Izlaist līdz saturam
Welcome to… apskats

Welcome to… apskats

Mehānika: Uzmet un aizpildi (roll and write)

Spēles sarežģītība: viegla

Spēles ilgums: 30 min

Spēlētāju skaits: 1-100

Labākais spēlētāju skaits: nav

Tematika

Spēle ir par pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad pēc kara atkopās ASV iedzīvotāji, uzlabojās dzīves līmenis un daudzām jaunām ģimenēm nebija, kur dzīvot, tāpēc intensīvi tika būvēti jauni privātmāju ciemati, kas ir arī ļoti ienesīgs bizness. Spēlētāju uzdevums ir katram izveidot vienu tādu privātmāju ciematu. Spēlē ir ļoti veiksmīgi integrētas mehānikas, kas attaisno to tematiku. Punkti pienākas par loģiskām lietām, piemēram, apzaļumotu ielu, baseiniem vai pabeigtiem māju blokiem. Pat vienkārša ciparu rakstīšana ir attaisnota kā mājas numuru norādīšana. Visnotaļ ļoti tematiska spēle, kas parasti nav raksturīgi  tik mazām un vienkāršām spēlēm. Ir padomāts pat par to, ka spēles lapiņās atstāta vieta, kur nosaukt savu māju ciematiņu.

Komponentes

Spēle sastāv no divām komponentēm – 100 papīra spēles laukumiem un kārtīm. Komponentes ir labas kvalitātes, grafiskais dizains ir gan vizuāli pievilcīgs, gan funkcionāli pārdomāts. Spēles laukums ir vienkārši nolasāms un intuitīvi saprotams.  Tas tiešām rada piecdesmito gadu sajūtu un izskatās vienkārši šarmanti. Mana vienīgā kritika ir par spēles laukumiem, kas komplektā ir 100 lapiņas. Teorētiski pietiekami vairāk nekā 20 4-5 spēlētāju spēlēm, taču labāks risinājums, iespējams, būtu laminētas lapiņas ar marķieriem. To gan joprojām var izdarīt, kad spēles laukumu kļūst patiešām maz.

Mehānika

Šī patiesībā nav “roll and write” spēle, jo tehniski nekas netiek mests, bet spēlētāji katru gājienu izvēlas vienu no trim divu kāršu kombinācijām, kur uzrakstīts mājas numurs, bet uz otras - uzlabojums, piemēram, žogs, apzaļumojumi vai baseins. No izvēlētā pāra mājas numuru spēlētāji ieraksta vienā no trim māju rindām ar vienu noteikumu – skaitļiem jābūt augošā secībā, savukārt uzlabojumi palīdz vākt punktus dažādos veidos, piemēram, padarot noteiktu māju kombinācijas vērtīgākas vai izpildot dažādas misijas.

Spēles izvēles ir interesantas, bet ne pārlieku sarežģītas. Bieži jāizvēlas starp ciparu un piemērotāku uzlabojumu. Jāsaka gan, ka interesantākais brīdis ir spēles otrā puse, kad daudzas no brīvajām vietām jau ir aizpildītas un rodas gadījumi, kad nav vairs iespējama optimāla izvēle, bet nākas pielāgoties. Jāsaka gan, ka man spēles sākumā dažas izvēles šķiet labākas par pārējām, kas katru reizi ir atkarīgs no izvēlētajām misijām. Tiesa, tas spēli nepadara mazāk stratēģisku, taču noved pie tā, ka spēles sākumā daudziem ir vieni un tie paši optimālie gājieni.

Jāpiebilst, ka viens no lielākajiem spēles plusiem ir tās temps - spēlē visi 100% laika darbojas paralēli, līdz ar to tāda lieta kā gaidīšanas laiks nepastāv. Spēle ilgums 2 un 10 spēlētājiem būs identisks. Žēl gan, ka tas nozīmē arī to, ka interakcija starp spēlētājiem praktiski nepastāv, katrs spēlē savu spēli un salīdzina rezultātus. 

Vairākspēlējamība

Spēle piedāvā lielu klāstu ar dažādām kopīgajām misijām, kas katrā spēlē liek izvēlēties mazliet citādu stratēģiju, tāpat spēļu kavas nejaušā daba katru spēli padara mazliet atšķirīgu. Izvēles katru reizi būs mazliet citādas. Turklāt spēle uzdzen mazliet atkarību, vēl ne reizi nav bijis vakars, kad esam to izspēlējuši tikai vienu reizi. Uzskatu, ka vairākspēlējamība līdz ar to ir ļoti laba.

Vērtējums

Man patīk “Welcome To…”, uzskatu, ka tā ir teicama ģimenes vai pasākumu spēle. To var viegli paņemt līdzi ceļojumā, spēle atbalsta neierobežotu spēlētāju skaitu. Manai gaumei gan spēles izvēles ir mazliet par primitīvām, kā arī gribētu lielāku interakciju starp spēlētājiem, taču līdz šim spēle ir bijusi liels hits visiem, ar ko esam spēlējuši, tāpēc uzskatu, ka, ņemot vērā, ka spēle ir ļoti lēta, tas ir lielisks pirkums, no kā tiks iegūts maksimums. Vērtējums 7 no 10. 

 

Ja ir interese par spēli uzraksti Aleksandram - aleksandrs@brain-games.com 

 

Board Game Geek reitings: 7.7

Autors: Kristaps Auzāns

Bildes no Board Game Geek

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0