Izlaist līdz saturam
Spēles apskats - Scythe: the Rise of Fenris

Spēles apskats - Scythe: the Rise of Fenris

Mehānika: dzinēja būvēšana, strādnieku novietošana, teritorijas kontrole

Spēles sarežģītība: sarežģīta

Spēles ilgums: 8 kampaņas spēles, katras ilgums aptuveni stunda

Spēlētāju skaits: 2 - 7

Labākais spēlētāju skaits: 5

Apraksts bez priekšāteicieniem!

 

Scythe pamatspēle mums sniedz vienu ieskicētu ainavu - pēckara Eiropa, kur vairākas nācijas cīnās par varu, izmantojot mekus un noslēpumaino Rūpnīcu.
Rise of Fenris to papildina ar nelielu mākslas galeriju, kurā šī ainava ir tikai viena no daudzām pie vienas no sienām. Pabiezais noteikumu buklets sākas ar stāstu, kurā tiek izskaidrota visa pagātne, kas noveda pie Lielā Kara un klejojošiem mekiem… Un sniedz mums iespēju līdzdarboties stāstā par to, kas notiek pēc tā beigām.

Rise of Fenris ir ļoti rūpīgi nostrādāts paplašinājums, kas dubulto spēles izspēlējamību, padarot to saistošāku gan agresīvākiem, gan miermīlīgākiem spēlētājiem, pievienojot elementus, kas ļauj spēli padarīt ilgāku vai īsāku, un pievienojot... vēl vienu lielu kasti ar interesantiem elementiem.

 

Pirmkārt, tā ir 8 spēļu kampaņa. Kampaņu var spēlēt kā garu stāstu vai arī izbaudīt kā astoņas spēles partijas, protams, ar dažādiem pārsteigumiem un negaidītiem pavērsieniem. Spēles mehānismi tiks mainīti un dažādoti, un intriga par to, kas notiek nākamajā lapā un kas sagaidāms beigās (un, protams, kurš uzvarēs), saglabājas līdz pašām beigām.
Uzreiz izvērtējot pašas kampaņas atkārtojamību, manuprāt, tā ir ļoti augsta. Katras spēles sākumā noteikumos tiek dots padoms par to, kas būs svarīgākais, taču tas pats par sevi nenozīmē to, ka visiem spēlētājiem izdosies koncentrēties uz šo noteikto lietu. Papildus tam vienmēr saglabājas intriga par to, kā šajā partijā būtu bijis spēlēt ar Nordiem, kā ar Rusvietiem, kā ar Polaniju, utt.

 

Otrkārt, kad kampaņa ir pabeigta, spēlētāju rīcībā paliek 11 moduļi, ko ir iespējams kombinēt un pievienot pamatspēlei.

Daži no tiem maina spēles mehānismus, daži neaiztiek mehānismus, toties atklāj jaunas spēles stila iespējas - diemžēl, nebojājot intrigu, sīkākas detaļas atklāt nevar.

Manuprāt, pats galvenais ir tas, ka šie moduļi pilnīgi noteikti padara spēli pielāgojamu plašākam spēlētāju lokam. Katrā kompānijā kāds vēlas savā nodabā būvēt savu ekonomiku, kamēr kāds cits nožēlo, ka viņam ir tikai trīs kaujas katrā gājienā. Izmantojot paplašinājumu, ir iespējams visu spēles gaitu novirzīt uz vienu vai otru pusi un iepazīstināt ar spēli arī cilvēkus, kam tā pirms tam šķita vai nu par agresīvu, vai par miermīlīgu.

 

Treškārt, spēle nav legacy tipa, tādēļ to ir iespējams spēlēt vairākkārt. Klasiskā problēma - cik tas ir interesanti tiem, kas jau vienreiz ir izspēlējuši kampaņu? Ļoti. Sižeta pavērsienu zināšana neizbēgami palīdzēs, bet ne tik lielā mērā, lai talantīgs spēlētājs, kurš spēlē kampaņu pirmoreiz, nespētu izlīdzināt šo starpību.

Ja tev patīk Scythe - šis ir pats, pats svarīgākais paplašinājums, ko iegādāties.

(Lai spēlētu Rise of Fenris, nav nepieciešami citi paplašinājumi - tos ir iespējams izmantot kopā ar spēli, taču tas nav obligāti.)

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalos Rīga Plaza 1. stāvā vai K. Barona ielā 55, vai arī interneta veikalā:  Rise of Fenris

Board Game Geek reitings: 8.9

Autors: Kārlis Bergmanis

Bildes no personīgā arhīva un Board Game Geek

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0