Izlaist līdz saturam

Spēle Village

Galda spēles ir skaistas ar savu oriģinalitāti, kas izpaužas niansēs. Mazi elementi padara vienkāršas standarta mehānikas svaigas un oriģinālas. Iedomājieties standarta strādnieku izvietošanu (worker placement), kurai pievienots laika mehānisms, kas neizbēgami nonāvē tavu viduslaiku ģimeni. Šoreiz apskats par Village.

Tematika

Jūs pārstāvat senu dzimtu garlaicīgā viduslaiku ciematiņā un mierīgi aizvadāt savas dienas. Kāds no jūsu dzimtas pārstāvjiem dodas apgūt arodu un ražot arklus, cits audzē govis, vēl cits dodas politikā, kāds cenšas kļūt par mēru, savukārt nemierīgākais dzimtas loceklis, kārnais Villijs, nospļaujas un dodas ceļojumā iepazīt pasauli. Lai ko tu darītu, agri vei vēlu tava dzmta šķērsos laika upi un kāds no jūsu ģimenes aizies bojā.

Spēle ir ārkārtīgi tematiska, esam devuši dzimtām vārdus un radījuši stāstus, tu tiešām jūties, kā pārvaldītu savu ģimeni, rūpējies un satraucies par saviem spēles kauliņiem.

Komponenti

Kaut vairāk spēļu būtu šādā kvalitātē. Spēles karte ir skaista un viegli saprotama, ļoti pārdomāta ikonogrāfija, kas palīdz spēli vieglāk iemācīt jauniem spēlētājiem. Izcili izmantoti koka vīriņi, kuriem uz spēles pat ir paredzēti mazi kapiņi, kuros šos spēlētājus var ieguldīt, kad viņi aiziet uz „mūža mājām“.  Vienīgā lieta, kas man negāja pie sirds, bija mazas uzlīmītes ar cipariņiem, kas pašiem bija jāpielīmē pie koka vīriņiem, un tas bija neciešams process, kur noteikti vajag sameklēt kādu palīgu ar maziem pirkstiņiem vai lielu pacietību.

Mehānika

Standarta strādnieku izvietošanas (worker placement) spēle, kur noņem klucīti, kas ir arī lietderīgs resurs, un izdari attiecīgo darbību. Taču ir viena nianse — lielākā daļa darbību prasa laiku. Laiks iet uz priekšu, un katru reizi, kad tas šķērso noteiktu punktu, mirst kāds no dzimtas vecākās paaudzes. Vecais Alfrēds bija liels ratu meistars? Neko darīt, tagad būs jādomā citi veidi, kā dabūt ratus. Laiks ir arī specifisks spēles taimeris, jo nomirušie dzimtas locekļi tiks ierakstīti pilsētas annālēs vai arī, ja tās būs pilnas, vienkārši aprakti pie baznīcas. Līdz ko mūžībā aizgājuši noteikts daudzums cilvēku, pienācis laiks spēles beigām.

Papildus jāatzīmē ļoti interesanta baznīcas mehānika. Spēlētājiem ir iespēja savus dzimtas locekļus sūtīt kalpot Dievam, ko viņi dara, iemetot strādnieciņus melnā baznīcas maisā, kur tie kopā ar melniem mūku kauliņiem stāv līdz raunda beigām. Raunda beigās no maisa tiek vilkts noteikts skaits vīriņu. Vienīgais veids kā garantēt, ka šie vīriņi tiks izvilkti, ir korupcija, samaksājot vienu dālderi draudzei. Šī mehānika spēlei piešķir papildus azartu, kā arī aizraujošu stāstu, kad tavi dzimtas locekļi pievienojas baznīcai un tiek iemesti melnā maisā un nevienam nav ne mazākās nojausmas, kas tur īsti notiek.

Vairākspēlējamība

Un šis ir tas punkts, kur spēle nopietni pieklibo. Spēle un tās mehānikas ir ļoti aizraujošas, taču spēlējot 4., 5. reizi tās šķietami atkārtojas. Ir tas pats ciems, ar tām pašām izvēlēm, bet, kad esi izvēlējies notiektu ceļu, ir maz šķēršļu, lai atkārtotu to pašu nākamreiz. Noteikti spēli iesaku tikai 4 vai 3 spēlētājiem, jo tad ir vairāk mainīgo, kas ietekmē spēles  gaitu, kā arī vairākspēlējamību.

Vērtējums

Man ļoti patīk Village mehānikas, stāsts, tematiskums, aprakstā es daudz pieminēju nāvi, bet neskatoties uz to, šī ir ļoti laba ģimenes spēle, kas veiksmīgi un reizē loģiski iepin savās mehānikās šo nopietno tēmu. Taču vairākspēlējamība ir tas, kas man neļauj šai spēlei ielikt patiešām augstu vērtējumu, tāpēc mans Village vērtējums ir 7 no 10 ballēm.

Kristaps

Bildes: Board Game Geek

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Kalvis - 27 aprīlis, 2017

Village vairākspēlējamības vainu labi ārstē viens vai abi lielie paplašinājumi. Village Inn dod papildus darbības un iespēju likt strādāt krogū satiktiem ļaudīm. Un kas gan tas par viduslaiku ciemu bez alus darītavas. :) Village Port ļoti atsvaidzina pārāk vienveidīgo ceļošanu. Tikai, kā jau ierasts ar lieliem paplašinājumiem, abi kopā galā sanāk dārgāki par pamatspēli. :/

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0