Izlaist līdz saturam
Esi atbildīgs — spēlē divatā 2021

Esi atbildīgs — spēlē divatā 2021

Gluži kā pērn, arī šogad mēs esam spiesti vakarus pavadīt mājās, nesatiekoties ar draugiem, ģimeni un paziņām. Taču, kā zināms, maza kompānija nav šķērslis kvalitatīvi pavadītam laikam, spēlējot galda spēles! Ja vakarus pavadi kopā ar kādu mīļoto, ģimenes locekli vai dzīvokļa biedru, tad noteikti dienas repertuārā vērts iekļaut kādu izcilu galda spēli, ko var spēlēt divatā!

Divu spēlētāju spēles var būt pavisam dažādas sākot ar vienkāršām abstraktām spēlēm un beidzot ar komplicētiem, tematiskiem piedzīvojumiem vairāku stundu garumā. Turklāt divatā iespējams spēlēt arī tādas spēles, kas paredzētas arī lielākam spēlētāju skaitam.

Šahs — klasika, kas saglabājusies līdz mūsdienām

Viena no klasiskākajām divu spēlētāju spēlēm neapšaubāmi ir šahs, kas tieši pēdējos gados īpaši plaucis popularitātē. Tam, protams, ir vairāki iemesli — populārais seriāls “The Queen's Gambit”, kas pērn satricināja visu pasauli, un tiešsaistes šaha turnīri ar dažādu strīmeru un citu interneta slavenību līdzdalību. Lai gan šahu ērti var spēlēt internetā, sajūtas, cilājot skaistas un kvalitatīvas koka figūriņas, ir nesalīdzināmi baudāmākas.

Šaha noteikumi ir primitīvi un vienkārši, taču stratēģija šajā spēlē ir neiedomājami dziļa. Tieši tāpēc šo spēli ir aizraujoši spēlēt atkal un atkal!

“Kosmos” divu spēlētāju spēles

Ja vēlies spēli, kas nav vairāk nekā tūkstoš gadus sena, tad noteikti vērts aplūkot kādu no “Kosmos” divu spēlētāju sērijas spēlēm. Populārākās no tām ir “Lost Cities”, “Imhotep: The duel” un “Targi”.

Galda spēle “Lost Cities” ieguvusi vairākas spēļu balvas, turklāt to izstrādājis viens no visu laiku slavenākajiem spēļu autoriem Rainers Knicia. Šajā spēle spēlētāji dodas kādā no sešām ekspedīcijām, kuras apzīmē dažādu krāsu kārtis. Izspēlējot ekspedīcijas kārtis, spēlētājs tiek pie punktiem, spēles beigās uzvar spēlētājs, kurš sakrājis visvairāk punktus. Taču ir āķis! Ekspedīcijas kārtis var izspēlēt tikai augošā secībā, turklāt, uzsākot jaunu ekspedīciju, spēlētājs zaudē 20 punktus. Tāpēc  rūpīgi jāizvērtē savi gājieni, lai punktus nopelnītu, nevis zaudētu!

Kļūsti par labāko arhitektu senajā Ēģiptē kopā ar spēli “Imhotep: The Duel”. Šajā spēlē divi arhitekti izvieto savus darbiniekus 3x3 laukumā, gluži kā spēlējot “Krustiņus un nullītes”. Vēlāk šie darbinieki iegūst atbilstošos resursus no blakus esošajiem kuģiem. Iegūtos žetonus viņi izmanto būvējot piramīdas, obeliskus un citas celtnes, kas dod punktus spēles beigās. Nenolaid acis no sava pretinieka, jo, iespējams, viņš noskatījis tieši tev vēlamo žetonu! Šī ir galda spēles “Imhotep” divu spēlētāju versija, ko “Dicetower” Zī Garsija atzinis pārāku par savu oriģinālo brāli.

Iespējams stratēģiskākā no trim spēlēm ir “Targi”. Tajā spēlētāji iejūtas tuksneša tuaregu cilts līderu ādā un tirgojas ar vietējiem un tālāku zemju labumiem, lai iegūtu zeltu un palīdzētu savai ģimenei. Spēles gaitā viņi izmanto savus cilvēciņus, iegūstot dažādus galdā esošos labumus un iespējas, cīnoties par resursiem, cilšu kārtīm un uzvaras punktiem. "Targi" ir aizraujoša divu spēlētāju darbinieku likšanas spēle, kurā katrā raundā spēlētājiem tiek piedāvatas jaunas cilšu un labumu kārtis, tāpēc nemitīgi jāpielāgo sava stratēģija. 2012. gadā spēle tika nominēta prestižajai "Kennerspiel des Jahres", kā viena no labākajām lietpratēju spēlēm.

Dinamisks azarts uz galda

Ja nevēlies daudz domāt, bet labprātāk izbaudi vienkāršu veiklības spēli, tad “Klask” būs tava īstā izvēle. Šī ir magnētiska galda spēle, kas līdzinās gaisa hokejam, tikai ierasto vārtu vietā ir bedrīte, kurā jātrāpa bumbiņa. Spēle ir ātra un dinamiska, turklāt noteikumi ir tik vienkārši, ka tos burtiski var izstāstīt minūtes laikā.

Risini mistērijas kopā

Ja spriedze un uzvarētāja noteikšana tavā namā rada strīdus un kašķus, tad noteikti vērts aplūkot divu spēlētāju sadarbības spēles. Vienas no iecienītākajām mistēriju atšķetināšanas spēlēm ir “Exit”. Iespējams, jau esi pazīstams ar “Exit” sērijas spēli  “Pamestā būdiņa”, taču šogad tai pievienojusies arī “Slepenā laboratorija”, kas ir cits izlaušanās galda spēles stāsts. Vairums iecienījuši šīs spēles risināt tieši divatā.

Ja latviski pašlaik pieejamas divas spēles versijas, tad angļu valodā šo stāstu klāsts ir ievērojami plašāks. Nākotnē arvien lielāka daļa no šīm spēlēm būs pieejamas arī latviski.

Tuvojoties Halovīnam, atrisini kādu spocīgu mistēriju šausmu stāstu autora H.P. Lavkrafta iedvesmotajā galda spēlē “Arkham Horror: The Card Game”. Sajūties kā 20. gadsimta sākuma izmeklētājs, kurš Masačūsetsā uzdūries šķietami neiedomājamām briesmām. Vietējo pilsētu sākuši pārņemt dažādi nešķīsti, spalvaini, ragaini un taustekļaini radījumi. Cīnies pret tiem, izmeklē notikumu vietas un apturi seno dievu izsaukšanu!

Šī ir LCG jeb Living Card Games spēle. Tas nozīmē, ka tai ir neskaitāmi paplašinājumi, jaunas kampaņas un stāsti. Turklāt katru no kampaņām iespējams spēlēt vairākas reizes, jo katrā partijā parādīsies atšķirīgas kārtis un spēlētāji var pieņemt jaunus lēmumus, kas ietekmēs turpmāko spēles gaitu. Tāpat spēlētāji var spēlēt ar dažādiem izmeklētājiem, katrs ar savām stiprajām pusēm un Ahileja papēžiem.

Šobrīd spēlē divatā, vēlāk kopā ar draugiem

Spēlei diviem cilvēkiem ne obligāti jābūt tādai, ko nevar spēlēt vairāk cilvēki. Ja vēlies spēli, ko pašlaik spēlēt divatā, bet vēlāk kopā ar draugiem, tad vērts apdomāt tādas spēles kā “Carcassonne”, “Pandemic”, “Dominion” un “Ticket to Ride”. Visas šīs spēles ir kļuvušas par modernajām klasikām, kuras var spēlēt divi vai vairāk spēlētaji.

Turklāt “Carcassonne” un “Ticket to Ride: Europe” šobrīd ir pieejami ierobežotā daudzumā saražotie jubilejas izdevumi.

Neatkarīgi no gaumes un vēlmēm, katram ir iespēja atrast sev piemērotāko spēli. Kura būs tava spēlētākā spēle šajā mājsēdes laikā?

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0