Izlaist līdz saturam
Patriotiskas galda spēles Latvijas dzimšanas dienā

Patriotiskas galda spēles Latvijas dzimšanas dienā

Tuvojoties valsts svētkiem, izbaudi kādu no tematiskajām Latvijas spēlēm. Spēles latviešu valodā pieejamas dažādām interešu grupām, sākot ar jauniem spēlētājiem, kas tikai iepazīst galda spēļu pasauli, un beidzot ar tādiem, kam spēļu plauktā nemitīgi pietrūkst vieta jaunām spēļu kastēm.

Neilgi pirms Latvijas dzimšanas dienas veikala plauktus sasniegusi jauna patriotiskā spēle  „Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.“, kas ir sadarbības spēle vienam līdz četriem spēlētājiem. Tajā spēlētāji izspēlē Latvijas Neatkarības kara notikumus un cīnās par valsts neatkarību.

Ideja par Latvijas Neatkarības kara spēli tās autoram Jānim Gruntem radās jau sen, taču aktīva spēles izstrāde sākās pirms nedaudz vairāk nekā gada. „Latvijas Aizsardzības ministrija izsludināja konkursu, ka vēlas iepirkt spēli par šo periodu, tad nu visas zvaigznes bija sastājušās pareizi un sākās spēles izstrādes ceļš,“ sacīja Grunte.

Spēles izstrādē palīdzēja gan Aizsardzības ministrija, gan Latvijas Kara muzejs. „Visi attēli spēlē ir no kara muzeja,“ skaidroja spēles autors. Tāpat Aizsardzības ministrija uzstāja, ka spēlei jābūt kooperatīvai, kas Gruntes pirmajos spēles uzmetumos nebija obligāts nosacījums. „Šī ir sadarbības kara spēle, kas ir diezgan unikāla kombinācija visā spēļu pasaulē,“ par gala produktu teica Grunte.

Pati spēle ir balstīta uz vēsturiskiem notikumiem. Tajā ir iekļauti trīs scenāriji, kas atspoguļo Latvijas Neatkarības kara gaitu. Piemēram, pirmajā no tiem Latvijas un tās sabiedroto spēki cenšas no Liepājas atspiest Latvijas Padomju armiju un ieņemt Rīgu un Cēsis. Tāpat spēlē tiek izmantotas kārtis, kurās attēlotas dažādas šī laika posma personības.

Spēles autors Jānis Grunte uzskata, ka šī spēle ir piemērota ne tikai galda spēļu lietpratējiem. „Es teiktu, ka spēle ir par centimetru grūtāka nekā spēle „Catan“,“ pauda Grunte. Tāpat viņš norāda, ka ieteicamais spēles vecums ir 12+, taču to var mēģināt spēlēt arī jaunāki spēlētāji. „Interesantāka spēle būs tad, kad jau apgūts vai tiek apgūts šis laika periods vēstures stundās,“ piebilda autors.

„Es ceru, ka šo spēli vēstures skolotāji kādreiz varētu izmantot kā interaktīvāku mācību rīku par šo periodu,“ teica Grunte, piebilstot, ka ir gatavs vēstures skolotajiem palīdzēt saprast, kā spēli izmantot.

Tāpat spēlei piemīt vairākas īpašības, lai to būtu patīkami spēlēt atkal un atkal. Pirmkārt, spēlei ir trīs scenāriji, katrs ar citu grūtības līmeni. „Katrā no tiem ir septiņas scenārija kārtis, no kurām tiks izmantotas tikai trīs vai četras,“ norādīja autors. Tāpat ir arī personību kārtis, no kurām vienas spēles laikā tiks apskatīta apmēram ceturtā daļa. „Pat pēc četrām partijām tiks ieraudzītas jaunas kārtis,“ skaidroja Grunte.

Turklāt „Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.“ ir ne tikai izstrādāts, bet arī ražots tepat Latvijā!

„Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.“ ir pirmā spēle, kurai nav nepieciešams lasīt noteikumus, jo tos var iemācīties interaktīvā veidā platformā „DIZED“ latviešu valodā!

Ieskaties „DIZED“ lapā šeit.

Apceļo Latviju kopā ar „Šurpu turpu“

Tomēr, ja vēlies vieglāku ģimenes spēli, tad Grunte iesaka „Šurpu“, kas ir spēle par Latvijas apceļošanu. „Šurpu turpu“ tika radīta konkursā, kad skolēni veidoja galda spēles par godu Latvijas simtgadei. To izstrādāja divas meitenes no Ogres. 

„Mums iepatikās ideja, ka tiek parādītas Latvijā mazāk zināmas vietas,“ sacīja “Brain Games” pārstāvis Grunte. Turklāt spēles gala versiju ilustrējis karikatūrists Gatis Šļūka, kas tai piešķir papildu šarmu.

Spēlējot „Šurpu turpu“, spēlētāji ne tikai jautri pavada laiku pie spēļu galda, bet arī uzzina par dažādiem tūrisma objektiem Latvijā, kurus, iespējams, vēlāk arī nolemj aplūkot dzīvē.

Patriotiskiem spēļu vakariem pieejamas arī vairākas citas spēles ar Latvijas tematiku, piemēram, viktorīnas spēle „Latvija“.

Tāpat ir arī vairākas citas latviešu kompāniju spēles. Piemēram, „Burtošanas čempionāts“, „Latgaliešu domino“ un citas „Kokmaizītes“ ražotās spēles. Atzinīgi par šo izstrādātāju izteicās arī Grunte, uzsverot, ka firma jau vairāk nekā desmit gadus Latvijā ražo izglītojošas spēles.

Savukārt patriotiska izvēle jaunākajiem spēlētājiem būtu latviešu radītā spēle „ICECOOL“. Lai gan „Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.“ ir pirmā spēle, kurai Grunte ir solo autors, viņš piedalījies arī „ICECOOL“ tapšanā. Uz spēles kastes norādīts „autors Brian Gomez“, taču zem šī pseidonīma slēpjas četri latvieši Reinis Butāns, Egils Grasmanis, Jānis Grunte un Edgars Zaķis.

Pingvīnu spēle „ICECOOL“ ir visu laiku titulētāka latviešu spēle, un 2017. gadā tā ieguva arī prestižo „Kinderspiel des Jahres“ balvu kā gada labākā galda spēle bērniem.

Galda spēļu hobijs Latvijā turpina plaukt, un ik pa laikam pašmāju ražotāji un autori nāk klajā ar jaunām spēlēm. Kuras latviešu spēles Tu jau esi izmēģinājis un kuras plāno spēlēt šajā novembrī?

Iepriekšējais raksts Brain Games izdod 18 jaunas spēles un jaunu pužļu līniju
Nākamais raksts Jaunā veikala atklāšana i/c Olimpia

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0