Izlaist līdz saturam
Gada populārākās spēles Latvijā un citviet pasaulē

Gada populārākās spēles Latvijā un citviet pasaulē

Vērša zīmē aizvadīsim vēl pusotru mēnesi un klāt būs jauns gads, jauna apņemšanās un jaunas spēles vēlmju sarakstā. Šajā bloga rakstā apskatīsim populārākas spēles Latvijā un citviet pasaulē.

Starp gada populārākajām galda spēlēm Latvijā ir gan daudziem labi zināmas klasikas, gan arī jaunas spēles, kas iekarojušas Latvijas hobija entuziastu prātus un sirdis. Ja vēl neesi spēlējis kādu no šīm spēlēm, tad tā varētu kļūt par labu dāvanu vai papildinājumu tavai kolekcijai.

Populārākās galda spēles Latvijā 2021

Latvijas galda spēļu tops atspoguļo gan vietējos sasniegumus šajā industrijā, gan arī labi parāda Latvijas iedzīvotāju interesi par spēlēm, kas pasaulē īsā laika periodā ir ieguvušas labu atzinību.

“ICECOOL”

Topa augšgalā ierindojas mūsu pašu Brain Games Publishing izdotā spēle visai ģimenei “ICECOOL”. Spēlei ir ne tikai lielisks vizuālais noformējums, bet arī aizraujoša spēles gaita, kas visai ģimenei sagādās daudzas jo daudzas prieku un smieklu piepildītas stundas.

Spēle ir saņēmusi vairākus prestižus apbalvojumus, tostarp 2017. gadā “Spiel des Jahres” jeb “Gada bērnu spēle”. Latvijas galda spēļu bestsellers ierindojās vairāku topu augšgalā un Lielbritānijā tā bija pirktākā galda spēle Ziemassvētkos.

“Catan”

“Katanas ieceļotāji” bija 90.-to gadu sensācija, kas joprojām ir daudzu pasaules galda spēļu topos. Taču tagad tā ir pazīstama ar nosaukumu “Catan”. Apgāzti galdi, saplēstas kārtis, nolādēti kauliņi, strīdi un sarautas draudzības saites tie ir tikai daži stāsti no “Catan” galda spēļu vakariem.

Spēle ir relatīvi vienkārša un piedāvā lielisku veiksmes, stratēģijas, taktikas, diplomātijas un resursu pārvaldīšanas kokteili. Latvijā un pasaulē regulāri notiek “Catan” čempionāti, kuros arī latviešiem ir izdevies gūt starptautiskus panākumus. Piemēram, 2007. gadā par “Catan” pasaules čempionu kļuva latvietis Arnis Buka!

“Saboteur”

 “Saboteur” ir neapšaubāmi viena no pirktākajām kāršu spēlēm, kuru var apgūt dažu minūšu laikā un vienlaikus spēlēt līdz pat 10 spēlētāji. Šī ir arī viena no tām spēlēm, kuru var iegādāties arī pārtikas lielveikalos un uzspēlēt kādā no Latvijas kafejnīcām.

Lai spēli padarītu nedaudz interesantāku, “Brain Games” iesaka spēlēt vēl trešo lomu “dumjais rūķītis”. Ja tev iekrīt sabotiera loma, tad uzvedies kā rūķis līdz brīdim, kad ir izdevīgi visu pamatīgi sagraut vai otrādi, ja esi sabotieris, tad uzvedies kā rūķis.

“Speedy Roll”

Latviešiem patīk eži. Kuram gan tie varētu nepatikt? Mums ir lieliska multiplikācijas filma “Ezītis miglā”, un pasakās tiem vienmēr uz adatām ir sasprausti āboli un sēnes. Nav brīnums, ka galda spēle par ežiem “Speedy Roll” Latvijā ir populāra!

“6. ņem!”

Šī ir vēl viena aizraujoša kāršu spēle, kuru bieži vien atradīsi Latvijas veikalu plauktos un draugu mājās. Ja salīdzina ar “Saboteur”, tad prestižajā BoardGameGeek (BGG) topā, “6. ņem!” ierindojas nedaudz augstāk. Smieklīgās ilustrācijas atgādina Gata Šļūkas karikatūras, savukārt pati spēle sagādās jautri pavadītu laiku.

“EXiT Pamestā būdiņa”

Pirms dažiem gadiem Latvija tika uzskatīta par izlaušanās spēļu galvaspilsētu, un uz mūsu vietējo uzņēmēju izlaušanās istabām straumēm plūda apmeklētāju un tūristu masas. Tāpēc tas ir tikai likumsakarīgi, ka “EXiT — Pamestā būdiņa” ir ierindojusies Latvijas galda spēlētāju topā.

Aizraujošā spēle spēlētājus ieslēgs savā pasaulē un izlaidīs no tās tikai pēc veiksmīgas uzvaras vai rūgta zaudējuma.

“Carcassonne”

Nu kā tad bez pasaulē un Latvijā populārās spēles “Carcassonne”! Šī galda spēle nav sveša Latvijas iedzīvotāju starpā. “Carcassonne” Pasaules čempionātā līdz bronzas godalgai Uģim Rapam 2010. gadā pietrūka pavisam maz, taču kopumā spēlētāji no Latvijas itin bieži iekļūst pasaules top 20 sarakstos!

“Codenames”

Spēli, kuru nebūtu iespējams spēlēt kopā ar draugiem no dienvidu zemēm. Ideāli piemērota mūsu ziemeļnieku mentalitātei un spējām saprasties no pusvārda. “Codenames” lieliski pierāda to, ka Latvijas iedzīvotājiem pietiek ar vienu vārdu, lai perfekti saprastos ar spēles partneri.

“Wingspan” jeb “Spārnotie”

Šī ir viena no šī gada populārākajām spēlēm, kas ir ieguvusi plašu kritiķu atzinību un neskaitāmu spēlētāju vēlmi to iegādāties savā īpašumā. Spēles “Spārnotie” elementi ir veidoti izcilu mākslinieku pavadījumā un spēlētājus iepazīstinās ar Latvijā un pasaulē gan vairāk, gan mazāk zināmām putnu sugām.

Ārvalstu medijos par Latviju raksta “Latvia – The Singing Nation”. Iespējams, ka putnu dziesmām un spēlei par putniem ir kaut kas kopīgs ar mūsu vēlmi dziedāt darbos, bēdās, sporta spēlēs un visur citur.

“The Mind”

 Trešā kāršu spēle šajā topā. “The Mind” var spēlēt praktiski jebkurā vietā un laikā. Vai Latvijas iedzīvotāji ir māņticīgi? Uz šo jautājumu ir grūti atbildēt, taču skaidrs, ka tā mums nav sveša tēma.

“The Mind” spēlē uz šo mistisko spēju robežas. Dažreiz tik tiešām, liekot spēlētājiem domāt, ka pārējie spēlētāji lasa viņu domas. Lai arī kāda būtu tava attieksme pret telepātiju un misticismu, “The Mind” vai nu ļoti patiks, vai ļoti nepatiks.

“Latvijas Neatkarības karš 1918.1920.”

 Šogad “Brain Games Publishing” izdeva galda spēli “Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.”. Tā ir kooperatīva spēle, kuru spēlējot būs iespēja atsvaidzināt zināšanas par Latvijas vēsturi.

“Latvijas Neatkarības karš 1918.–1920.” būs laba dāvana ne tikai galda spēļu cienītājiem, sevišķi novembra mēnesī, kad godinām Latvijai nozīmīgas dienas Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas dienu.

Galda spēļu popularitāti ir grūti izmērīt un tai ir vairākas šķautnes. Pārdotās spēļu vienības ir tikai viens no rādītājiem. Piemēram, spēle “Gloomhaven” šobrīd atrodas BGG topa pirmajā vietā, taču tā nav visiem pieejama un to nevar tā vienkārši paķert līdzi telšu braucienā. Spēlētājiem tā sagādā mēnešiem ilgus piedzīvojumus un gandarījuma sajūtu par paveikto. Tādas spēles nekad nespēs konkurēt ar vienkāršu un aizraujošu kāršu spēli, kuru var paspēt izspēlēt reklāmas laikā.

Rakstu veidoja Pēteris Tārs

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0