Izlaist līdz saturam
Kādi ir ieguvumi, spēlējot erudīcijas galda spēli?

Kādi ir ieguvumi, spēlējot erudīcijas galda spēli?

Vai zināji, ka regulāra erudīcijas galda spēļu praktizēšana var uzlabot loģisko domāšanu un pat samazināt vairāku slimību risku? Neirokognitīvo procesu konsultante (Mg. Psych.) Linda Rūsa kā piemēru min aizraujošo spēli “Kontinentu Medības”. Eksperte atklāj, kā katrs solis spēlē var palīdzēt pilnveidot tavu, bērnu un draugu personību.

 “Kontinentu Medības” ir galda erudīcijas spēle, tā palīdz kļūt par interesantāku sarunu biedru un pārbaudīt savas zināšanas, atbildot uz dažādu kategoriju jautājumiem par visu pasauli. Paredzēta diviem līdz sešdiem spēlētājiem vai komandām. Komplektā ietilpst jautājumu kārtis, bonusa kārtis, saliekams (puzles) spēles laukums, noteikumi, seši ejamie un trīs unikāli metamie kauliņi.

 “Pierādīts, ka regulāra galda spēļu spēlēšana nāk par labu cilvēka smadzenēm. Tā ir kā mentālais treniņš, kas veicina loģisko domāšanu, ilgtermiņā sekmējot arī mācīšanās spējas. Pētījumi liecina, ka tādā veidā ir pat iespējams samazināt vecuma plānprātības un Alcheimera slimības risku,” stāsta Linda.

Spēles gaita un ieguvumi

Kombinācijas izspēle. Vispirms spēlētājs uzmet trīs metamo kauliņu kombināciju: kontinents, par kuru būs jautājuma kategorija, jautājuma kategorija (sports, ģeogrāfija, kultūra, vēsture un politika vai globāli temati), kā arī iegūstamais punktu skaits, ja jautājums tiks atbildēts pareizi.

“Spēles pirmais posms ļauj attīstīt stratēģisko domāšanu – regulāra spēlēšana var padarīt cilvēku par labāku stratēģi. Papildus to spēj sekmēt paša cilvēka sasniegumu motivācija un iekšēja vēlme uzvarēt. Daži organizāciju attīstības treneri pat lūdz uzņēmumu vadītājiem izmēģināt galda spēles ar mērķi attīstīt spēju “pārredzēt laukumu”. Spēle liek salīdzinoši īsā laikā pieņemt lēmumus, kas ietekmē tālāko gaitu un vienlaikus trenē spriestspējas, palīdz analizēt vidi un gandrīz tūlītēji arī redzēt savu lēmumu sekas,” saka Linda.

Jautājumu uzdošana un atbildes. Blakus esošais spēlētājs vai komanda uzdod attiecīgās kategorijas jautājumu par kontinentu, un spēlētājs, kurš nupat metis kauliņus, atbild. Spēlējot komandās, dalībnieki drīkst apspriesties savā starpā, tādējādi, meklējot atbildi uz jautājumu, iesaistītas “vairāk galvas” un notiek sadarbība. 

“Socializācija ir viena no veselu smadzeņu pamatnosacījumiem. Svarīgs aspekts – tai jābūt ar patīkamiem, tuviem cilvēkiem. Spēļu vakari ir lieliska iespēja šo nolūku īstenot un kvalitatīvi pavadīt laiku. Starp citu, vai zini, kas saista visus laimīgos un veselos visās vecuma grupās un sociālajos slāņos? Tas ir pietiekams kvalitatīvu sociālo kontaktu skaits, ar kuriem komunikācija tiek uzturēta regulāri,” uzsver eksperte.

Iespēja izmantot bonusa kārtis. Komplektā ietilpst 260 jautājumu kārtis un trīs veidu (kopā 18 gab.) bonusa kārtis:1) trīs atbilžu varianti – spēlētājam, kurš uzdeva jautājumu, ir jāizdomā un jāpiedāvā trīs atbilžu varianti; 2) pirmais burts – spēlētājam, kurš uzdeva jautājumu, ir jāpasaka atbildes pirmais burts; 3) sameklē informāciju – spēlētājs, kuram uzdots jautājums, drīkst, izmantojot jebkādus resursus, veselu minūti meklēt atbildi. Uzkāpjot uz lauciņiem, kas apzīmēti ar sarkaniem krustiem (gluži kā dārgumi pirātu kartēs), spēlētājs var izvēlēties vienu no divām opcijām: atbildēt uz jautājumu par Antarktīdu vai atņemt kādam citam spēlētājam bonusa kārti.

 “Bonusa kārtis parasti rada drošības izjūtu, līdz ar to – ticību un paļaušanos uz sevi. Papildus tās ir interaktīvs elements, kas nereti ļauj likt lietā radošo izdomu un humoru. Šajā spēlē bonusa kārtis var raisīt daudz pozitīvu emociju un smieklu, kas labvēlīgi atsāj labvēlīgu ietekmi uz cilvēka psihoemocionālo stāvokli,” saka Linda.

Tuvošanās mērķim. Uzvarētājs ir spēlētājs vai komanda, kas pirmā sasniedz finiša lauciņu.

Neirokognitīvo procesu konsultante norāda, ka “uzvaras mums liek justies mazliet laimīgākiem, jo smadzenēs aktivizējas “atalgojuma centri”, producējot dopamīnu – tas uzlabo garastāvokli, sniedz enerģiju un liek just prieku”.

Spēli iespējams iegādāties Brain Games veikalos Rīgā, K. Barona ielā 55 un Rīga Plaza, vai arī interneta veikalā.

Papildu informācija: www.kontinentumedibas.lv

Foto: Jānis Dambenieks

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

default/*'" - 17 septembris, 2018

default

default - 17 septembris, 2018

default

default - 17 septembris, 2018

default

default - 17 septembris, 2018

default

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0