Izlaist līdz saturam
Atzīmē Starptautisko ģimeņu dienu kopā ar galda spēli!

Atzīmē Starptautisko ģimeņu dienu kopā ar galda spēli!

Maija vidū, 15. datumā, tiek atzīmēta Starptautiskā ģimenes diena. Kas gan varētu būt labāks, kā pavadīt šo laiku kopā ar saviem mīļajiem, spēlējot aizraujošas galda spēles? Neatkarīgi no ģimenes kupluma, spēlētāju vecuma un pieredzes, mums ir spēles, ko piedāvāt!

Ģimenes klasikas

Ja galda spēļu pasaulē nebūt nejūties kā zivs ūdenī un meklē spēli, ar kuru aizsākt savu kolekciju, tad mums ir vairākas izcilas spēles, kas nebūs pārlieku sarežģītas, taču būs aizraujošas.

Viena no mūžzaļajām klasikām ir spēle “Carcassonne”, kuras noteikumi ir pavisam vienkārši. Savā gājienā tu:

  • paņem un novieto lauciņu,
  • ja vēlies, novieto cilvēciņu uz šī lauciņa.

Spēlētāji gūst punktus un paņem atpakaļ savus cilvēciņus no pabeigtiem ceļiem, pilsētām un baznīcām.

Katru reizi spēlējot, tiks izveidots jauns un unikāls spēles laukums, tāpēc nekad nebūs divu vienādu partiju. Turklāt "Carcassonne" ir pieejami desmit paplašinājumi, kas katrs var kaut kādā veidā atsvaidzināt un uzlabot tik ļoti iecienīto spēli.

Pirms pāris mēnešiem veikala plauktos paradījās jauna, aizraujoša un ātra ģimenes spēle “Draftosaurus”. Tajā spēlētāji veido savu dinozauru zoodārzu, cenšoties sakrāt pēc iespējas vairāk punktu.

Spēles sākumā visi spēlētāji no maisiņa izvelk sešas koka dinozauru figūriņas. Katrs spēlētājs izvēlas vienu no šiem dinozauriem un novieto to kādā no saviem aplokiem. Taču esi prātīgs ar savām izvēlēm, kombinējot tos savā zoodārzā! Tiklīdz visi spēlētāji ir novietojuši savu dinozauru, viņi sev rokā esošās figūras padod blakus esošajam spēlētājam, tādējādi katrā nākamajā gājienā spēlētājiem jāizvēlas no jauniem dinozauriem. Ļoti vienkārša un aizraujoša spēle, kuru var iemācīties spēlēt burtiski pāris minūšu laikā.

Ja tavai ģimenei patīk blēdīšanās un negaidīti notikumu pavērsieni, tad jaunākā “Saboteur” sērijas spēle “Saboteur: The Dark Cave” ir domāta tieši jums.

Katrs spēlētājs saņem lomas kārti, tāpēc tu nezini, kuri spēlētāji ir tavā komandā un kuriem tu vari uzticēties, bet kuriem — nē. Atšķirībā no ierastā “Saboteur”, šajā spēlē rūķi jau zeltu ir atraduši, bet viņiem ir jāatrod izeja. Vai tev tas izdosies? Un pats galvenais, vai tev izdosies izbēgt ar visu zeltu?

Viens no šī gada lielākajiem galda spēļu jaunumiem Baltijā ir mazā kāršu spēlīte “Karakum”, turklāt tā ir mūsu pašu izdota un Latvijā ražota spēle! Spēlētāji savā gājienā krāj resursus, kurus vēlāk apmaina pret kamieļiem. Tomēr ir āķis — savā karavānā spēlētājs var pievienot tikai kamieli, kura krāsa vai vērtība sakrīt ar iepriekšējā kamieļa krāsu vai vērtību. Jautra un ātra stratēģijas spēle, kuru ērti paņemt līdzi!

Ģimenēm ar pieredzi

Ģimenēm, kurās galda spēles ir zināma lieta, noteikti var izvēlēties kādu no solīti sarežģītākām spēlēm. Tajās parasti spēlētājiem ir iespēja izvēlēties dažādākas stratēģijas, tādējādi spēli padarot izaicinošāku.

Tiem, kam patīk spriedze un risks, noteikti iesakām “Kvedlinburgas pūšļotājus”. Tajā spēlētāji cenšas no maisiņa izvilt pēc iespējas vairāk žetonu, bet ir āķis — ja izvilksi pārāk daudz slikto žetonu, zaudēsi pusi sava gājiena. Spēlētājiem pašiem jāizlemj, kurā brīdī apstāties un vai ir vērts riskēt, tiecoties pēc varenākā gājiena.

Katra raunda beigās spēlētāji pērk jaunus žetonus, kurus pievieno savam maisiņam, turklāt jaunajiem žetoniem ir dažādas spējas, kas gājienus padara vēl aizraujošākus.

Pavasarim iestājoties, arvien biežāk aiz loga no rītiem dzirdamas skaistās putnu dziesmas. Šo pašu noskaņu tu vari pārnest arī uz sava spēļu galda kopā ar “Spārnotajiem”! Vāc ēdienu, piesaisti savam rezervātam jaunas putnu sugas un kļūsti par uzvarētāju!

Turklāt ar mobilo aplikāciju “Wingsong” tu vari noskenēt kārtis un iepazīt šo putnu dziesmas.

Ja meklē jaunu spēli, tad noteikti vērts aplūkot “Living Forest”, kas pieejama vien pusgadu, bet jau iekarojusi lielu popularitāti visā Baltijā. Tā ir stratēģiska spēle, kurā spēlētāji cīnās pret ļauno meža garu, piesaistot dažādus meža aizstāvjus, cīnoties ar liesmām un stādot jaunus kokus. “Living Forest” ir fantastiski skaistas kāršu ilustrācijas un ļoti aizraujoša spēles mehānika ar trim pilnīgi dažādiem ceļiem uz uzvaru.

Ģimenēm ar jaunākiem spēlētājiem

Saprotams, ka ne visi uzreiz var būt pieredzējuši geimeri. Tieši pretēji — daudzās ģimenēs ir jaunie spēlētāji, kam spēļu pasaules ir pavisam neizpētīta teritorija. Jaunāko spēlētāju klātbūtne gan nebūt nenozīmē, ka jāspēlē spēles bērniem par prieku, kas paaugušajiem liekas garlaicīgas.

Knipju sišanas spēle “ICECOOL” būs jautra kā lieliem, tā maziem. Tajā spēlētāji ar pirksta veiklību raida pingvīnus pa speciālu, no kastēm izveidotu, skolu. Spēles noteikumi ir pavisam vienkārši, taču apgūt labāko knipju sišanas tehniku prasa neskaitāmas stundas. Ar laiku varbūt arī tev izdosies pingvīniem likt perfekti izgriezties cauri vairākām durvīm vai pat pārlekt pāri sienām.

“ICECOOL” ir arī Latvijas lielākais spēļu lepnums, jo šī pašmāju autoru spēle 2017. gadā tika atzīta par labāko bērnu spēli.

Ģimenēm ar dažāda vecuma atvasēm vienmēr iesakām kādu no sadarbības spēlēm, kurās bērni nevis sacentīsies viens pret otru, bet mēģinās kopīgi pievārēt spēles sagatavotu izaicinājumu. Neapšaubāmi viena no labākajām šāda veida spēlēm ir “Outfoxed”, ko būs jautri spēlēt ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Savukārt “Speedy Roll” lieliski derēs tiem, kas vēlas ripināt ne tikai kauliņus.

No mazajām kāršu spēlītēm iesakām “Zing-a-Zam”, kas gluži kā “Karakum” ir mūsu pašu ražota spēle. Ļoti ātra veiksmes spēle ar piemīlīgiem burvju zvēriņiem.

Mazākām ģimenēm

Lai gan vairumam ģimene uzreiz asociējas ar vecākiem un pāris bērniem, tam ne vienmēr tā jābūt. Ģimene var sastāvēt arī no diviem cilvēkiem. Arī šādām kompānijām mums ir ko piedāvāt!

Tieši šādiem gadījumiem ir paredzēta labi zināmās ballīšu spēles “Codenames” divu spēlētāju versija “Codenames Duet”, kurā spēlētāji sadarbojas un cenšas ar iespējami mazāku gājienu skaitu atminēt visus atslēgas vārdus.

Noziegumu, prāta mežģu un cieto riekstu cienītājiem iesakām kādu no izlaušanās spēlēm “EXIT”, kas praktiski ir izlaušanās istaba spēļu kastē. Spēlētāji cīnās ar dažādiem uzdevumiem un mēģina izbēgt no konkrētas situācijas. Spēlei pieejamas dažādas versijas ar dažādām tematikām un grūtības pakāpēm.

Divatā lieliski spēlēt arī “MicroMacro: Noziegumu pilsētu”, kas burtiski ir detektīva un “Kur ir Volijs?” apvienojums. Šī spēle burtiski ir liela pilsētas karte, kurā attēloti dažādi notikumi, dažādos laika nogriežņos. Ļoti unikāla spēle, kas aizraus kā geimerus, tā cilvēkus, kas uz spēlēm ir ar “Jūs”.

Ja vēlies sacensties ar savu ģimenes locekli divkaujā, tad viena no labākajām spēlēm ir “7 Wonders Duel”, kas ir godalgotās spēles “7 Wonders” mazais brālis. Savukārt tiem, kam patīk mest kauliņus, iesakām “Clever”, kurā spēlētāji mēģina pierakstu lapās aizpildīt labākās ciparu kombinācijas.

Lai arī kāda būtu tava ģimene, mums ir spēle, ko tev piedāvāt! Ja neesi drošs par savu izvēli, nekautrējies doties uz kādu no mūsu veikaliem un konsultēties ar pārdevējiem, kas ar prieku tev pastāstīs vairāk un palīdzēs atrast īsto spēli!

Iepriekšējais raksts KLASK Latvijas līga 2023
Nākamais raksts Galda spēļu entuziasta Jāņa TOP 10

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0