Izlaist līdz saturam
Dāvanu ceļvedis — spēles ģimenei

Dāvanu ceļvedis — spēles ģimenei

Ziemassvētku apdāvināšanas tradīcijās mēs noteikti nedrīkstam aizmirst par saviem tuvākajiem — ģimeni. Ja vēlies dāvanu, kas jūs satuvinās un radīs kopīgus, priekpilnus vakarus, tad iesakām iegādāties kādu galda spēli. Piedāvājam sarakstu ar dažādām galda spēlēm, kas var būt izcila dāvana kā tavai ģimenei, tā arī citiem.

Kāpēc dāvināt galda spēles? Pirmkārt, galda spēles ir vairāk nekā vienkārši smuki iesaiņotas kastes. Dāvinot galda spēles, tu dāvini neskaitāmas prieka un pozitīvu emociju stundas kopā ar saviem mīļajiem. Tāpat, iespējams, arī tu pats izbaudīsi šo spēli kopā ar dāvanas saņēmēju, tādējādi tu dāvāsi prieku ne tikai citiem, bet arī pats sev.

Galda spēle nav sezonāla dāvana, ko varēs izvilkt no plaukta vien pāris reizes, kad būs atbilstoši laikapstākļi. Ja būsi izvēlējies īsto spēli, tad tā regulāri tiks celta galdā un sagādās neaizmirstamus prieka mirkļus neskaitāmu stundu garumā. Turklāt labākās spēļu partijas atcerēsies vēl ilgi pēc spēles beigām.

Ne visi galda spēļu pasaulē orientējās kā zivis ūdenī. Ja cilvēkam šis hobijs nav labi pazīstams, tad vērts pieturēties pie vienkāršām un pārbaudītām vērtībām, izvēloties kādu no tā saucamajām “ievadspēlēm”. Proti, spēles, kas ir pietiekoši vienkāršas, lai tās bez grūtībām varētu apgūt ikviens un ko ir prieks spēlēt atkal un atkal.

  • Catan
  • Carcassonne
  • Splendor
  • Bohnanza
  • Ticket to Ride: Eiropa
  • Ticket to Ride: London
  • Kvedlingburgas pūšļotāji
  • The Crew
  • Clever
  • Spārnotie
  • Living Forest
  • 7 wonders
  • Azul: Queen’s garden
  • Tiny Towns
  • Dominion

Catan

Jau 25 gadus ģimenes visā pasaulē priecē galda spēle “Catan”. Šī ir spēle trīs līdz četriem spēlētājiem, kurā spēlētāji iejūtas kolonistu lomā, kas steidz apdzīvot Katanas salu. Būvē ciematus un plisētus, iegūsti resursus un mēģini apsteigt citus salas ieceļotājus! Spēlei pieejami arī dažādi paplašinājumi, kuri padarīs spēli vēl aizraujošāku.

Ne velti “Catan” ir viena no visu laiku pārdotākajām galda spēlēm pasaulē.

Carcassonne

Izcila alternatīva ir arī spēle “Carcassonne”. Šajā spēlē spēlētāji veido Karkasonas karti kopā liekot spēles lauciņus. Paralēli spēlētāji var izvietot savus cilvēciņus, gūstot punktus; spēles beigās spēlētājs ar visvairāk punktiem uzvar. Spēles noteikumi ir pavisam vienkārši, un katrs gājiens sastāv no četrām vienkāršām darbībām — paņem lauciņu, novieto lauciņu, ja vēlies, novieto savas krāsas cilvēciņu un pieskaiti punktus, ja tādi iegūti. “Carcassonne” ir izcila spēle kā diviem, tā pieciem spēlētajiem!

Splendor

Šajā kategorijā ietilpst arī spēle ”Splendor”, kurā spēlētāji vāc dažādu dārgakmeņu čipus, maina tos pret attīstības kārtīm un piesaisti augstmaņus. Vienkārša un eleganta spēle, ar patīkamiem dārgakmeņu čipiem.

Ne velti šī spēle tulkota neskaitāmās valodās (tostarp arī latviešu) un pasaulē pārdota vairāk nekā miljons eksemplāru.

Bohnanza

Arī kāršu spēli “Bohnanza” var uzskatīt par klasiku jo tā tika izlaista jau 1997. gadā. Pat pēc 25 gadiem tā ir iecienīta un populāra visā pasaulē. Šajā spēlē spēlētāji audzē pupas. Varbūt izklausās mazliet jocīgi, taču tā jautra stratēģijas spēle ar lielu spēlētāju mijiedarbību. Spēlētāji stāda pupas, novāc ražu un mainās viens ar otru. Mainīšanās ir īpaši svarīga, jo kārtis ir jāizspēlē tādā secībā, kādā tās paņem, tāpēc bieži vien glābiņš ir iespēja aizmainīt citiem spēlētājiem pupas, kuras nevēlies paturēt, lai varētu iestādīt sev piemērotākās pupas.

Ticket to Ride

Par vienu no iecienītākajām ģimenes spēlēm pēdējos gados ir kļuvusi “Ticket to Ride: Europe”. Krāj kārtis, izbūvē savu dzelzceļa tīklu un centies savienot saviem pasažieriem nepieciešamās pilsētas. Taču uzmanies! Ja citi spēlētāji pirmie izbūvēs tev vēlamos ceļa posmus, tad būs jāplāno apkārtceļš. Spēlei ir pieejamas vairākas pamatversijas — ar Eiropas, ASV, Vācijas, Skandināvijas un pasaules karti. Turklāt spēlei pieejami arī vairāki paplašinājumi ar jaunām kartēm un maršrutiem.

Ja meklē kaut ko līdzīgu “Ticket to Ride”, bet mazāku un ātrāku, tad ražotāji ir paši atbildējuši uz tavām lūgšanām, izstrādājot spēles pilsētu versijas. Tajās tiek saglabāta klasiskās spēles būtība, taču tā koncentrēta mazākā kartē, kuru var izspēlēt 15 minūšu laikā.

Pašlaik ražotāji izdevuši četras mazās “Ticket to Ride” versijas — Londonas, Ņujorkas, Amsterdamas un Sanfrancisko. Sagaidām, ka nākotnē šīm pilsētām pievienosies arī citas. Kuras tās būs? Pagaidām mēs varam tikai spekulēt.

Kvedlinburgas pūšļotāji

Tev un taviem ģimenes locekļiem patīk spriedze un risks? Tad “Kvedlingburgas pūšļotāji” ir domāta tieši jums!

Spēlētāji iejūtas šarlatānu ādā, cenšoties uzvārīt labāko zāļu dziru. Taču, būdami šarlatāni, viņi nav līdz galam droši par savām prasmēm, tāpēc ir svarīgi saprast, kurā brīdī apstāties. Spēles gaitā visi no saviem maisiņiem velk sastāvdaļas, cenšoties iegūt maksimāli daudz punktu, pirms tiek izvilkts pārāk daudz sprāgstošo sastāvdaļu — tādā gadījumā dzira aizies pa gaisu un mēs nedabūsim visus bonusus. Spēle ilgst deviņus raundus un pēc katra no tiem spēlētāji savam maisam pievieno arvien jaunas sastāvdaļas, lai sasniegtu labākos rezultātus.

The Crew

Neliela kaste un saprātīga cena bieži vien piedāvā vairāk, nekā gaidīts. Godalgotā sadarbības spēle “The Crew” ir labs piemērs tam, ka labai spēlei ne vienmēr ir jābūt dārgai. Pat neliela kāršu kava var piedāvāt spēli, kas vakaru padara neaizmirstamu. Kā astronautiem jūsu piedzīvojumiem bagātais ceļojums kosmosā notiek 50 aizraujošās misijās. Un ar katru misiju spēle kļūst arvien izaicinošāka!

Clever

Šāda pat kastes izmērā pieejama arī “uzmet un piekrasti” tipa spēles “Clever”. Tajā spēlētāji met kauliņus, izvēlas sev izdevīgākos un cenšas sakrāt maksimāli daudz punktus. Lai gan tas izklausās šķietami viegli, ieejot azartā parādās tik daudz iespējas, bet visu nekad neizdodas paspēt, tāpēc spēlētājiem jāveic tiešām atjautīgas izvēles.

Klasiskais vācu spēles noformējums varbūt iesākumā nešķiet tas pievilcīgākais, bet svarīgākais, protams, ir iekšējais skaistums.

Ja “Catan” vai “Carcassonne” bija tevis izvēlētā dāvana pagājušajos Ziemassvētkos, tad šogad vērts apsvērt kādu no “nākamā līmeņa” spēlēm, kas ir kripatiņu sarežģītākas un bagātīgākas ar stratēģiju.

Spārnotie

Viens no izcilākajiem variantiem ir spēle “Spārnotie” (angliski “Wingspan”). Spēle ar satriecošu vizuālo noformējumu un brīnišķīgu putnu tematiku. Krāj dažādas putnu kārtis, piesaisti tos savam dabas rezervātam un veido spēcīgas kombināciju virknes.

Lielākajā galda spēļu kanālā “Dice Tower” tā ieguvusi pirmo vietu skatītāju balsojumā kā visu laiku iecienītākā spēle. Tas tika paveikts neraugoties uz to, ka “Wingspan” dienas gaismu ieraudzīja vien 2019. gadā.

Living Forest

 Viens no gada karstākajiem jaunumiem ir “Living Forest”, kas šogad tika atzīta par gada labāko lietpratēju spēli, taču jau pieejama mūsu veikala plauktos latviešu valodā.

“Living Forest” spēlētāji veido savu kavu ar meža aizstāvjiem, kas ļauj iegūt jaunus palīgus, veidot savu mežu, apturēt uguns izplatību un pārvietoties pa Garu apli. Katru gājienu spēlētāji no savas kavas var atklāt tik kārtis, cik vien vēlas, taču jāuzmanās no tumšajiem simboliem (vientuļniekiem), kurus spēlētāji nevēlas atklāt vairāk par diviem. Spēlētāji bieži saskaras ar dilemmu, vai apstāties, vai turpināt atklāt kārtis ar cerību iegūt ko labu spēcīgākam gājienam, taču ar risku zaudēt vienu no divām darbībām.

Spēle ir kā sacensības, kurās dalībnieki steidz pirmie sasniegt finišu. Tikai, atšķirībā no klasiskajām sacensībām, kurās ir viens rūtotais karogs, šeit ir trīs dažādas finiša līnijas, no kurām katra dod uzvaru spēlē. Par uzvarētāju kļūs spēlētājs, kurš pirmais iestādīs 12 dažādus aizsargājošus kokus, nodzēsīs 12 liesmas vai sakrās 12 svētos ziedus.

Spēlē ir ne tikai iespējamas dažādas stratēģijas, bet tai ir arī fantastikas ilustrācijas, kas spēlēšanu padara jo īpaši baudāmu.

7 wonders

Latviešu valodā pērn tika iztulkota arī viena no visu laiku titulētākajām galda spēlēm “7 Wonders”. Tajā spēlētāji draftē kārtis, būvē kādu no septiņiem pasaules brīnumiem un dažādos veidos krāj punktus. Šī spēle ir lielisks variants lielākām kompānijām, jo to var spēlēt trīs līdz septiņi spēlētāji. Turklāt spēlētāju skaits diži neietekmē spēles ilgumu, jo visi spēlētāji gājienus veic vienlaicīgi.

Ja angļu valoda tev nav šķērslis, tad iespēju klāsts kļūst vēl plašāks!

Azul

Regulāri “ievadspēļu” topos vietu ieņem “Azul”, kas ir abstrakta spēle visai ģimenei. Spēlētāji iejūtas flīžu mākslinieku lomā un mēģina izveidot visdaiļākos jeb punktu ziņā visienesīgākos rakstus.

Spēlei pieejamas jau četras versijas, no kurām jaunākā ir “Azul: Queen’s Garden”. Ierasto flīžu vietā, spēlētāji šoreiz veido karalienes dārzu. Katra no versijām ir ar savu odziņu, tāpēc viennozīmīgi pateikt, kura no daļām ir labākā nevar. Tomēr ir skaidrs, ka šī daļa patiks tiem, kam tīk palauzīt galvu, lai atrastu labākos risinājumus.

Tiny Towns

Līdzīga tipa spēle ir arī “Tiny Towns”, kurā tu centies uzbūvēt dižāko pilsētu mazajiem meža zvēriņiem. Spēle ar vienkāršiem notikumiem, bet bagātīgu stratēģiju. Tam visam pa virsu ir arī skaistas koka mājiņas un kārtis ar pievilcīgam ilustrācijām. Dažādās kārtis ļauj katrai parītajai izmantot jaunas mājiņu kombinācijas, tāpēc nekad nebūs divas vienādas spēles.

Mūsdienās viena no izplatītākajām galda spēļu mehānikām ir kavas veidošana jeb deck building. Šo žanru 2008. gadā aizsāka spēle “Dominion”, kas popularitāti saglabājusi līdz pat mūsdienām. Arī šajā spēlē katru reizi tiek izmantota tikai daļa no visām kārtīm, kas sniedz neskaitāmas kombināciju iespējas. Ar pamatspēli vien iespējamas vairāk nekā 3 miljoni dažādas kombinācijas.

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0