki ir aizbraukuši, jo spēcīgāka darbība, tos noņemot. Lai šo mehāniku labi kontrolētu, spēlētājiem nopietni jāplāno laiks un nākamie gājieni. Galvenais uzdevums ir laika menedžments, jo jāsaprot, kad strādniekus likt virsū un kad tos ņemt nost.

Uz katra no zobratiem var veikt dažādas darbības, viens ļauj iegūt kukurūzu, kas ir galvenā valūta spēlē, citi attīstīt zinātni, būvēt ēkas, ziedot dieviem un vākt vērtīgus resursus. Tzolk’in ir par kombinācijām un efektivitāti, jo kopā doti tikai 26 raundi, kas paiet ļoti ātri. Lai būtu veiksmīgs spēlē, tev jau no paša sākuma jāizvēlas viens virziens, kurā darbosies, tad pamatīgi jākustina smadzenes, lai, izmantojot brīvās vietas zobratos, tu varētu īstenot savu stratēģiju.

Vairākspēlējamība

Tzolk’in ir ļoti augsta vairākspēlējamība. Katrā spēlē tiek izvilkti tikai daži tempļi, kas norāda potenciālos ceļus līdz uzvarai, mājas parādās dažādā secībā, kas garantē atšķirīgas situācijas. Bet pats svarīgākais - spēlē ir ļoti daudz pasīvas interaktivitātes, jo pastāv augsta iespēja, ka kāds ieliks savu strādnieku vietā, ko tu esi noskatījis. Taču tas reti kad sagrauj tavu stratēģiju, tev tikai jāmeklē citi ceļi. Papildus vairākspēlējamību Tzolk’in var iegūt ar paplašinājumu „Tribes & Prophecies“, kas dod atšķirīgas spējas katrai ciltij, kā arī ievieš pareģojumu mehāniku, kas atsevišķas lietas padara dārgākas noteiktos laika posmos, bet, ja izpildi vajadzīgos kritērijus, var iegūt papildus punktus. Ar paplašinājumu vairākspēlējamība šķiet tuvu bezgalībai. Pie tam Tzolk’in ir ļoti labi spēlējams gan ar 2, 3, 4 un pat 5 spēlētājiem, ja ir paplašinājums.

Vērtējums

Tzolk’in ir ārkārtīgi dziļa, stratēģiska spēle, kas liek kārtīgi padomāt, ja tu uzvarēsi, tad tikai tāpēc, ka veiksmīgāk prati atrast un izpildīt dažādas kombinācijas, taču tajā pat laikā tai nav noteiktu, labāku vai sliktāku ceļu līdz uzvarai, katra spēle ir citāda, un pieredzējušu spēlētāju vienīgā priekšrocība ir tā, ka viņi labāk pārzina noteikumus, nevis zina, kurus lauciņus nevajadzētu izmantot. Mans vērtējums joprojām ir 10 no 10, taču ņemiet vērā, ka, lai gan darbības ir vienkāršas, spēle liks kārtīgi iedziļināties un padomāt, visticamāk, pēdējos raundos būs liels klusums, kāds būs piecēlies kājās un cītīgi skaitļos, taču gandarījums pēc efektīvas kombinācijas ir neizmērojams.  

Kristaps

Spēles vari iegādāties Brain Games veikalā K.Barona ielā 55 vai arī interneta veikalā:
Tzolk'in, The Mayan CalendarTzolk'in: Tribes & Prophecies

Spēles vērtējums BGG: 7.9

Bildes: Board Game Geek 

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0