Izlaist līdz saturam

Jaipur

Ir labi, ja galda spēļu kolekcija ir dažāda. Tajā ir jābūt dažādu grūtību, ilguma un mehāniku spēlēm. Lai gan vislielākajā cieņā mums ir nopietnas stratēģiskās spēles, vienmēr ir labi, ja ir pa kādai spēlei, ko var ātri iemācīt, paņemt līdzi un uzpēlēt ar kādu divatā. Viena no šādām divu spēlētāju spēlēm ir Jaipur.

Tematika

Tu esi indiešu tirgotājs, kurš ieradies uz galvaspilsētu, lai gūtu bagātības, pārdodot audumu, vīraku, zeltu un citus labumus. Taču negaidīti tu neesi vienīgais tāds censonis, jo šajā divu spēlētāju spēlē tikpat alkatīgs ir tavs pretinieks. Uzvar tas, kuram izdevies nopelnīt vairāk naudas.

Komponenti

Atceros, kad pirmo reizi atvēru kastīti un parādīju to sievai, tās iekšpuse bija rozā krāsā. Sieva uz mani jocīgi paskatījās, taču es teicu, lai nenovērtē spēli par zemu, būs interesanti. Spēles komponentes ir labas kvalitātes, kārtis ir skaisti ilustrētas, ar saprotamu krāsu kodu un attēliem. Tās ir pienācīga izmēra un pietiekami biezas, tāpat čipi ir viegli lietojami, vizuāli pievilcīgi un izturīgi. Spēle ļoti labi izskatās uz galda.

Mehānika

Šī ir viena no spēlēm, ko var iedot bez mācīšanas jauniem spēlētājiem un paļauties, ka viņi tiks galā. Noteikumu grāmata sastāv no četrām mazām lapaspusēm, kas papildinātas ar saprotamām ilustrācijām. Taču tas nenozīmē, ka spēle nav dziļa. Nebūt ne, tajā ir trīs pamatizvēles. Uz galda vienmēr ir 5 kārtis, savukārt tev rokās var būt līdz 7 kārtīm. Gājiena laika spēlētājs vai nu paņem rokās vienu kārti, samaina x skaitu kāršu no galda ar x skaitu kāršu no rokām, vai arī pārdod savāktos komplektus. Šī izvēle ne vienmēr ir vienkārša.

Spēles āķis slēpjas tajā, ka, savācot vairāk viena veida labumu, tu vari būt efektīvāks, pārdot uzreiz vairāk, dabūt papildu punktus, taču tajā pašā laikā, pārdodot resursus ātrāk, spēlētāji uzreiz gūst lielākus punktus par katru pārdoto. Spēlē ir 6 veidu preces, taču rokā nekad nevar būt vairāk kā 7 kārtis, tāpēc bieži ir jāpieņem smagi lēmumi, ko izspēlēt, ko paturēt. Ļoti bieži būtiskāk ir nevis izdarīt pašu efektīāko gājienu, bet neatklāt pretiniekam jaunas kārtis, kas ļauj izdarīt izcilas kombinācijas.


Vairākspēlējamība

Spēle ir ļoti vienkārša, bez lielām variācijām, taču vairākspēlējamība rodas tieši no interakcijas ar otru spēlētāju. Spēle tiek izspēlēta līdz divām uzvarām, taču raundi iet ļoti ātri, līdz ar to visu spēli var izspēlēt 20–30 minūtēs. Lai gan tēma un laukums nemainās, spēles mehānika ir gana aizraujoša, lai šo spēli ātkārtotu atkal un atkal.


Vērtējums

Ja kolekcijā vēl nav ātras, īsas divu spēlētāju spēles, ko būtu viegli paņemt līdzi braucienā, Jaipur ir ļoti labs variants, kas piedāvā pietiekami daudz taktisku lēmumu īsā laika posmā un ierobežotā vietā. Vērtējums 7 no 10.

Kristaps

Bildes: Board Game Geek

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0