Izlaist līdz saturam
„Elder Sign“ galda spēles apskats

„Elder Sign“ galda spēles apskats

Spēles vispārīgs apskats 

“Elder Sign” ir kooperatīvā galda spēle, kurā spēles dalībnieki, katram pieņemot unikāla izmeklētāja lomu un kopīgi sadarbojoties, pilda vienotu uzdevumu - cenšas nepieļaut lielā ļaunuma pamošanos un visas pasaules iznīcību, ar metamo kauliņu palīdzību individuāli atrisinot dažāda veida mīklas, uzdevumus un novēršot mistērijas, kas parādās Arkamas pilsētas muzejā.

Spēles noteikumi ir sarakstīti saprotamā veidā, un pietiek ar vienu izlasīšanas reizi, lai spēlētāji jau būtu gatavi mesties iekšā piedzīvojumos. Iesācējam tie varētu šķist pārāk apjomīgi, bet patiesībā to izmērs ir maldinošs, jo tie satur labus piemērus no spēles par tās gaitu un to, kā pareizi interpretēt tās komponentes.

Tiem, kas meklē kaut ko jaunu un vēlas pamēģināt kaut ko vairāk no plašās galda spēļu pasaules, šī spēle ir ideāla, ar ko sākt. Ne pārāk viegla, ne arī neprātīgi sarežģīta.

Bet tiem, kas jau ir pazīstami ar citām “Arkham files” sērijas spēlēm, kā “Arkham Horror”, “Eldritch Horor” un “Mansions of Madness”, bet vēl nav pamēģinājuši šo, es silti iesaku to izdarīt, jo tā būs tikpat interesanta un radīs iespaidu, ka tiek spēlēta šo lielo spēļu “kabatas formāta” versija.

Spēles gaita

Spēle ir paredzēta no 1 līdz 8 spēlētājiem.

Lai arī uz kastes ir rakstīts, ka minimālais spēlētāju skaits ir 1, kas ir iespējams, pārvaldot un veicot gājienus ar vairākiem izmeklētājiem pēc kārtas, tomēr nav īsti ieteicams spēlēt vienatnē vai divatā, jo tas nedod iespēju kārtīgi izmantot izmeklētāju individuālo spēju sinerģiju un iespējas. Un vairāki smagi zaudējumi pēc kārtas var radīt antipātijas mēģināt vēlreiz.

Vadoties pēc pieredzes, regulāri spēlējot šo spēli, jāsaka, ka optimālais spēlētāju skaits ir 4-6.

Jo, sasniedzot otru galējību - norādīto maksimālo spēlētāju skaitu (8), ļoti daudz laika tiek patērēts nevajadzīgām sarunām un spriedelējumiem par to, kā būtu, ja būtu, un kamdēļ nevajadzētu citādāk. :) Kas savukārt izstiepj vienu spēli gandrīz divtik garu.

Spēle tiek sākta, katram dalībniekam izvēloties sev piemērotu izmeklētāja lomu, saņemot atbilstošās sākuma mantas, izvēloties lielo ļaunumu, pret kura ietekmi notiks cīņa un kuru ir nepieciešams apklusināt uz visiem laikiem, un izveidojot spēles laukumu no 6 piedzīvojumu kārtīm.
Spēlētājs, kurš pirmais veic gājienu, tiek izvēlēts savstarpēji vienojoties. Viņš/viņa izvēlas piedzīvojuma kārti, kuru vēlas atrisināt, novieto uz tās sava izmeklētāja ikonu un veic nepieciešamos metamo kauliņu metienus, lai izpildītu uzdevumus, kas norādīti uz šīs kārts.

Pamata metamie kauliņi satur 6 dažādus simbolus uz katra no tiem, un, lai izpildītu konkrēto uzdevumu, ir nepieciešams vienā metienā uzmest noteiktu to kombināciju.

Atkarībā no tā, vai šis mēģinājums ir veiksmīgs vai nav, izmeklētājs saņem apbalvojumu un visādus labumus vai arī tiek sodīts - zaudē kādu no mantām, papildina ļaunuma spēku vai arī zaudē kādu no svarīgajām saprāta/dzīvības atliekām. Tālāk gājiens pāriet pie nākamā spēlētāja pa kreisi, kurš tāpat kā pirmais izvēlas piedzīvojuma kārti un veic visas iespējamās darbības, lai to atrisinātu.

Lai padarītu spēli interesantāku un spēles dalībnieku lēmumu pieņemšanas procesu punktuālāku, ir spēkā laika mehānisms! Tiek izmantots pulkstenis, kas pēc katra spēlētāja gājiena tiek pagriezts par 3 iedaļām uz priekšu. Katru reizi, kā pulksteņa rādītājs rāda pusnakti, dažādas sliktas lietas sāk notikt - izmeklētāji pamazām jūk prātā, kļūst vārgi, parādās monstri vai arī lielais ļaunums sāk mosties. Tas un vēl visādas “jaukas” lietas, kas sarežģī dzīvi, bet tajā pašā laikā liek skudriņām nedaudz pārskriet pāri spēlētāju mugurām.
Dīvaini ir tas, ka viens pilns pulksteņa cikls ir 12 stundas un spēlē tas tiek uzskatīts par 1 "dienu". Nu, laikam Arkamā laiks rit savādāk nekā pie mums! :)

Un tā spēle rit, līdz visi izmeklētāji kopīgiem spēkiem ir panākuši, ka lielais ļaunums tiek padzīts uz visiem laikiem, vai arī tas tomēr pamostas, un tad ar to ir jācīnās aci pret aci.

Ir jāņem vērā, ka nepārtraukta komunikācija ar pārējiem spēlētājiem ir obligāta visas spēles laikā, jo, vienpersoniski pieņemot lēmumus un veicot darbības, zudīs sajūta, ka šī patiešām ir kooperatīvā spēle un ka beigu rezultāts ir atkarīgs no visu kopējiem centieniem.

Komponentes

Kā jau lielākajai daļai no galda spēlēm, kurām ir tā pavairāk komponenšu, problēmas ar tām sākas uzreiz pēc tam, kad tas viss ir pirmo reizi izņemts ārā no kastes.

Spēles galvenais elements ir taro izmēra piedzīvojumu un izmeklētāju kārtis, kas pamatā veido spēles laukumu, bet, lai to visu padarītu interesantāku, ir arī vesela čupa ar nelieliem kartona knibucīšiem - saprāta, dzīvību, ļaunuma, Elder Sign, monstru žetoni, papildus spēju, ieroču, maģiju un sabiedroto kārtis (mini American izmēra) un 8 metamie kauliņi.

Vai nu laimīgais spēlētājs, kurš tikko iegādājies šo spēli, samierināsies, ka visu nāksies turēt daudzos mazos maisiņos un ar grūtībām katru reizi ņemt ārā un likt atpakaļ, vai arī aši tiks apmeklēts kāds darba rīku veikals un iegādātas vairākas plastmasas kastītes ar ērtiem nodalījumiem visu elementu glabāšanai.

Bet, par spīti to skaitam, šīs komponentes ir ļoti labas kvalitātes, un par žetonu krāsu nav jāuztraucas pat pēc 20 spēlēšanas reizēm.

 Kas attiecas uz spēles sastāvā ietilpstošajām kārtīm, tad te būtu ieteikums no manas puses - lai spēle labāk saglabātos, tās kārtis vajadzētu ielikt apvalkos, kas ne tikai izcels spēles vizuālo izskatu, bet arī dos iespēju labāk tās samaisīt.

Vizuālais noformējums

"Arkham files" sērija un spēles ražotājs "Fantasy Flight Games" (FFG) galda spēļu tirgū izceļas ar ļoti rūpīgi vizuāli noformētām galda spēlēm. Un “Elder Sign” šajā ziņā nav pamesta novārtā. Veltiet kādas papildus 5 minūtes, izsaiņojot šo spēli, un izbaudiet to savām acīm. Tas ir tā vērts!

Bet ne tikai spēles iepakojums ir apbrīnas cienīgs. Tās komponentes tālu neatpaliek.

Uz katras no piedzīvojumu kārts ir ļoti skaists zīmējums un neliels fragments no H.P. Lovecraft darbiem, kas diemžēl spēlēšanas laikā bieži vien tiek palaistas garām. Jo visa uzmanība tiek veltīta katras kārts uzdevumiem, kurus nepieciešams atrisināt un kas arī ir izcelti un noformēti acij tīkamā veidā.

Šajā spēlē pat monstru žetonu zīmējumi par spīti to mazajam izmēram ir ļoti skaisti izveidoti.

Iegādājoties spēles paplašinājumus, var redzēt, ka to izstrādei FFG mākslinieki ir piegājuši vēl nopietnāk un tajos ietilpstošās kārtis jau ir noformētas vēl skaistākas, un tās rotā zīmējumi no abām pusēm.

Kā arī FFG ir ļoti labi piedomājuši pie kastes ieliktņu noformējuma, kas ir atbilstošs konkrētajam paplašinājumam vai pamatspēlei. Vienīgā problēma ar tiem – ja kārtis tiek saliktas apvalkos, tad tām diemžēl vairs nepietiek vietas tām paredzētajā vietā. Bet nav par ko satraukties – ieliktņus var izņemt un smuki pielāgot savām vajadzībām.

Paplašinājumi un nākotnes vīzija

Uz doto mirkli spēles ražotājs FFG "Elder Sign" produktu līnijā piedāvā pamatspēli un 6 spēles paplašinājumus.

Paplašinājumi dod iespēju gan palielināt pamatspēles iespējas, sajaucot tos kopā arī savā starpā, gan arī piedāvā spēlētājiem pilnībā jaunus spēles scenārijus (kuri savas mehānikas dēļ pārsvarā ir jāspēlē stand-alone režīmā), piespiežot izmeklētājus doties ielās, pārceļot tos no Arkamas muzeja uz Ēģiptes piramīdām tuksneša malā vai nosūtot ceļojumā uz sniegoto un neskarto Aļaskas dabu, kur sens ļaunums gaida augšāmcelšanos.

Kas attiecas uz nākotni, tad pagaidām FFG pārstāvji nav publicējuši informāciju par vēl gaidāmiem paplašinājumiem, bet, zinot citus šīs firmas komerciālos veiksmes stāstus, manuprāt, pavisam drīz mēs droši varam sagaidīt vēl jaunus piedzīvojumus.

Kopējais novērtējums, plusi un mīnusi

Plusi:

+ ļoti skaists vizuālais noformējums,

+ interesanta spēles mehānika,

+ daudz paplašinājumu.

Mīnusi:

- spēles gaita ir balstīta uz lielu varbūtības faktoru,

- daudz sīku komponenšu.

Manā skatījumā spēle ir ideāla kā ģimenēm ar bērniem, tā arī sūriem un rūdītiem spēlētājiem, kas nedaudz vēlas izaicināt veiksmi un mazāk izmantot stratēģisko domāšanu.

Lielais skaits piedzīvojumu kāršu, metamie kauliņi un pieejamās izmeklētāju lomas, spēlējot tikai pamatspēli, dos iespēju katru no spēlēm izbaudīt kā neatkārtojamu, un katra nākamā būs atšķirīga no iepriekšējās.

 

Board Game Geek reitings: 7.0

Autors: Jānis Presis

*Attēli no personīgā arhīva.

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0