Izlaist līdz saturam
Modernās tehnoloģijas — spēļu draugs, nevis ienaidnieks

Modernās tehnoloģijas — spēļu draugs, nevis ienaidnieks

Pēc garas darba dienas birojā (vai pašreizējā situācijā strādājot no mājām) nereti cilvēki vēlas relaksēties pēc iespējas tālāk no ekrāniem, piemēram, lasot kādu aizraujošu grāmatu vai spēlējot galda spēles. Tomēr mūsdienu tehnoloģiju laikmetā arvien biežāk veikalu plauktos var atrast galda spēles, kas darbojas ar īpaši izstrādātu aplikāciju palīdzību. Pirms mēs šo spēļu kategoriju norakstām kā mums nepiemērotās spēles, ir vērts saprast, kas tās vispār ir par galda spēlēm, kurām vēl nepieciešams aplikāciju atbalsts.

Lai kāda arī būtu aplikācijas funkcija, tās mērķis nav nomākt galda spēli, bet gan atvieglot spēlēšanu.

Pirmkārt, uzreiz jāsaprot, ka spēles un tehnoloģiju mijiedarbībai var būt dažādi iemesli un nevajadzētu visas šīs spēles kategorizēt kā vienādas. Dažas no spēlēm iespējamas tikai ar aplikācijas palīdzību, savukārt citās ir iespējams iztikt bez viedierīču klātbūtnes, tomēr vairumā gadījumu tas nav ieteicams.

Spēles vadītājs tiek aizstāts ar aplikāciju

 

Mansions of Madness ir viena no visu laiku populārākajām galda spēlēm, kurā izmeklētājiem jākrāj pavedieni un jācīnās ar dažādiem nešķīstiem radījumiem no H. F. Lavkrafta pasaules. Sākotnēji spēle aizritēja ar vadītāja palīdzību, tomēr 2016. gadā klajā nāca spēles otrā versija, kurā šo lomu pilnībā pārņēma aplikācija. 

vada spēli, atklājot spēlētājiem tikai nepieciešamo informāciju, atceras visus notikumus, veic uzskaiti, kā arī rada atmosfēru, fonā spēlējot atbilstošu skaņu celiņu. Varētu izklausīties, ka aplikācija veic teju visu tavā vietā, tomēr spēlētāji paši pārvietojas pa spēles laukumu, spēlē kārtis, met kauliņus un cīnās ar dažāda izmēra detalizētiem miniatūru briesmoņiem.


 „Aplikācija spēli „Mansions of Madness“ ir pacēlusi no spēles, kas man patīk, uz spēli, ko es mīlu,“ paudis galda spēļu guru Toms Vāsels


 

Līdzīgu principu spēļu ražotājs „Fantasy Flight Games“ izmanto arī citos savos produktos. Ja Lavkrafta tēma nešķiet saistoša, tad ir iespējama fantāzijas opcija Dž. R. R. Tolkīna Viduszemē kopā ar slavenajiem un mazāk zināmajiem „Gredzenu pavēlnieka“ varoņiem spēlē The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth. Arī šeit aplikācija veic visus uzskaites darbus, ļaujot spēlētājiem pilnībā koncentrēties savu varoņu stāstu rakstīšanai.

Tā kā šī ir kampaņas tipa spēle, tad liels pluss ir iespēja aplikācijā saglabāt savu spēli, lai nākamajā reizē to atsāktu tieši no tās pašas vietas, kur tā tika pārtraukta. Aplikācija paralēli var atcerēties vairākas spēles vienlaicīgi. Turklāt katra no spēlēm būs atšķirīga, jo aplikācija automātiski ģenerēs unikālas spēles laukuma kombinācijas un uzdevumu variācijas.

Jūties kā izmeklētajs no CSI

Ja iepriekš esi domājis, kā tas ir — būt kriminālo lietu izmeklētājam, tad Chronicles of Crime tev ļauj sajusties kā Horācijam Keinam vai Gilam Grisomam, kurš veic izmeklēšanu un mēģina noķert slepkavu. Šajā spēlē, izmantojot QR kodu skenēšanu, var iegūt dažādu informāciju un atšķetināt pat grūtākos izmeklēšanas noslēpumus. Arī šī ir viena no spēlēm, kura nav iedomājam bez aplikācijas iesaistes. 

Uzreiz droši vien rodas jautājums, vai šo informāciju nevarēja uzdrukāt, piemēram, kartītes aizmugurē vai kādā scenāriju grāmatā? Ir ļoti labs iemesls, kāpēc tika izvēlēts tieši šāds variants. Katrs pavediens, katra lokācija, katrs cilvēks dažādās misijās var spēlēt krasi atšķirīgu lomu. Tas nozīmē, ka ar vienām un tām pašām kārtīm iespējams izspēlēt dažādus scenārijus.

 

Limitētam pamatspēles saturam tiek piešķirtas teju bezlimita iespējas.

Turklāt spēles cienītāji internetā jau publicējuši savus „noziegumus“, ko jebkurš interesents var izmēģināt arī savā spēlē. Arī paši ražotāji nav sēdējuši rokas klēpī salikuši — nupat veikala plauktos nokļuvusi Chronicles Of Crime 1400 spēles versija, kas ir atsevišķa pamatspēles versija. Šajā spēlē tev būs jāiejūtas 1400. gada Parīzes iedzīvotāja Aberāla Lavēla ādā. Jau kopš bērnības tevi vajājušas pagātnes un nākotnes vīzijas, taču tagad tev šī dotība jāliek lietā, lai palīdzētu atrisināt dažādas pilsētas mistērijas.

Aplikācijas iesaiste nepieciešama arī izmeklēšanas spēlē Detective: A Modern Crime Game. Šoreiz aplikācija pilda online datubāzes funkciju, kurā var atrast neskaitāmus pavedienus un informāciju, kas ļaus atkost pat viscietākos riekstus.

Kāds būs galda spēļu un tehnoloģiju ceļš nākotnē?

Jau mūsdienās ir ļoti daudz spēles ar aplikācijas atbalstu, un tās paliek arvien populārākas. Vai šī tendence pilnībā pārņems ierastās galda spēles un nākotnē aplikācija būs nepieciešama katrai galda spēlei? Droši vien, ka nē. Tomēr šīs spēles varētu kļūt ne tikai populārākas, bet arī dažādākas — sazin kādas atbalsta funkcijas nākotnē veiks šīs aplikācijas.

Ja tev ir bijusi pieredze ar šāda tipa galda spēlēm, tad priecāsimies par to dzirdēt komentāru sadaļā. Droši paud savu viedokli un stāsti, kas patika un kas nē. Vai arī dalies ar spēlēm, kuras gribētu izmēģināt.

Neapšaubāmi, ka aplikācijas galda spēlēs nav domātas visiem. Ir cilvēki, kas kategoriski novēršas no šāda veida spēlēm, jo viņi, spēlējot spēlēs, vēlas izbēgt no tehnoloģiju laikmeta un aizmirst par ikdienas bažām. Un tas viss ir saprotams. Nav jāmēģina uzspiest kādam izbaudīt spēles, kas viņam neaptīk. Bet, ja tomēr tevi uzrunā šī spēļu un tehnoloģiju sadarbība, tad droši vari izmēģināt kādu no šīm aizraujošajām spēlēm, un, iespējams, tu atradīsi jaunu un aizraujošu veidu, kā pavadīt laiku vienatnē vai kopā ar draugiem.

 

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Guntis - 25 augusts, 2022

Nesen manās rokās nokļuva Mansions of Madness 2nd Edition, kas izpelnījās manas un sievas atzinumu, kaut arī spēlē no scenāriju viedokļa esam izgājuši tikai pirmo. Esam ļoti ieintriģēti turpināt iepazīt šo pasauli, jo tā ir pavisam cita pieredze, spēlējot galda spēles. Ļoti patīkami ir tas, ka pašiem nav jācenšas radīt īpašā gaisotne, par ko parūpējas aplikācija pati, ar īpašiem notikumu aprakstiem, kas norisinās paralēli mūsu darbībām, kā arī mūzika, kas nav speciāli jāpiemeklē noskaņas radīšanai. Protams, no vienas puses raugoties, šķiet, ka iespējams to visu varētu arī spēlēt uz datora bez taustāmām komponentēm, jo principā aplikācija parāda gandrīz visu to pašu, ko saliekam uz galda, bet tai pašā laikā personāži un monstri tiek izslēgti no redzesloka, kas rada sava veida brīvību. Liela loma ir veiksmes faktoram, jo galvenais virzītājs ir kauliņu mešana, bet vajag atcerēties, ka darbības katram spēlētājam ir limitētas, tāpēc arī stratēģijai ir sava loma.
Viedoklis par nākotni šādām spēlēm – negribētos, lai spēlētāji kļūtu atkarīgi no aplikāciju izmantošanas, bet lai to iesaiste būtu savā ziņā minimāla, jo tad tiešām liktos, ka visi ir apsēdušies pie galda, spēlēt kādu datorspēli, bet nu to jau laiks rādīs, uz ko ies tālāk šī industrija. Potenciāls ir ļoti liels un domāju, ka vēl sagaidīsim daudzas episkas galda spēles, jo tas ir pavēris jaunas, vairākas durvis par kurām mēs tikai vēl uzzināsim.

Raimonds - 19 janvāris, 2021

Personiski man nepatīk ka tehnoloģijas tik nopietni ienāk galda spēlēs, tomēr pilnīgi saprotu kādas priekšrocības vai jaunas iespējas atnes tehnoloģiju ienākšana.
Īpašumā man ir “The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth” un pateicoties tehnaloģijām vismaz šajā izolācijas laikā es šo spēli vismaz varu paspēlēt.

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0