Izlaist līdz saturam
Ko spēlēt, kad spēle “Catan” jau sāk apnikt?

Ko spēlēt, kad spēle “Catan” jau sāk apnikt?

Ja tev patīk kopīgi pavadīt laiku ar draugiem vai ģimenes locekļiem, spēlējot galda spēles, taču “Catan” jau esi spēlējis simtiem reižu un vēlies piešķirt saviem galda spēļu vakariem jaunu garšu, tad mums ir vairākas spēles, kas varētu būt atbilde uz tavām lūgšanām.

Ja lasi šo blogu, tad visticamāk tev nav jāpaskaidro, kas ir “Catan” jeb “Katanas ieceļotāji”. Neapšaubāmi šī spēle ir atbildīga par neskaitāmu galda spēļu fanu pievienošanos hobijam. Tomēr ar laiku spēlēt vienu un to pašu spēli sāk apnikt un gribas kaut ko jaunu un varbūt nedaudz stratēģiskāku, vai tādu, kas mazāk balstīts uz metamo kauliņu veiksmi.

Pirmkārt, spēli “Catan” iespējams uzfrišināt ar kādu no vairākiem paplašinājumiem. Šai spēlei izdoti vairāki lielāki paplašinājumi, no kuriem zināmākie ir “Jūrasbraucēji” un “Pilsētas un bruņinieki”. Abi šie paplašinājumi tika izdoti drīz vien pēc spēles pirmsākumiem 1995. gadā. “Jūrasbraucēji” spēli padara plašāku, krasi nemainot spēles gaitu, bet ieviešot pāris jauninājumus un vairākus scenārijus. Savukārt “Pilsētas un bruņinieki” padara spēli dziļāku un stratēģiskāku.

Tomēr šie nav vienīgie spēles paplašinājumi. 2007. gadā jeb teju desmit  gadus pēc iepriekšējo paplašinājumu publicēšanas, tika izdoti “Tirgoņi un barbari”, kas ietver vairākus dažādas sarežģītības scenārijus pamatspēlei, katru ar savu odziņu. Tāpat ir arī citi lielie paplašinājumi “Pirāti un pētnieki” un “Dārgumi, pūķi un piedzīvojumu meklētāji”. Šie paplašinājumi gan vēl nav iztulkoti latviešu valodā.

Spēlei pieejamas dažādas atsevišķi spēlējamas pamatspēles versijas, piemēram, vēsturiskās Katanas sērijas spēles “Vācija”, “Senā Ēģipte”, “Inku impērijas celšanās”, “Cīņa par Romu”, “Amerikas ieceļotāji” un daudzas citas. Tāpat spēlei “Catan” ir arī “Game of Thrones”, “Star Trek” un citas versijas.

Šogad tiek plānots izdot jaunu spēles variantu “Catan: Dawn of Humankind”, kas būs atjaunota un nospodrināta 2002. gada spēles “The Settlers of the Stone Age” versija. Ražotāji apgalvo, ka spēlei būs ne tikai moderns izskats, bet arī jaunas mehānikas, elementi un stratēģijas iespējas.

Otrs variants, kā paspilgtināt savu spēļu pieredzi, ir izvēlēties kādu citu līdzīgu spēli, kas nebūs īpaši sarežģītāka par iepriekšējo. Šīs spēles var būt ar līdzīgu mehāniku vai arī pilnīgi atšķirīgu.

Daudziem jau labi zināmas tādas izcilas galda spēles kā “7 Wonders”, “Stone Age”, “Ticket to Ride”, “Carcassonne”, “Splendor” un citas, kas jau kļuvušas par mūsdienu galda spēļu klasikām. Tomēr ir arī citas jaunas un nedaudz mazāk zināmas alternatīvas, kas konkurē šajā pat kategorijā.

Ja meklē kaut ko pavisam svaigu, tad "Living Forest" būs izcila izvēle. Spēle tika izdota tikai pagājušajā gadā, šogad saņēma prestižo "Kennerspiel des Jahres", bet šonedēļ papildināja Brain Games sortimentu.

"Living Forest" ir kavas veidošanas spēle, kurā spēlētāji var izaicināt savu veiksmi. Spēlētāji vienlaicīgi no savas kavas atver dzīvnieku kārtis, kas dod dažādus bonusus. Tomēr pašiem jāizlemj, kurā brīdī apstāties, jo, ja tiks atvērti par daudz vientuļnieki, tad divu darbību vietā varēs veikt tikai vienu.

Spēle ar fantastiskām ilustrācijām un trim dažādiem ceļiem uz uzvaru. Salīdzinot ar "Catan" šī būs nedaudz izaicinošāka spēle, tomēr nebūs daudz grūtāka noteikumu ziņā.

Pēdējos gados par ļoti populāru ģimenes spēli kļuvuši “Kvedlinburgas pūšļotāji”. 2018. gadā šī spēle tika pie prestižās “Kennerspiel des Jahres” balvas kā gada labākā lietpratēju spēle. Šis gan bija neliels pārsteigums, jo pati spēle vairāk atbilst ģimenes, nevis lietpratēju kategorijai. Spēlētāji iejūtas šarlatāna ādā, vārot burvju dziru. Spēles gaitā spēlētāji no sava maisiņa velk ārā sastāvdaļas, cenšoties iegūt maksimāli daudz punktus, taču jābūt piesardzīgam, jo, izvelkot par daudz sniegogu, dzira uzsprāgs tev sejā!

Pēc katra no raundiem spēlētājiem ir iespēja iegādāties jaunas sastāvdaļas ar labākiem efektiem. Turklāt spēlei pieejami vairāki varianti, kas maina katra sastāvdaļas nozīmi atkarībā no spēles, tāpēc partijas būs dažādas un stratēģijas atšķirsies.

Viena no skaistākajām spēļu sērijām pēdējos gados ir “Azul”. Ja “Kvedlingburgas pūšļotāji” 2018. gadā saņēma lietpratēju balvu, tad “Azul” tika pie ģimenes spēļu balvas jeb “Spiel des Jahres”. Turklāt pēdējo piecu gadu laikā iznākušas jau četras šīs sērijas spēles.

“Azul” ir spēle ar ārkārtīgi skaistām flīzītēm, kuras jāizkārto konkrētā rakstā. Spēle ir abstrakta, taču stratēģiska un ar vienkāršiem pamatnoteikumiem.

Klasiskā “Azul” spēle pašlaik ieņem ļoti augsto 67. vietu “BoardGameGeek” mājaslapas topā.

Ja tematika tev nav svarīga, tad noteikti vērts apsvērt spēli “Clever”, kura ir uzmet un piekrasti jeb “roll & write” tipa spēle. Gluži kā spēlē “Catan”, arī “Clever” spēle notiek ap kauliņu mešanu, taču šeit to ir trīs reizes vairāk.

“Clever” spēlētāji met kauliņus, izvēlas rezultātus un atzīmē tos savā lapā, cenšoties virknēt bonusus. Katrs no kauliņiem punktus piešķir dažādos veidos, tāpēc izvēles ne vienmēr būs vieglas.

Iespējams, spēlētājus no pirmā acu uzmetiena nepiesaista šis vācu spēles vizuālais dizains, tomēr tie, kas ir pamēģinājuši, pārliecinās, ka spēle ir daudz interesantāka, nekā izskatās.

Ja klasiskā latviešu “zolīte” tev nav sveša, tad pavisam viegli varēsi uztver arī aizraujošo spēli “Pikoko”, kurā spēlētāji paši neredz savas kārtis, bet redz, kas ir rokās, jeb šajā gadījumā pāva astē, citiem spēlētājiem. Spēlētāji spēlē ar savu kaimiņu kārtīm, cenšoties panāk sev labvēlīgu rezultātu.

Pirms katra raunda spēlētāji cenšas uzminēt, cik stiķus katrs iegūs, turklāt ir iespēja nopelnīt papildu punktus, ja esi pilnīgi drošs par savu likmi.

“Pikoko” ir patiesi unikāla un vizuāli ļoti pievilcīga spēle uz galda.

Vai tev ir apnicis vienmēr zaudēt, jo kāds draugs ir prasmīgāks galda spēlēs par tevi? Ir risinājums izmanto draugu savā labā, nevis spēlē pret viņu! Pēdējos gados lielu popularitāti guvušas tieši sadarbības spēles, kurā visi spēlētāji kopīgi cīnās pret spēli.

Viena no šī žanra populārākajām spēlēm ir “Pandemic”, kas ir komandas spēle, kurā mēs kopīgi mēģinām apkarot vīrusus, kas izplatās visā pasaulē. Kataram spēlētājam ir unikāla loma, kas minimāli maina viņa spēles stratēģiju, taču tikai kopīgi mēs varam pasauli izglābt.

Taču, ja tev pietika ar vīrusiem un pandēmijām reālajā dzīvē, tad vari izvēlēties arī kādu citu spēli, piemēram, “World of Warcraft: Wrath of the Lich King”, kas ir “Pandemic” sistēmas spēle, kurā spēlētāji dodas uz Nortrendu, lai apturētu pašu posta valdnieku Lich King. Spēle saglabā to pašu sadarbības elementu, taču spēlei pievienojas metamie kauliņi, dažādi izaicinājumi, miniatūras un daudz kas cits.

Palīdzi banši karalienei Sylvanas Windrunner atriebties princim Arthas, spēlē kā varenā burve Jaina Proudmoore, nepārspējamais šamanis Thrall vai izvēlies kādu no citiem spēlē iekļautajiem varoņiem. Turklāt pirmie pircēji dāvanā saņems īpašo promo varoni Brann Bronzebeard, kas labi pazīstams arī visiem “Hearthstone” spēlētājiem.

Iespējams, ka spēle “Catan” tev sāk šķist pārāk vienkārša un vēlies nirt dziļāk plašajā galda spēļu pasaulē. Viena no labākajām nākamā soļa spēlēm ir “Spārnotie”.

Šī spēle liekus komentārus vairs neprasa — izdota vien 2019. gadā, tā ir saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus un jau pārdota vairāk nekā miljons eksemplāros visā pasaulē. Arī Baltijā šīs spēles lokalizēto versiju pirmā krava no Brain Games plauktiem pazuda vien pāris mēnešu laikā.

Katrs no spēlētājiem cenšas piesaistīt putnus kādā no trim dzīves vietām, katram putnam ir īpašas barības prasības jeb cena, kas nepieciešama, lai izspēlētu šo putnu. Katrs no spārnotajiem draugiem nāk ar kādu efektu, kas ļauj plānot dažādas stratēģijas.

Spēles komplektā ietilpst 180 putnu kārtis, kas nozīmē, ka katra no spēlēm būs pavisam citādāka un sagādās jaunas stratēģiskās dilemmas.

Neatkarīgi no tā, ko tu vēlies spēlēt savā galda spēļu vakarā, Brain Games spēļu klāstā tu spēsi atrast sev piemērotākās spēles. Gaidīsim tevi ciemos mūsu veikalos!

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0