Izlaist līdz saturam
Atzītākās 2020. gadā iznākušās galda spēles

Atzītākās 2020. gadā iznākušās galda spēles

2020. gads ir aizvadīts un aiz sevis noteikti atstājis pārmaiņas un jaunumus. Arī galda spēļu pasaulē šis ir bijis ražens gads. Spēlēm kļūstot populārākām un pieprasītākām, klajā nāk arvien vairāk fantastiskas un vēl neredzētas idejas, stāsti un spēlēšanas mehānikas. Nav viennozīmīgas atbildes par to, kura ir pati labākā 2020. gadā startējusī spēle, taču apkopojums par galda spēļu entuziastu iecienītākajiem jaunumiem gan var tapt.

Šis raksts veidots, ieklausoties The Dice Tower puišu nominācijās, Brain Games kolēģu un nepārspējamu spēļu fanu Jāņa Gruntes, Jāņa Pinkuļa un Imanta Priedīša ieteikumos, kā arī, protams, ņemot vērā klientu atsauksmes un spēles, pēc kurām viņi ilgojas.

Lietpratēju spēle — Gloomhaven: Jaws of Lion

Pēdējā spēļu pievedumā, kurā saņēmām deviņas (!) paletes ar spēlēm, viena vesela palete bija veltīta tikai 2017. gada spēlei Gloomhaven, kas jau labu laiku nepamet spēļu topus, un otrajai spēlei šajā sērijā — Gloomhaven: Jaws of Lion. Abas spēles ir kooperatīvs „dungeon crawl“, kurā spēlētāji apvieno spēkus, lai dotos dažādos piedzīvojumos (scenārijos), uzveiktu briesmoņus un sasniegtu savus mērķus. Ja tikai tu viens esi gatavs šim izaicinājumam, spēli iespējams spēlēt arī solo variantā. Spēles ir „legacy“ tipa — katra partija ietekmēs to, kā attīstās jūsu tālākais ceļš, tāpēc spēli ieteicams spēlēt vienā un tajā pašā kompānijā. Jaws of Lion aprakstītie notikumi norisinās pirms tiem, kas atspoguļoti spēlē Gloomhaven. Jaunajā spēlē ir arī nedaudz mazāk satura un noteikumu, kas padara to par ideālu ievadu tās priekšnācējai. Noteikumus ir iespējams mācīties līdz ar spēli, pakāpeniski uzzinot arvien vairāk. 

Runner up: Pandemic Legacy: Season 0 — līdzīgi kā Gloomhaven: Jaws of Lion, šis ir Pandemic Legacy stāsta papildinājums un kooperatīva „legacy“ spēle.

Kāršu spēle — The Crew

Maza izmērā, bet ne mazāk iespaidīga kā lielās spēļu kastes šogad bijusi The Crew — stiķu ņemšanas spēle ar domu lasīšanas un riska elementu. Noteikti ieinteresēs zoles un pokera entuziastus, taču tā ir kooperatīva, kas padara to unikālu. Spēlētāji ir kosmosa kuģa komanda, un katra misija dod mums nelielu ieskatu spēles stāstā. Neskatoties uz nelielo komponentu daudzveidību, misijas ir ļoti dažādas. Liels izaicinājums ir komunikācijas ierobežojums — spēja komunicēt par savām kārtīm tikai un vienīgi ar signālu žetonu palīdzību. Spēle saņēmusi daudz nomināciju un apbalvojumu, tajā skaitā uzvarējusi Kennerspiel des Jahres 2020. Spēle izdota arī latviešu valodā un ātri vien kļuvusi par vienu no Brain Games pieprasītākajām precēm.

Runner up: Here to Slay — spēle par maģisku dzīvnieciņu komandas savākšanu, briesmoņu uzveikšanu un nepadošanos sāncenšiem.

Ģimenes spēle — Isle of Cats

Spēle, kuras kastē būs vieta arī tavam murrājošam mīlulim — Isle of Cats iznākusi 2020. gada pašā sākumā, bet Latvijas plauktos parādījās tikai gada nogalē, taču tā bija ļoti gaidīta spēle un tika izpirkta pirmajās dienās. Kaķumīļi joprojām zvana un gaida rindās, kad beidzot varēs četrkājainos draugus izmitināt uz sava kuģa, pie viena atrodot arī dārgumus uz šo zvēriņu salas. Spēle ir ļoti skaista, ar patīkamām koka un kartona detaļām un ir slavēta par tās mehānikas un ekonomikas labo balansu. Un, ja tu esi vienīgais, kura kuģis vēl spējīgs uzņemt jaunus kaķīšus, tad spēlēt vari arī viens pats. 

Runner up: Nākamā spēle populārajā Azul sērijā — Azul: Summer Pavilion. Līdzīgi kā Isle of Cats, arī šī ir abstrakta spēle par laukumu aizpildīšanu, tikai šoreiz ar stāstu par grīdas flīžu rakstu veidošanu. 

Paplašinājums — Wingspan: Oceania

Wingspan: Oceania — viennozīmīgi viens no labākajiem spēļu paplašinājumiem, kas iznācis 2020. gadā. Pamatspēle Wingspan 2019. gadā saņēma neskaitāmi daudz apbalvojumu, un tās ražotāji turpina pārsteigt ar kvalitatīvu spēles turpinājumu. Tajā iekļauti jauni spēles laukumi, jauni kauliņi un, protams, Okeānijas putni — ļoti krāšņi spārnoti radījumi, kurus daudziem no mums noteikti nav bijis iespējas apskatīt brīvā dabā.

Detektīvs — Sherlock Holmes Consulting Detective: The Baker Street Irregulars

Sherlock Holmes Consulting Detective: The Baker Street Irregulars — turpinājums daudzu iemīļotajai Šerloka Holmsa spēļu sērijai sniedz mums 10 jaunus noziegumus, kurus atrisināt, izmantojot svaigas avīzes, iepazīstot jaunus upurus un aizdomās turamos un apmeklējot vēl neizpētītus Londonas nostūrus. Arī šo spēli ir iespējams spēlēt vienatnē, ja kādu vakaru potenciālie detektīvi ir mazliet saguruši. 

Runner up: Cita noslēpumiem bagāta sadarbības vai solo spēle ar labi pazīstamiem animācijas seriāla varoņiem — Scooby-Doo: escape from the haunted mansion 

Šogad īpaši populāras kļuvušas kooperatīvās spēles un tās, kurās iespējams variants solo spēlei, kas arī atspoguļojas mūsu topā. Protams, visas spēles pelnījušas atzinību, un nav tādas vienas labākās spēles, taču visas aprakstīt būtu ļoti gari, un par dažām tomēr ir vērts parunāt mazliet vairāk.

Kuras 2020. gadā iznākušas spēles ir tavā spēļu topā?

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

valts - 19 janvāris, 2021

GloomHaven Jaws of The Lion nevar teikt ka ir mazak noteikumi (vienīgā noteikumu atskiriba ir Enhancemetns, kas ir diez gan nebutiska atskitiba).

Tas kāpēc Jaws Of the Lion ir paredzets iesacejiem ir tas, ka pirmie 5 scenāriji ir tutorials kas iepazistina speletajus ar noteikumiem gandriz bernudārza līmenī…
Papildus tam, šo versiju ir bieglāk panemt līdzi uz spēlu vakaru izspēlēt kādu casual partiju nekā lielais Gloomhaven…

Viesturs - 19 janvāris, 2021

Gloomhaven Jaws of Lion viennozīmīgi! Lielais Gloomhaven tika izspēlēts pagājušajā gadā un šī spēle atsauca atmiņā patīkamās emocijas. Pēc Jaws of Lion izspēlēšanas uzsākām jaunu kampaņu no sākuma lielajai spēlei. Un 2021 gaidītākā spēle ir Frosthaven.

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0