Izlaist līdz saturam
Galda spēles — jēgpilni pavadīts laiks

Galda spēles — jēgpilni pavadīts laiks

Tagad, kad daudziem ierastā skriešana ir apstājusies, ir parādījies daudz brīvā laika. Nezinot, ar ko lai nodarbina savu nemierīgo prātu, rokas tā vien niez paņemt telefonu un pētīt sociālos tīklus vai arī noskatīties kārtējo sēriju kādam seriālam. „Atslēgt smadzenes“ ir svarīgi, taču nevajadzētu iestrēgt šajā procesā uz pārāk ilgu laiku. Ir daudzas alternatīvas, ko var iesākt savā brīvajā laikā, un galda spēļu spēlēšana ir viena no tām.

Fantastisks veids, kā saliedēt ģimeni, draugus, kolēģus un pat nepazīstamus cilvēkus

Galda spēļu vakari var būt iemesls tam, lai sanāktu kopā ar saviem mīļajiem cilvēkiem vai iepazītos ar jauniem. Mēs uz brīdi aizmirstam par modernajām tehnoloģijām un varam ieskatīties cilvēkiem acīs, uz brīdi ļaut vaļu smaida krunciņām un radīt jaunas, paliekošas atmiņas. Mazie ķipari arī būs laimīgi, ka vecāki, tā vietā, lai sēdētu dīvānā un skatītos televizoru, iesaistās kādā kopīgā spēlē.

Liekam lietā tik ļoti nepieciešamās komunikācijas prasmes

Spēlējot spēles, mēs ne tikai labi pavadām laiku, bet arī ļoti daudz iemācāmies un trenējamies. Komunikācija ir ne tikai verbāla, bet iekļauj dažādas savstarpējās saskarsmes prasmes. Spēles liek būt pacietīgiem un māca respektēt citu izvēles un darbības, rosina daudzveidīgas sarunas un dod iespēju spēlētājiem izglītot vienam otru.
 
Spēlējot Katanas ieceļotājus, grupā noteikti būs kāds, kas ilgi un dikti domās, kur novietot savu nākamo pilsētu. Tā vietā, lai mudinātu viņu ātrāk izvēlēties un turpināt spēli, mēs varam pievērst uzmanību tam, ka šis cilvēks nevēlas pieļaut kļūdas un viņam patīk domāt soli uz priekšu. Iespējams, pētot citu pārdomātās darbības, mēs varam iemācīties kādu labu stratēģiju. Vienmēr ir iespēja ar spēlētajiem iesākt diskusiju par nākamā soļa veikšanu, tādejādi paskatoties uz situāciju no vairākiem skatpunktiem.

Spēles gan attīsta jaunos prātus, gan palīdz uzturēt vecos

Bērniem bieži vien ir grūtības noturēt uzmanību un interesi, kā arī reizēm nevar viņiem iestāstīt, kāpēc mācīties ir labi. Taču, atrodot īstās spēles, viņu attieksmi noteikti var mainīt. Savukārt uz vecumdienām ir svarīgi nodarboties ar kognitīvām aktivitātēm, lai neļautu prātam atslābt. Grūti iedomāties, kādas zināšanas un spējas spēles sevī neietver, jo to taču ir tik daudz! Stratēģijas spēles palīdzēs ar loģisko domāšanu, problēmu risināšanu un komunikāciju visā tās krāšņumā. Prasmju komplektā ietilpst arī reakcija, ātrums, krāsu, figūru un skaitļu atpazīšana, koordinācija, radošā izpausme un valodu zināšanas. Citas spēles pavisam vienkārši māca mums tiešus faktus par pasauli — gan zinātnes, gan kultūras nozarēs.

Atslēgties no realitātes


„Spēlēs daudzi cilvēki rod savu paradīzi“ 
— Robertrs Vilsons Linds

Beigu beigās spēles palīdz relaksēties un aizmirst par ikdienišķām problēmām. Lomu spēles ir īpaši izcilas šim mērķim. Uz pāris stundām mēs iegrimstam pavisam citā pasaulē, kur varam būt jebkas — mākslinieki, karotāji, princeses un prinči, noziedznieki vai pat dzīvnieki. Mēs izdzīvojam pavisam jaunu dzīvesstāstu un izbaudām iespēju darīt to, kas parasti liktos prātam neaptverams. Varbūt mēs savā draugu kompānijā darīsim ko pavisam parastu, piemēram, cepsim maizi, bet cik bieži sanāk pašam savā cepeškrāsnī izcept svaigu, mīkstu baltmaizes kukuli? Iespējams, ka mēs sasniegsim varenākus mērķus, piemēram, iekarosim trīs kontinentus, un tas jau nu gan vienā dienā nebūtu paveicams.
 
Spēles paliek spēles, un to galvenais mērķis ir ļaut jums labi pavadīt laiku. Izglītoties, attīstīties, izklaidēties — lai kāds būtu galvenais mērķis, rezultātā tiks sasniegti visi trīs!
Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0