Izlaist līdz saturam
Saruna ar ukraiņu mākslinieci Veroniku jeb kas slēpjas aiz krāšņajām gleznām, ko redzam uz puzlēm

Saruna ar ukraiņu mākslinieci Veroniku jeb kas slēpjas aiz krāšņajām gleznām, ko redzam uz puzlēm

Daudzi no jums ir ne tikai pamanījuši, bet arī iecienījuši „Brain Games“ jaunā zīmola „Purple Witty Fox“ puzles. Atsevišķa pužļu līnija veltīta ukraiņu mākslinieces Veronikas Blizņučenko gleznām. Plauktos mēs redzam fantastiski krāšņus un dzīvespriecīgām krāsām bagātus attēlus, bet vai zinājāt, ka aiz tiem slēpjas visai skaudrs stāsts? 

Stāsta sākums

Mums bija iespēja aprunāties ar šo talantīgo mākslinieci un atnest šo stāstu arī līdz jums. 

Es vēlos dalīties ar jums savā stāstā. Šī ir mana pirmā intervija, kurā jūs uzzināsiet vairāk par manu ceļu mākslā un dažus no izšķirošiem dzīves aspektiem, kas mani aizveduši līdz vietai, kur esmu tagad. Mani sauc Veronika Blizņučenko, es esmu ukraiņu māksliniece, bet šobrīd dzīvoju un veidoju savu mākslu Portugālē, pilsētā Kaskē. 

Glezniecības pirmsākumi 

Ar šādiem vārdiem viņa sāka savu stāstu, bet atgriezīsimies kādu brīdi pirms… Veronika ieguva savu gleznotājas izglītību Harkivas dizaina un mākslas akadēmijā – gan bakalaura, gan maģistra grādu. Arī pirms tam viņa bija beigusi mākslas liceju akadēmijā, kur mācības kļuva par izšķirošu faktoru viņas tālākajā mākslinieces profesijas izvēlē, pateicoties viņas skolotājai un autoritātei Natālijai Poberežnajai, kuras diemžēl vairs nav mūsu vidū. 

Šajā īsajā intervijā mēs nevarēsim iztirzāt visus pagrieziena punktus. Bet esmu pārliecināta, ka piekritīsiet: mūsu dzīves ceļš sastāv no dažiem izšķirošiem brīžiem, kas kā spilgti zibšņi paliek pie mums visu atlikušo dzīvi un dod skaidru turpmāko virzienu. Tas ir liktenīgi – cilvēki, notikumi un vietas, kas veido šodienas realitāti un liek pamatu mūsu nākotnei. Šādā pat veidā liktenis mani atveda uz Portugāli.

Kara gaitas 

Pēc pilna mēroga kara sākuma Ukrainā Veronika bija spiesta pamest savu pilsētu Harkivu un vēlāk arī valsti. 

Šīs intervijas laikā mēs atrodamies João Giimaraes mājā, kurš pieņēma mūs (mani un manu jaunāko brāli), kurš atvēra mums savas mājas durvis un kur mēs tikām uzņemti kā pilntiesīgi ģimenes locekļi. Jau vairāk nekā gadu es te veidoju savas gleznas, kurām ir lielisks savienojums gan ar šo māju, gan dārzu. Šī vide un notikumi uz visiem laikiem paliks manā atmiņā un būs svarīgs nospiedums manā mākslā. Mūsu uzņemšana šeit ir lielisks piemērs laipnībai, cilvēcībai, lielai sirdij, kurai gribas sekot un kas rada vēlmi atcerēties katru te pavadīto mirkli. 

Māksla Portugālē – daba un dārzs 

Tieši māksla bija tas saziņas veids, kas Veroniku saveda kopā ar šo portugāļu ģimeni kara pirmajās dienās caur sociālajiem tīkliem. Pavadot ceļā daudzas dienas un mērojot tūkstošiem kilometru, viņi beidzot nonāca šeit – savās jaunajās mājās. 

No pirmās dienas šeit, neskatoties uz lielo šoks, es jutu lielu spēku un enerģiju radīt mākslu. Man bija milzīga motivācija Ukrainā palikušās ģimenes dēļ. Es turpināju strādāt pie saviem darbiem un iepazīt savu jauno dzīvi šeit. Es jutos pārņemta ar iedvesmu, kas nāk no šīs vides. Daba vienmēr ir bijusi iedvesmas avots manai mākslai. Un, atrodoties šeit, es varēju ne tikai vērot, bet arī atspoguļot te esošo skaistumu un harmoniju.

Daudzas Veronikas gleznas ir tieši saistītas ar dārzu, kurā viņa pavadu lielāko daļu sava laika. To var redzēt viņas darbos. Daudzas no gleznām arī ir ar nosaukumu Joao dārzs

Portugāles arhitektūra un keramika 

Runājot par Portugāli, Veronika, protams, atzīmē, ka te ir milzīgs kultūras mantojums, ar kuru ir piesātināts katrs šīs zemes stūrītis. 

Arhitektūras skaistumam ir īpaša vieta manā dzīvē. Un keramika vienmēr ir piesaistījusi manu uzmanību kā mākslas forma – tās dekorativitāte, krāsu harmonija un īpašā simbolika. Interesanti ir tas, ka iepriekš mani iedvesmoja motīvi no manas mākslas grāmatu kolekcijas. Bet šobrīd es atrodos vidē, kurā viss, kas mani piesaistīja un iedvesmoja grāmatās, tagad ieskauj mani reālajā dzīvē katru dienu. Svarīgs manas mākslas aspekts ir arī ikdienas saskarsme ar dabas elementiem – okeānu, tā mainīgumu un daudzveidību. Šim ir ļoti spēcīga vizuālā un psiholoģiskā ietekme uz mani kā mākslinieci.

Jauns mākslinieciskais periods 

Veronika atzīst, ka nevar ļoti strikti sadalīt savu māksliniecisko darbību periodos. Bet pilnīgi noteikti jauns periods ir līdzšinējais viens gads un septiņi mēneši, kopš viņa atrodas Portugālē.

Mākslas radīšanas process ir nepārtraukta iedvesmas plūsma un nepārtraukts radīšanas process, kurā es atrodu jaunas nozīmes, jaunus iedvesmas objektus un simbolus. Vizuālā valoda un tehnikas attīstās, iegūst kaut ko jaunu un uzlabojas absolūti organiski caur ikdienas darbu.

Tehnika un abstrakcija 

Runājot par materiāliem un tehnikām, māksliniece priekšroku dod audeklam un eļļas krāsām, bet krāso arī ar akvareļiem un akrila materiāliem, pēc tam izmantojot arī zelta, sudraba un vara lapas.

Tāpat viens no svarīgiem virzieniem manā darbā ir abstrakcija kā domu un kustību brīvības izpausme – pilnīgs emocionāls uzliesmojums, kas ik pa laikam nepieciešams pēc ilga darba pie dabas detaļām. Es jūtu pastāvīgu iedvesmu un harmoniju radīšanas procesā un vērošanā, meklējot jaunus motīvus un stāstus.

Apskati „Purple Witty Fox“ puzles 

Ja esi jaunu pužļu meklējumos, lai rudens un ziemas vakarus padarītu aizraujošākus, ieskaties „Purple Witty Fox“ pužļu sērijā ar „Veronika Blyzniuchenko™“ gleznām. Tik skaistas puzles noteikti būs arī lieliskas dāvanas svētkos saviem tuvajiem! Turklāt 50% no katra pužļu pirkuma tiek ziedoti karā cietušo ukraiņu rehabilitācijai.

Iepriekšējais raksts Living Forest Latvijas čempionāts 2023
Nākamais raksts Galda spēles kopā ar bērniem: kā spēlēšana var uzlabot attiecības un atvieglot mācību procesu

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0