Izlaist līdz saturam
Populārākās čempionātu galda spēles: izvēlies savu un kļūsti par labāko!

Populārākās čempionātu galda spēles: izvēlies savu un kļūsti par labāko!

Raksta autors: Pēteris Tārs

Lai gan galda spēles nav iemantojušas tik lielu popularitāti kā tradicionālie sporta veidi — hokejs, basketbols vai e-sports —, arī galda spēlētāju vidū tiek organizēti vietēja un pasaules mēroga turnīri. Ja arī tu vēlies ierakstīt savu vārdu starp pasaules labākajiem galda spēļu spēlētājiem, tad atliek izvēlēties sev piemērotāko spēli un doties pretī uzvarai! Šajā rakstā aplūkosim populārākās čempionātu galda spēles.

Galda spēļu turnīri lielākoties ir lokāli, taču dažām spēlēm čempionāti notiek pasaules līmenī un ik gadu tiek kronēti pasaules čempioni kādā konkrētā spēlē. Dalība turnīros ir strikti regulēta un, lai cīnītos par labākā spēlētāja titulu, ir jārēķinās ar turnīra izmaksām, kuras ir atkarīgas no turnīra popularitātes.

Šahs

Būtu nepieklājīgi sākt šo rakstu, nepieminot visu galda spēļu vectētiņu — šahu. Šī fenomenālā stratēģijas spēle tika izgudrota 6. gs. Indijā un ātri iemantoja popularitāti, kura joprojām nav apsīkusi. Šahs mūsdienās ir kļuvis par ļoti nopietnu aizraušanos un pasaules ranga līderi nereti tiek saukti par šaha ģēnijiem.

Spēles pamatideja ir ļoti vienkārša, taču iespējamās kombinācijas ir šķietami bezgalīgas. Šaha spēle mūsdienās ir ļoti attīstījusies un reti tiek spēlēti ilgstoši un garlaicīgi mači. Populārākais veids, kurā spēlētāji sacenšas, ir „blitz chess“ jeb zibens šahs — katram spēlētājam tiek dotas trīs minūtes laika un papildus divas sekundes par katru paveikto kustību.

Catan

Viennozīmīgi viena no populārākajām galda spēlēm, kura ir iemantojusi plašu atsaucību ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Par šīs spēles labākā spēlētāja titulu sacenšas gan vietējos turnīros, gan arī tiek mērots ceļš uz Eiropu, lai cīnītos par visas pasaules čempiona titulu.

Ilgus gadus „Catan“ čempionāts tika rīkots Eiropas galda spēļu epicentrā — Esenē. Uz šo vietu vairākus gadus pulcējās pasaules labākie spēlētāji un par 2007. gada Pasaules čempionu kļuva latvietis Arnis Buka! Savukārt 2010. gadā un 2014. gadā Māris Logins un Kristofers Ritovs attiecīgi ieņēma godpilno 2. un 3. vietu.

Čempionātā tiek spēlēta spēles „Catan“ pamatversija, kurai gadu laikā ir iznākuši vairāki paplašinājumi un dažādi dizaina noformējumi. Latvijā „Catan“ zina prāvs hobijistu pulks un tā nereti tiek dēvēta par „gateway“ tipa spēli, kas ievelk spēlētājus dziļāk plašajā galda spēļu pasaulē.

Brain Games rīko regulārus „Catan“ čempionātus un, ja arī tu vēlies tajos piedalīties, tad seko mūsu aktivitātēm un noteikti piesakies! Pērnā gada čempionātā 1. vietas ieguvējs kvalificējās Eiropas čempionātam un papildus savā īpašumā ieguva spēles „Catan“ 3D versiju. Uz „Catan“ čempionātu Latvijā katru gadu ierodas vairāk nekā 100 dalībnieku.

Carcassonne

Spēle, kas dēvēta par godu Francijas pilsētai Karkasonai, ir ne mazāk populāra par „Catan“. Tā ir vienkārša, aizraujoša un matemātiski ir teju neiespējami izspēlēt divas vienādas partijas, jo pamatspēles 72 lauciņi vienmēr gādās par unikālu spēles laukumu.

Carcassonne“ ir jautra un ātra lauciņu novietošanas spēle, kuru var viegli iemācīt ikvienam spēlētājam. Par spīti vienkāršajai spēles mehānikai un zināmā mērā arī veiksmes faktoram, spēle pieprasa stratēģisko domāšanu un mudina spēlētājus izdarīt taktiskus gājienus.

Spēlei „Carcassonne“ ir ļoti daudz un dažādi paplašinājumi, taču čempionātā tiek izmantota pamatspēle bez paplašinājumiem. Latvijā līdz šim ir notikuši jau 15 Carcassonne čempionāti, un arī tajos Latvijas spēlētāji ir tikuši līdz elites līmenim. Augstākais sasniegums ir Aleksejam Peguševam, kurš sīvā cīņā ar pasaules labākajiem spēlētājiem izcīnīja godpilno 2. vietu!

Spārnotie

Spārnotie jeb Wingspan pāršalca visu pasauli pavisam nesen. Spēle tika izdota salīdzinoši nesen — 2019. gadā, un tā ļoti strauji iemantoja daudzu spēlētāju sirdis ar savu eleganto spēles mehāniku, skaisto dizainu un savā ziņā arī izglītojošo saturu.

„Spārnotie“ ir stratēģijas un „engine building“ spēle, kuru sarežģītības ziņā varētu likt vienā svaru kategorijā ar „Catan“. Lielākā atšķirība ir tā, ka „Spārnotajos“ ir ļoti ierobežota tiešā cīņa spēlētāju starpā. Konflikta situācijas šajā spēlē praktiski neeksistē, un katrs spēlētājs fokusējas uz savu punktu vākšanas mehānismu.

Lai arī spēle „Spārnotie“ vēl nav izaugusi līdz tāda mēroga čempionātiem kā iepriekš minētās spēles, tai ir liels sekotāju pulks un popularitāte ar gadiem tikai pieaugs.

Saboteur

Viena no populārākajām kāršu spēlēm „Saboteur“ ir sastopama teju katrā mājvietā. Spēle ir vienkārša, aizraujoša, intriģējoša un to var spēlēt vēl un vēl. Atšķirībā no citām galda spēlēm „Saboteur“ nav iespējams spēlēt divatā, taču lielākās kompānijās tā ir ne tikai izcila ballīšu, bet arī nopietna turnīru spēle.

Janvāra sākumā norisinājās šīs spēles Pasaules čempionāts Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kurā sudraba godalgu izcīnīja Marta Rubule!

Klask

Iespējams, ka tā ir pati vienkāršākā galda spēle, kurai visā pasaulē ir milzu sekotāju atbalsts un tiek rīkoti vērienīgi turnīri. „Klask“ ir apvienojusi vairākus konceptus vienā, radot patiesi unikālu galda spēli, kura vairāk līdzinās galda futbolam, nevis tradicionālai galda spēlei.

„Klask“ ir kaut kas pa vidu starp galda futbolu un galda hokeju kompaktā izmērā. Tā prasīs zināmu roku veiklību un acu koordināciju. „Klask“ ir duelis un uzvar tas, kurš pirmais savāc sešus punktus. 

Arī šajā spēlē latvieši ir tikuši līdz Pasaule čempionāta skatuvei un savu veiklību uz Somijas galvaspilsētu Helsinkiem devās pierādīt Mārtiņš Prūsis. Diemžēl Mārtiņa pretinieks bija tā brīža Pasaules čempions Tomasz no Polijas, kurš finālā atzina itāļa Luigi pārākumu. 

„Klask“ panākumi slēpjas ne tikai unikālajā spēles konceptā, bet arī pateicoties tam, ka to var ļoti ātri izspēlēt. Savākt sešus punktus var dažu minūšu laikā, līdz ar to tas paver iespējas turnīrus organizēt lielam dalībnieku skaitam.

Splendor

Raksta noslēdzošā spēle ir daudzu iemīļotā „Splendor“, kurā spēlētājiem ir jāsacenšas par prestiža punktiem, jātiek pie dārgakmeņiem un jāizdabā augstmaņu vēlmēm. Spēle ir vienkārša, eleganta un ar augstu vairākspēlējamības pakāpi. Šī ir veiksmes formula, kas gan „Splendor“ gan arī citas šajā rakstā minētās spēles ir aiznesusi līdz kulta statusam, kas rezultējas ar turnīriem un čempiona tituliem. Starp citu, Latvijas „Splendor“ čempionāts notiks 17. februārī, tāpēc nenokavē reģistrēšanos tam un sacenties ar Latvijas labākajiem dārgakmeņu tirgotājiem!

Kur meklēt informāciju par galda spēļu turnīriem Latvijā?

Brain Games organizē dažādu galda spēļu turnīrus Latvijā un informāciju par tiem vislabāk ir meklēt mūsu mājaslapā www.brain-games.lv un Facebook sadaļā „Events“ jeb „Notikumi“. Visa svarīgā informācija par reģistrēšanos, dalības maksu un noteikumiem būs atrodama šajos resursos.

Noslēgumā var droši teikt, ka teju ikvienai augstu novērtētai spēlei atradīsies kāds vietējais mājas vai lokālais pilsētas un valsts turnīrs. Arī tādām kulta spēlēm kā „Warhammer 40k“ vai „Twilight Imperium“ tiek rīkoti turnīri. Lai arī tie tiek mazāk apmeklēti, tie nav mazāk aizraujoši, sevišķi, ja runa ir par milzīgiem galdiem, uz kuriem ir saliktas divas pilnībā izkrāsotas armijas.

Spēlē. Domā. Baudi.“ un piedalies Latvijas turnīros! Ja radi, draugi un paziņas tev bieži pārmet, ka tu pārāk labi spēlē, tad varbūt ir pienācis īstais brīdis izvēlēties atbilstošo turnīru un pierādīt visai Latvijai, ka esi pārāks ne tikai pār saviem radiem, draugiem un paziņām, bet arī visiem pārējiem Latvijas iedzīvotājiem! Uz tikšanos turnīros un turpināsim nest Latvijas vārdu pasaules galda spēļu čempionātos!

Iepriekšējais raksts Tu un es! Es un tu!
Nākamais raksts Splendor Latvijas čempionāts 2024

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0