Izlaist līdz saturam

7 Wonders

Pie mūsdienu spēļu piedāvājuma ir grūti atrast spēles, kuras būtu atspēlētas tik daudz, ka, uzsākot partiju, tev pāriet pār muguru mazi drebulīši. Taču tā ir laba zīme, jo mūsdienās tikai fundamentāli dizaini var tikt spēlēti atkal un atkal, kamēr iepazīti līdz nervu galiņiem. Spēles aprakstā pasaules klasika — 7 Wonders.

Tematika

Spēle ir par septiņiem antīkās pasaules brīnumiem un to celtniecību. Katrs spēlētājs pārstāv vienu civilizāciju, vāc resursus, būvē dažādas industriālās, militārās, zinātnes un kultūras celtnes, kas pamazām uzlabo viņa civilizāciju un ilgtermiņā noved pie kārotajiem uzvaras punktiem. Es neesmu īsti pārliecināts, cik veiktās darbības ir tematiskas, jo cilvēki pārsvarā skatās uz kāršu bonusiem un krāsām, taču kārtis ir ļoti veiksmīgi ilustrētas, tāpēc tematiskā sajūta visu laiku cirkulē gaisā.

Komponenti

Būtībā 7 Wonders ir trīs kavas kāršu un kaudzīte žetonu. Katram spēlētājam ir arī savs spēles laukums, kas dod atšķirīgus bonusus atkarībā no antīkās pasaules brīnuma, ko mēģināt uzcelt. Kārtis ir labi ilustrētas. Īpaši jāuzsaka skaidrā ikonogrāfija, jo, apskatoties ikonas uz kārtīm, var diezgan viegli saprast, ko katra kārts dara. Līdz ar to uz kārtīm nav būtiska teksta, kas būtu šķērslis angliski nerunājošiem spēlētājiem.

Mehānika

Šī ir viena no pirmajām spēlēm, kas pasauli iepazīstināja ar nu jau plaši izmantoto kāršu draftu (card drafting). Katrs spēlētājs sāk raundu ar 7 kārtīm, no kurām patur vienu, bet pārējās padod tālāk. Pēc tam jāizvēlas jau no 6 kārtīm, utt. Šī ir būtiska izvēle, jo ļoti iespējams, ka pārējās kārtis vairs nebūs iespējams izmantot. Izvēlētā kārts uzreiz tiek izspēlēta, un atkarībā no kārts tipa tā var dot dažādus labumus kā resursus advancētākām kārtīm nākotnē, militāro spēku, tirdzniecību, zinātni vai uzvaras punktus.

Tā pamazām tiek būvēta katra civilizācija un tavas izvēles pirmajā raundā ar pirmajām sešām kārtīm ietekmēs, ko varēsi paveikt spēles trešajā, noslēdzošajā, raundā.

Paralēli tam spēlētājiem iespējams investēt kārtis, lai būvētu savu antīkās pasaules brīnumu, kas dod bonusus vai palīdz iegūt vērā ņemamu uzvaras punktu skaitu. Būtiski ir ne tikai attīstīt savu civilizāciju, bet paralēli skatīt, ko dara tavi kaimiņi. Ja viņi attīsta militārismu, arī tev jāsāk tajā mazliet investēt. Ja kaimiņi ir izveidojuši resursu raktuves, tad pastāv iespēja, ka no viņiem nākotnē būs iespēja kādu no šiem resursiem iegādāties. Spēles mehānikas visas notiek paralēli, līdz ar to tas padara 7 Wonders par ārkārtīgi dinamisku spēli, ko var ātri (30–40 minūtēs) izspēlēt pat 7 spēlētāju kompānija.

Vairākspēlējamība

Augsta. Katrs no 7 antīkās pasaules brīnumiem dod dažādus bonusus un priekšrocības spēles gaitā. Turklāt tie ir divpusēji, kur B puse paredzēta pieredzējušiem spēlētājiem. Taču iesaku jau uzreiz pēc pirmās spēles izmantot B puses. Tāpat katru reizi tev iedalīsies citādākas kārtis, kaimiņi ar dažādiem spēles stiliem. Pat vienā vakarā izspēlējot trīs līdz četras 7 Wonders partijas, sajūtas paliks svaigas. Un ticiet man, jūs noteikti spēlēsiet 7 Wonders vairāk nekā vienu reizi. Te gan jāpiebilst, ka šī spēle nav domāta 2 spēlētājiem. Uz kastes uzrakstītā informācija ir mazliet mānīga, taču trīs līdz četru spēlētāju kompānijā spēle ir lieliski spēlējama. Tāpat pieejami arī dažādi paplašinājumi, kas tālāk atsvaidzina spēli un padara dziļāku pieredzējušiem spēlētājiem.

Vērtējums

Es personiski esmu noguris no 7 Wonders un īpašu baudu no šīs spēles vairs negūstu, taču nesen to iemācīju jauniem spēlētājiem un redzēju, kā viņi aizrāvās ar visām iespējām un bija aizgrābti ar spēles dizainu. Tāpēc es iesaku 7 Wonders tiem spēlētājiem, kas galda spēļu pasaulē vēl nav līdz ausīm, bet grib iepazīt ko gana vienkāršu, bet tajā pašā laikā atšķirīgu un unikālu, turklāt spēlējamu visai ģimenei. Vērtējums: 7 no 10.

Kristaps

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalā K. Barona ielā 55 vai arī interneta veikalā: 7 Wonders 

Vērtējums Board Game Geek: 7.8

Attēli: Board Game Geek

 

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Roberts - 20 marts, 2018

Ļoti bieži nozarēs, kurās latviešu valodā nav plašas informācijas, trūkst valodas lietpratēji, kas prastu konkrēto nozari aprakstīt. Vairums entuziastu skatās video un lasa informāciju angļu vai krievu valodā, un tāpēc mūsu valodā parādās neeksistējoši vārdi, frāzes; bieži vien tiešie tulkojumi. Pie tā ir jāstrādā!

redaktora acs - 16 marts, 2018

Ja autors būtu bijis Miša neko neteiktu, bet Kristapiem nu gan būtu jāzina, ka spēles šajā kontekstā neatspēlē – varbūt vienīgi saspēlē -, bet labāk jau vienkārši pārtaisīt visu teikumu, lai nav jāizaicina latviešu valodā esošie un neesošie priedēkļi. Ja Krišs man būtu uzminis uz varžacīm, tad gan es tagad būtu viņam atspēlējies, eh!

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0