Izlaist līdz saturam
12 aizraujošas spēles, ko spēlēt ar bērniem

12 aizraujošas spēles, ko spēlēt ar bērniem

Svētkiem tuvojoties, jādomā arī par mazākajiem un par to, cik viņi ir dažādi un katrs ar savām interesēm. Visbiežākais, ko man jautā citi vecāki ir tas, vai šī spēle ir attīstoša? Neuztraucaties — visas spēles ir attīstošas un bērnā attīsta dažādas iemaņas. Vai tā būtu veiklība, acīgums, plānošana, vai kas cits. Bieži vien ir daudz grūtāk izdomāt, ko nopirkt bērnam, nevis pieaugušajam, bet nesatraucieties, jo man kā triju bērnu tēvam un lielam galdu spēļu entuziastam ir diezgan liela pieredze šajā jautājumā. Mana sieva teiktu, ka esmu vairāk spēļu entuziasts nekā bērnu tēvs, bet tik un tā, lūk, būs mani ieteikumi dažādām spēlēm, dažādiem vecumiem.

Pašiem jaunākajiem (2.5/3+)

Es vienmēr visiem vecākiem saku, ka nekad nav par agru, lai sāktu mēģināt spēlēt spēles ar bērniem, un maniem bērniem šīs bija vienas no pirmajām spēlēm, kuras spēlējām kopā:

Coconuts

“Coconuts” ir gandrīz kā rotaļa, kurā ir jāievieto kokosrieksts mērkaķītī- katapultā un tas jāmēģina trāpīt glāzītē. Kad visi spēlētāji ir izšāvuši visus savus kokosriekstus, uzvar tas, kuram ir visvairāk glāzīšu. Tas arī viss! Tie ir gandrīz visi noteikumi. Protams, jūs mazajam tos nestāstīsiet, bet iedosiet katapultu, kokosriekstu un izbaudīsiet prieku viņa sejā, redzot kā tas kokosrieksts lido pa gaisu!

Micons

Šī ir ļoti lieliska spēle visiem vecumiem, it īpaši līdz skolas vecumam, jo spēle mudina bērnu skaidrot un atrast sakarības starp divām lietām. Katram spēlētājam priekšā ir vairākas kārtis ar lietām un galda vidū ir īpašība, piemēram, “silts”. Vai zeķe var būt silta? Vai saule ir silta? Ja tā lieta atbilst šai īpašībai, spēlētājs drīkst to likt vidū, apgriežot otrādi. Tādā veidā galda vidū parādās jauna īpašība. Uzvar spēlētājs, kurš pirmais atbrīvojas no savām kārtīm. Bet ne jau tas ir galvenais šajā spēlē.

Trīs sivēntiņi

Ļoti svarīga lieta, kas bērniem ir jāiemācās ir pacietība un spēja darboties vienatnē. Ja to var mācīties ļoti interesantā veidā — kopā ar “Smart Games” spēlēm —, tad pavisam lieliski! Šajā vecumā lieliska spēle ir "Trīs sivēntiņi", kurs sivēntiņi jāpaslēpj mājiņās no dusmīgā vilka.

Aktīvajiem (4+)

Tas jau nebūtu bērns, ja viņš negribētu visu laiku skraidīt un dauzīties. Pavisam lieliski, ja šādu aktivitāti var apvienot ar spēlēm, kurās tieši ir vajadzīga roku veiklība vai precizitāte.

Speedy Roll

Visi spēlētāji spēlē vienā komandā, vai katrs par sevi un cenšas dabūt kopīgo vai katrs savu ezīti mājās, lai to nenoķer lapsa. Šī spēle izmanto ko tādu, ko es nevienā citā galda spēlē neesmu redzējis — bumbiņu, kuru ripinot pie tās pielīp sēnes, lapiņas un ābolīši. Šīs lietas ir vajadzīgas, lai ezīši kustētos uz nākamajiem lauciņiem. Un, lai pieaugušajiem nebūtu pārāk viegli, ir noteikumi, kuri padara spēli grūtāku, un līdz ar to bērni var mēģināt apspēlēt savus vecākus. 

Halli Galli Junior

“Halli Galli” galda spēļu cienītāju vidū jau kļuvusi par klasiku. Tā jo īpaši labi tīk bērniem, jo visu laiku ir darbība un nav laika garlaikoties. Vai būsi pirmais, kurš nozvanīs zvaniņu, kad uz galda būs redzami īstie klauni?

Visi vienā komandā un nav jāstrīdas (4+/5+)

Dažreiz man stāsta, ka ģimenē nespēlē spēles, jo bērni mēdz apvainoties un strīdēties. Un tad es vaicāju, vai ir mēģinājuši spēlēt sadarbības spēles? Sadarbības spēles ir tādas, kurās visi spēlētāji spēlē vienā komandā un uzvar vai zaudē visi kopā.

Yummy Yummy Monster Tummy

Šajā spēlē spēlētāji kopīgi cenšas pabarot mošķīšus ar tiem tīkamas krāsas lietām. Nav svarīgi, vai tās ir zeķes vai mantas, galvenais, ka krāsa ir īstā. Un pats unikālākais ir tas, ka tas viss notiek ar telefona palīdzību. Es personīgi nekad neesmu bijis tik priecīgs pasniegt bērniem savu telefonu kā zinot, ka viņi to izmantos, lai kopīgi spēlētu šo spēli.

Outfoxed

Visi spēlētāji ir detektīvi, kuri mēģina notvert viltīgo lapsu, kura nočiepusi gardo pīrāgu, pirms tā ir iemukusi alā! Šajā spēlē ir viss, kas varētu patikt bērniem — kauliņu mešana, pārvietošanās pa laukumu un unikāls aparātiņš, ar kuru noskaidro, vai, piemēram, vainīgajai lapsai ir lietussargs, vai nav?

Farm Rescue

Viena no populārākajām spēlēm pasaulē ir vecā labā atmiņas spēle. “Farm Rescue” atmiņas spēles principam pievieno interesantu pavērsienu. Spēlētāji, kopīgi metot kauliņus, sākumā visus zīmējumus — fermas dzīvniekus — pagriež ar attēlu uz leju (dzīvnieki paslēpjas zālē) un, kad atkal uzmet jau paslēptu dzīvnieku, tad kopīgi jāatceras, kur zālē tas ir paslēpies. Vai spēsiet palīdzēt fermerim noķert nešpetno vilku, pirms tas nokļūst pie fermas dzīvniekiem.

Pacietīgajiem (6+)

Piedzīvojumu grāmata "Bruņinieki"

Kad lasām grāmatas, mēs vienmēr jūtam un pārdzīvojam līdzi visām galvenā varoņa izvēlēm. Kā būtu, ja mēs grāmatā varētu paši pieņemt šīs izvēles? Šajā grāmatā lasītājs palīdz brāļiem, kuri tikko kļuvuši par bruņiniekiem, izpildīt uzdevumu, kas viņiem liks apceļot visu karaļvalsti un izdzīvot dažādus piedzīvojumus. Bet tieši, kurp doties un ko un kādā secībā darīt, izvēlas lasītājs!

IQ Fit

“IQ” sērija ir dažādu maza izmēra un viegli līdzi paņemamu galvas mežģu asorti, kur spēlētājiem ar dotajām detaļām ir jāaizpilda laukums. Uzdevumi ir dažādos līmeņos, kas nozīmē sevi spēs izaicināt ne tikai bērni, bet arī pieaugušie.

 

Ar brāļiem, māsām un pārējo ģimeni (6+)

ICECOOL

Šī Latvijā radītā un godalgām bagātā galda spēle sagādās jautrību un pārsteiguma izsaucienus visai ģimenei. Viens spēlētājs ir dežurants un pārējie ir nešpetni skolēni, kuri stundu laikā skraida pa skolu, čiepjot zivis. Spēles unikālākās sastāvdaļas ir laukums, kurš sastāv no kastēm, radot sajūtu, ka tā patiešām ir skola. Un spēlētāji ar knipi sit pa pingvīniem, tos pārvietojot pa laukumu. Kuram gan nepatīk ķerenes?

Zing-a-Zam

Šī manā ģimenē ir viena no spēlētākajām spēlēm jau otro gadu pēc kārtas. Viena partija ilgst nieka 10–15 minūtes un ir lielisks aizstājējs spēlei “Uno”. Katrs izvēlas dzīvnieciņu un paņem 8 kārtis, kuras sajauc un tad pagriež ar skatu pret pārējiem. Tieši tā — spēlētāji redz tikai daļu no savām kārtīm. Katrs izspēlē vienu kārti un tad augstākais cipars uzvar visas kārtis, kas katra ir viens punkts spēles beigās. BET katrai kārtij ir arī sava spēja, kas katru izspēli padara pārsteigumiem pilnu!

Iepriekšējais raksts Kopā mīļāk jeb sadarbības spēļu ceļvedis
Nākamais raksts Pavadi laiku ar ģimeni — TOP spēles, ko spēlēt ģimeniskās noskaņās

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0