Izlaist līdz saturam
Pandemic Legacy: Season 1 apskats

Pandemic Legacy: Season 1 apskats

Pandemic Legacy  ir spēle, kas pēdējos gados devusi milzīgu pienesumu galdaspēļu pasasulē. Lai gan Risk: Legacy bija pirmā spēle, Pandemic Legacy populāru padarīja „legacy“ dizainu izvēli, kad katru nākamo spēli atkarībā no spēlētāju izvēlēm tiek radīti papildus noteikumi, notiek dažādi pavērsieni, tiek plēstas kārtis un aprakstīts laukums. Beidzot arī mēs to pabeidzām — tas  mums prasīja 16 spēles un pusotru gadu. Vai ieguldītais laiks bija tā vērts — par to šajā aprakstā. Aprakstā nekas nebūs pateikts priekšā.

Tematika

Pasaulē plosās pandēmijas, cilvēki mirst un tikai jūsu drosmīgā komanda var to glābt. Spēle tiek spēlēta 12 mēnešus, kur katru mēnesi notiek kāds pavērsiens, kas mazliet izmaina noteikumus un iedod gan jaunus izaicinājumus, gan rīkus, ar ko to apkarot.

Komponenti

Spēlē ļoti labi jūtama tematika, viss ir kvalitatīvi un pārdomāti, principā, ja spēlētāji ir redzējuši standarta Pandemic, tad stils ir ieturēts godam. Pavērsienu kārtis, papildu figūras un citi elementi ir ļoti labi sakārtoti aiztaisītās kastītēs. Nesaplēšot kastītes, ziņķārību apmierināt nav iespējams, kā arī tās viegli atrast, kad īpašas kārtis diktē, lai tās tiktu atrastas. Mana vienīgā kritika ir par papildu noteikumiem, jo, līdz ko parādās papildu noteikumi, tie ir jāielīmē noteikumu grāmatā, kas nav pārskatāmi, un pēcāk grūti atrast izmaiņas. Katru reizi, sākot spēli, mums bija konstanti jāšķirsta, lai kaut kā saprastu, kas tad ir izmainījies, salīdzinot ar pamatspēli.

Mehānika

Pasaule ir inficēta ar četrām slimībām, kas izplatās pa pilsētām. Spēlētāju komandai mērķis ir šīs slimības kopīgi apkarot un izārstēt, ko var paveikt nekā citādi, kā mēģinot efektīvi izmantot savus četrus gājienus. Spēlētāji var pārvietoties, ārstēt slimības, būvēt izmeklējumu centrus vai mainīties kārtīm, lai savāktu pareizās, ar kurām atklāt zāles. Katru nākamo mēnesi uzrodas papildu iespējas un problēmas. Spēlētāji dod vārdus dažādām lietām, nemitīgi uzlabo savus varoņus, kas ir patīkami un rada emocionālu sasaisti ar tiem, īpaši tāpēc, ka varoņi var arī nomirt.

 

Vairākspēlējamība

Tādas nav, kad spēle pabeigta, var droši meklēt tuvāko kamīnu. Tas arī nav vajadzīgs — var rēķināties, ka Pandemic Legacy tiks izspēlēts vismaz 12 reizes, kas mūsdienās jau ir daudz. Pēc visas kampaņas man bija sajūta, ka tā ir sevi piepildījusi un vairāk atkārtota spēlēšana nav nepieciešama.

Vērtējums

Spēli novērtēt būs diezgan sarežģīti, jo par to man ir duālas sajūtas, tāpēc vērtēšu atsevišķi gan emocionāli, gan mehāniski.

Pandemic Legacy mums lika samobilizēties un laicīgi plānot nākamās spēļu reizes. Pašā sākumā mēs tā nedarījām, tāpēc no pirmās līdz otrajai sesijai pagāja kādi 9 mēneši ar pārrāvumu, kas noveda pie sekām, ka mēs bijām ļoti daudz ko aizmirsuši. Ar to ir jārēķinās, jo spēlē praktiski vajadzīgi 4 spēlētāji, kas regulāri tiksies, un pastāv risks, ka varbūt vienam no viņiem šī spēle vispār nepatīk, līdz ar to vai nu visiem izbeidzas kampaņa, vai jāmeklē cits, kas spēlē ielec pa vidu, vai arī ir viens spēlētājs, kurš sakostiem zobiem spēlē visu gadu. Par laimi, mums tā nebija, visiem patika šis piedzīvojums un spiediens regulāri satikt draugus ir ļoti jauks.

Otra problēma ir pašā kampaņā. Šobrīd diezgan droši varu teikt, ka spēles pirmie 8 mēneši ir ļoti interesanti, katru reizi, kad parādījās kas jauns vai bija jāsaplēš kāda kārts, mums bija „WOW“ sajūta, taču pēdējo četru mēnešu jauninājumi man šķita gaužam neinteresanti un vienveidīgi, it kā dizaineriem būtu aptrūcies ideju, ko darīt ar spēles noslēdzošo trešdaļu. Tā kā, ja jūs izspēlēsiet pusi spēles, tad nevajag bēdāties, viss labākais jau būs bijis. 

Taču, lai gan tie noteikti ir vērā ņemami mīnusi, spēles beigās jūs jūtaties kā īsta komanda, kas tiešām to ir izdarījuši — izglābuši pasauli un piedzīvojuši ļoti daudz uzvaru un satraukuma brīžu. Protams, ieguldītajā laikā var izspēlēt daudz  mehāniski interesantāku spēļu, taču sajūtas un kompānija šajā gadījumā spēj atsvērt spēles trūkumus. Tas ir piedzīvojums, ko noteikti iesaku izmēģināt katram.

Līdz ar to par spēles mehānikām mans vērtējums ir 7 no 10, taču sajūtu ziņā, tas noteikti ir 8 no 10.

 

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalos Rīgā, K. Barona ielā 55 vai Rīga Plaza vai arī interneta veikalā: Pandemic Legacy: Season 1

 

Board Game Geek reitings: 8.7

Autors: Kristaps Auzāns

Bildes no Board Game Geek un personīgā arhīva

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0