Izlaist līdz saturam

Spēles "Robinson Crusoe: Adventures of the Cursed Island"

Sadarbības spēles ir lielisks žanrs, kur spēlētāji nekonkurē savā starpā, bet mēģina kopīgiem spēkiem uzveikt spēles mehānismus. Esmu spēlējis daudzas un dažādas sadarbības spēles, bet viens no nopietnākajiem „zvēriem“ šajā žanrā ir spēle Robinson Crusoe: Adventures of the Cursed Island. Ja tev liekas atbaidoši, ka spēles liekās tev galvā varētu iekost čūska, tad šī spēle nav tev.

Tematika

Spēles kastē atšķirībā no tā, kuru izlaidumu jūs spēlējat, ir 6–7 scenāriji, kas to vien gaida, lai liktu jums aiziet bojā visneiedomājamākos veidos. Ir gan klasiskais scenārijs, kur jāsakur ugunskurs, jācīnās ar kanibāliem, jāmūk no vulkāna izvirduma vai jāglābj nekam nederīga kuģa biedrene — Dženija, kas sēž uz liela akmens okeānā. Scenāriji ir izcili tematiski un, lai kā arī nebeigtos, veido ļoti labu stāstu.

Tematika ir ļoti labi integrēta spēles mehānikā, piemēram, spēlē bieži nākas pacelt notikumu kārtis, kas ir sadalītas divās daļās. Piemēram augšā ir rakstīts, ka tu atradi mežā koka māju, kurā bija lieli pārtikas krājumi. Tad tev ir jāizvēlas, ko darīsi, ja paņemsi šos krājumus, kārts tiks iejaukta nejaušo notikumu kavā un, iespējams, kādreiz jūs apciemos tās īpašnieks. Spēles darbības šķiet ļoti tematiskas, tev ir sajūta, ka esi paņēmis no zvēra ādu, nevis vienkārši baltu koka klucīti.

Komponenti

Spēle ir ļoti skaista, ar izturīgām kārtīm, koka detaļām, pārdomātu ikonogrāfiju un tiešām ieturētu stilu. Jāsaka gan, ka pirmā izlaiduma noteikumu grāmata ir slikti uzrakstīta, man pagāja ilgs laiks, kamēr iemācījos šo spēli. Nācās daudz papildus lasīt forumus un skatīties dažādus video. Ja gribi spēlēt Robinson Crusoe, ņem vērā, ka būs nopietni jāmācās noteikumi.

Mehānika

Spēles pamatā ir strādnieku izvietošanas jeb „worker placement“ mehānika, ar kuras palīdzību tiek veikta salas izpēte, medības, lasīti dažādi materiāli vai būvēti jauni rīki. Taču šai mehānikai ir ļoti aizraujoša nianse. Spēlētājiem ir iespējas sūtīt divus strādniekus un noteikti izpildīt uzdevumu, vai tikai vienu un mest kauliņus, kas var novest pie brūcēm, neizpildītas misijas vai likt vilkt no notikumu kāršu kavas, un šīs kārtis 90% gadījumu ir sliktas. Šī mehānika liek visu laiku balansēt starp ātrumu un drošību, jo, izvietojot strādniekus pa vienam, var paveikt divreiz vairāk un nekas slikts nenotiks, taču tajā pašā laikā var gadīties, ka jūs nedabūsiet lāpstu, kas jums tik ļoti bija vajadzīga.

Katrā misijā ir noteikts scenārijs, kas mijas ar izdzīvošanu, jo nemitīgi jābūt gatavam novērst pārtikas, nepiemērota mājokļa, plēsīgu zvēru un sliktu laikapstākļu krīzes. Dažreiz spēle liekas kā boksa mačs pret Mairi Briedi, tā nenogurdināmi nokausē spēlētāju spēkus un salauž viņu morāli.

Vairākspēlējamība

Robinson Crusoe mierīgi varētu nākt tikai ar vienu scenāriju un būtu tikpat laba, taču tā nāk ar 6–7 ļoti atšķirīgiem scenārijiem, kurus mainot spēle paliek svaiga. Tāpat spēles komplektā ir 4 prāvas kavas ar notikumu kārtīm, kas maina spēles raksturu, piemēram, dažreiz lielākā problēma būs laikapstākļi, citreiz tie būs plēsīgi zvēri. Manuprāt, kastē ir pietiekami daudz spēļu ļoti ilgam laikam un dažādām spēlētāju grupām.

Vērtējums

Pēc pieredzes saku, ka ar Robinson Crusoe ir ļoti savādi, manā spēļu grupā šī spēle vai nu ļoti iet pie sirds vai ļoti nepatīk, un tas ir slikti, jo viens spēlētājs, kuram nepatīk spēle, var novest pie tā, ka šo spēli grūti dabūt uz galda. Man šī spēle patīk, bet tieši daudzo antipātiju dēļ lieku 7 no 10 ballēm. Ja tu esi cilvēks, kuram patīk spēlēt spēli, kas radīs izcilu stāstu, kura beigās jūsu varoņi visticamāk dabūs nelāgu galu, tad šī spēle ir tev. Robinson Crusoe, manuprāt, ir viena no grūtākajām sadarbības spēlēm, kas piedāvā aizraujošu izaicinājumu, un, lai cik traki jums dažreiz neietu, tas pārsvarā ir aizraujoši, un tie, kurus šī spēle uzrunā, vienmēr ir pamatīgi izsmējušies.

Kristaps

Bildes: Boardgamegeek.com

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0