Izlaist līdz saturam
Esi atbildīgs — spēlē viens pats

Esi atbildīgs — spēlē viens pats

Mājsēdes laikā esi palicis vakaros viens pats? Nezini, ko darīt, vai vienkārši vēlies spēlēt spēles, bet nav ar ko? Nebēdā! Esam atlasījuši vairākas izcilas galda spēles (un ne tikai), ko var spēlēt vienatnē!

Galda spēles, ko var spēlēt viens pats, mūsdienās vairs nav nekāds retums.

Tā kļuvusi par ierastu praksi, ka izdevējs savām spēlēm pievieno vienspēlētāja variantu, lai viņu spēle būtu pieejama plašākai publikai un derīga dažādiem dzīves apstākļiem.

Vienspelētāja spēles iedalās trīs lielās grupās:

  • spēles, kas ir paredzētas tieši vienam spēlētājam;

  • sadarbības spēles ar vienspēlētāja variantu;

  • spēles, kurās tu sacenties ar punktu robežu vai kāda algoritma vadītu pretinieku.

Sadarbības spēles ar vienspēlētāja variantu

Viena no šī rudens karstākajām spēlēm “Brain Games” veikalā ir “Latvijas Neatkarības karš 1918.1920.”. Šajā spēlē tiek izspēlēti Latvijas Neatkarības kara notikumi kādā no trim scenārijiem. Katrā no tiem atspoguļots atsevišķs kara posms. Vai tev izdosies uzvarēt visos trīs scenārijos un izcīnīt Latvijas neatkarību uz sava galda?

Lai gan “Nemo's War” oficiāli skaitās spēle līdz pat četriem spēlētājiem, daudzi spēļu eksperti ir pauduši, ka tā īstenībā ir vienspēlētāja spēle, uzskatot, ka tieši vienatnē tā ir vislabākā. Spēle balstīta uz Žila Verna darbu “20 000 ljē pa jūras dzelmi”. Kāp uz “Nautilus” klāja un dodies piedzīvojumos kopā ar kapteini Nemo!

Neapšaubāmi viena no populārākajām komiksu un filmu franšīzēm ir “Marvel”. Likumsakarīgi šie supervaroņi popularitāti iemantojuši arī galda spēļu pasaulē. Viena no pēdējo gadu populārākajām spēlēm ir “Marvel Champions”, kurā tu kopā ar citiem varoņiem cīnies pret kādu no ļaundariem. Pamatspēlē vien ietilpst pieci varoņi un trīs dažādi ļaundari, kas paver iespējas dažādākajām kauju kombinācijām. Tomēr, ja vēlies savu supervaroņu cīņu vēl episkāku, tad iespējams iegādāties papildu varoņu un ļaundaru kārtis vēl izaicinošākiem piedzīvojumiem. “Marvel Champions” var spēlēt gan vienatnē, gan kopā ar vēl kādu varoni.

Pēdējos gados lielu popularitāti guvušas dažādas izmeklēšanas spēles, kurās spēlētāji mēģina atrisināt dažnedažādākos noziegumus. Viena no zināmākajām šāda veida spēlēm ir “Chronicles of Crime”, kurā tu, izmantojot bezmaksas aplikāciju savā viedtālrunī, skenē QR kodus uz dažādām spēļu kārtīm, tādējādi pārvietojoties pa pilsētu, iztaujājot aizdomās turamos un apmeklējot nozieguma vietas. Atjautīgā kodu skenēšanas sistēma ļauj ierobežotam kāršu skaitam piešķirt teju bezlimita iespējas, jo viena persona katrā izmeklēšanas lietā var spēlēt pavisam citu lomu.

Turklāt spēļu sistēmai pieejama arī tematiskā tūkstošgades sērija. Kopumā radītas trīs atsevišķas pamatspēles, kuru darbības risinās Parīzē 1400. gadā, 1900. gadā un 2400. gadā. Katra no spēlēm nāk ar savu tematiku un pavērsienu. Piemēram, “1400” versijā izmeklēšanā palīdz vīziju kārtis un uzticamais palīgs suns. Sērijas noslēgumā pieejams paplašinājums, kurā viens no noziegumiem ir ar ceļošanu cauri visiem trim spēles laika posmiem.

Šo spēli īpaši aizraujoši ir spēlēt vienatnē, jo tu ērti vari kontrolēt visas darbības ar savu viedtālruņa palīdzību. Turklāt, aplūkojot nozieguma vietu 3D attēlus, nav jādalās ar telefonu un jāstāv rindā, lai sagaidītu savu kārtu pierādījumu aplūkošanā.

Spēles, kurās iekļauts ar vienspēlētāja variants

Spēlei ar vienspēlētāja variantu nav obligāti jābūt sadarbības spēlei. Viena spēlētāja opcija var būt arī vienkāršās ģimenes spēlēs kā “Tiny Towns” un “Aquatica”. Abas šīs spēles var spēlēt kā viens tā vairāki spēlētāji, sacenšoties par lielāko punktu skaitu. Vienspēlētāja variantā spēlētajam jācenšas iegūt maksimāli daudz punktus, beigās, tos saskaitot un aplūkojot punktu rādītājus tabulā, viņš redzēs, cik labi viņam veicies.

Jaukajā spēlē “Tiny Towns” spēlētāji sacenšas, kuram izdosies uzbūvēt labāko pilsētiņu mazajiem meža zvēriņiem. Standarta variantā dalībnieki uz maiņām nosaka, kādus resursus visiem būs jāizmanto, bet vienspēlētāja spēlē to nosaka kāršu kava. Tev jāspēj pielāgot sava stratēģija konkrētajai situācijai, pretējā gadījumā tava pilsēta ātri vien piepildīsies ar neizmantojamiem resursiem.

Tikmēr spēlē “Aquatica” tu esi zemūdens pasaules valdnieks, kurš vēlas iegūt slavu un kontroli pār plašajām okeāna dzīlēm. Rūpīgi plāno savus gājienus, jo laiks ir ierobežots. Šai spēlei piemīt prāta mīklai līdzīga būtība, jo tev ir jāizdomā, kurā brīdī izspēlēt savas kārtis un raju žetonus, lai iegūtu maksimālu labumu. Skaidrs, ka visus plānus īstenot nepaspēsi, tāpēc rūpīgi jāizvērtē pareizais brīdis, kad atkal pārgrupēties un zaudēt laiku.

Viens no plašākajiem spēļu žanriem ar viena spēlētāja opciju ir roll and write tipa spēlēm. Šajās spēlēs tu met kauliņus un sev vēlamos (un dažreiz arī nevēlamos) rezultātus pieraksti savā punktu lapiņā. Centies savākt pēc iespējas vairāk punktus un atkal sacensties ar savu rezultātu.

Viena no šī žanra klasikām ir “That's Pretty Clever”. Lai gan spēles vizuālais skats iespējams atraidījis vairākus galda spēļu cienītājus, vairums, kas to pamēģinājuši, nenožēlo! Spēle ir ārkārtīgi vienkārša, bet to gribas spēlēt atkal un atkal. Spēlei pieejami arī turpinājumi “Twice as Clever” un “Clever Cubed”, kas ir atsevišķas pamatspēles.

Tīras vienspēlētāja spēles

Visbeidzot ir tādas spēles, kas jau sākotnēji radītas, lai tās spēlētu vienatnē. To skaitā ir arī kāršu spēle “Arkham Noir”. Tā ir balstīta uz H.P. Lavkrafta stāstiem un apspēlēta ar satriecošu melnbaltu mākslu. Spēles gaitā tu velc jaunas kārtis un centies iegūt pavedienus, lai atrisinātu mīklas. Šai spēlei pašlaik ir divi stāsti “Witch Cult Murders” un “Called Forth By Thunder”, kurus katru iespējams spēlēt vairākas reizes. Turklāt spāņu izdevējs “Ludonova” paziņojisi, ka drīzumā gaidāms arī trešais stāsts “Infinite Gulfs of Darkness”.

Piedzīvojumu grāmatā “Gūstekne” stāsts ir apvienots ar spēli. Šajā spraigajā sižetā lasītājs iemiesojas galvenā varoņa lomā, kura izvēles nosaka stāsta gaitu. Veic lēmumus, seko komiksu paneļiem un izdzīvo savu unikālo “Gūsteknes” piedzīvojumu! Šajā spēlē palīdzēs gan vērīga acs, lai pamanītu apslēptās norādes, gan ass prāts, lai atrisinātu mīklas. Tāpat kā jebkurā spēlē tu vari zaudēt un dažreiz pat ļoti skarbi!

Asini prātu ar “Smart Games” prāta mežģiem

Aizraujošā prāta mežģu sērija “Smart Games” ļauj ne tikai jautri pavadīt laiku, risinot dažādus uzdevumus, bet arī attīstīt loģisko domāšanu. Katrs “Smart Games” prāta mežģis sevī ietver vairākus desmitus āķīgu izaicinājumu, sākot ar vienkāršiem izaicinājumiem, kas iemāca spēles pamatus, un beidzot ar tādiem cietiem riekstiem, kuru atrisināšana var prasīt vairākas stundas vai pat dienas.

Turklāt spēles piemērotas jebkādam vecumam. Jaunākajiem censoņiem iesakām izmēģināt kādu no tematiskajiem izaicinājumiem ar pasaku varoņiem, zvēriņiem vai automašīnām, kamēr lielākie var cīnīties ar abstraktajiem “IQ” sērijas izaicinājumiem. Tāpat pieejami spēles magnētiskie varianti, kurus ērti spēlēt, kaut braucot mašīnā. Tie, gluži kā “IQ” sērijas izaicinājumi, aizņem pavisam maz vietas tavā somā.

Relaksējošas nodarbes vienatnē

Nomierinoša un laikietilpīga procedūra noteikti ir pužļu likšana. Šo aizraujošo hobiju cilvēki pazīst jau kopš 18. gadsimta, kad Džons Spilsberijs radīja pirmo puzli, no koka kartes izzāģējot valstu kontūras. Laika gaitā šis hobijs attīstījies tik tālu, ka radītas dažnedažādākās puzles.

Ja vēlies izmēģināt kādu netradicionālu puzli, tad vērts aplūkot “Wasgij” un “Exit Puzzle” sērijas.

“Wasgij” puzles īpašas ar to, ka tu nekad nezini, kāds būs patiesais puzles attēls. Tas sākumā var likties šķietami mulsinoši, jo attēls taču redzams uz kastes vāka, vai ne tā? Ne gluži! Šīm puzlēm sarūpēts kāds īpašs pavērsiens, kas atšķir kastes vāka un pašas puzles attēlus. Puzlē varbūt jāsaliek, piemēram, tas pats attēls pēc brīža, kad situācija jau pamainījusies, vai notikums redzams no kāda cita personāža skata punkta. Tikai saliekot puzli, tu atklāsi tās īsto attēlu!

Savukārt “Exit Puzzle” sevī ietver klasiskās puzles un izlaušanās istabu spēļu elementus. Tev būs jāsaliek puzle, jāatrod noslēpumi un jāatmin tie. Turklāt arī šī puzle atšķirsies no tās, ko redzi uz kastes vāka!

Ja puzļu likšanai nav pietiekoši liela vieta tavās mājās, tad alternatīva ir “Metal Earth” konstruktori. Tas sastāv no vienas vai vairākām tērauda loksnītēm. Sekojot instrukcijām, aizlokot detaļas tām paredzētajās vietās, iespējams sagatavot “Star Wars” kaujas kuģus, dažādas lidmašīnas, automašīnas un citus modeļus. Konstruktori pieejami dažādās tematikās un grūtības pakāpēs.

Neatkarīgi no tā, vai mājsēdes laikā esi palicis viens, vai kopā ar kādu, tev nav jāatsakās no galda spēļu sagādātā prieka! Spēles vienam var atrast jebkurai gaumei. Kuras būs tavas mājsēdes iecienītākās vienspēlētāja spēlēs?

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0