Izlaist līdz saturam
Spēles apskats – KeyForge: Call of the Archons

Spēles apskats – KeyForge: Call of the Archons

Mehānika: kolekcionējamo kāršu spēle (CCG)

Spēles sarežģītība: vidēja

Spēles ilgums: 40-60 min

Spēlētāju skaits: 2

Labākais spēlētāju skaits: 2

Valoda: lai spēlētu spēli, ir jāpārzina angļu valoda

Mani nekad nav saistījusi kāršu kavu izveide, un es apbrīnoju tos cilvēkus, kas var stundām ilgi sēdēt, plānot un optimizēt savus “dekus”. Taču, neskatoties uz to, es apzinos, ka viena no vēsturiski ietekmīgākajām spēlēm ir bijusi Magic: The Gathering, kas joprojām tās izdevējiem pelna miljonus. Pēdējos gados tirgū ir parādījušās daudzas citas alternatīvas, kā, piemēram, Android: Netrunner vai Game of Thrones: The card game, taču vēl neviena šāda tipa spēle nav bijusi tik pieejama kā Keyforge.

Tematika

Uhh, es tiešām centos iedziļināties tēmā. Tātad spēlētāji pārstāv vadoņus, kas sapulcējuši septiņas rases, kas savā starpā sacenšas, lai darinātu atslēgas, ar kuru palīdzību varēs tikt klāt neizmērojami vērtīgām zināšanām. Reāli tēmai maza loģika, bet katrs spēlētājs tiešām kontrolē trīs rases, kas cīnās ar otra spēlētāja trim rasēm. Tas spēlētājs, kurš pirmais savāks resursus trim atslēgām, būs uzvarētājs. Reālas tematikas trūkums tiek kompensēts ar ļoti atšķirīgām rasēm un to saistītajām mehānikām, kas patiešām šķiet tematiskas un atbilstošas katrai rasei.

Komponentes

Šeit arī būs mana lielākā kritika spēlei. Pirmkārt, es neesmu lielākais fans multenīgajam grafiskajam dizainam, kas attēlots kārtīs, taču dizains nav slikts vai nekvalitatīvs, tas ir drīzāk gaumes jautājums. Taču nopietnu problēmu saskatu spēles iepakošanā un glabāšanā. Proti, KeyForge pārsvarā tiek pārdots mazās 37 kāršu kavās, kuru iepakojums praktiski pēc atvēršanas ir jāizmet un spēlētājam pašam jādomā, kā glabāt savas kārtis. Tāpat spēlei ir vajadzīgi žetoni, kas dabūjami spēles sākumkomplektā. Tikai neraža, ka šie sākumkomplekti ilgu laiku vispār nebija pieejami veikalos vai internetā, kā arī viens sākumkomplekts ar divām pilntiesīgām kāršu kavām un žetoniem maksā tikipat daudz, cik četras kāršu kavas atsevišķi. Līdz ar to daudzi no spēlētājiem izmanto un kombinē žetonus no citām spēlēm. Piemēram, es izmantoju Imperial Assault. Tāpēc esmu spiests atzīt, ka spēles komponentes varēja būt pārdomātākas, iespēja funkcionāli saglabāt mazo kavu kastītes vai atsevišķi iegādāties spēles žetonus ievērojami atvieglotu spēles glabāšanu.

Mehānika

Taču, neskatoties uz komponenšu problēmām, KeyForge ir ieguvusi cieņu un apbrīnu daudzu “geimeru” acīs. Kāpēc? Trīs iemesli – unikalitāte, mehānika un kolekcionējamība.

Unikalitāte – katra kāršu kava, kas tiek iegādāta, ir unikāla, tādu to ir izveidojis algoritms, līdz ar to pasaulē nav divu vienādu kavu. Tā sastāv no 36 kārtīm un references kārts, kas pārstāv 3 no 7 pieejamajām rasēm. Tas nozīmē, ka katru reizi, atverot spēles komplektu, spēlētājs jutīsies kā Ziemassvētkos, jo nekad nevar paredzēt, kas būs tavā kavā. Mūsdienās, kad katrai spēlei ir daudzi apskati, izpakošanas videoklipi un pilns internets bildēm, šī ir ļoti atsvaidzinoša sajūta.

Mehānika – neskatoties uz spēles unikalitāti, arī tās mehānika ir ne tikai laba, bet arī aizraujoša un atkarību izraisoša. Savā būtībā KeyForge ir kārtējā kāršu spēle, kur kārtis tiek aktivizētas, tām ir dažādi daudzmaz visiem jau zināmi atslēgas vārdi, BET spēlē galvenais āķis ir tas, ka savā gājienā spēlētājs drīkst spēlēt un izmantot tikai vienas rases kārtis, un šī izvēle ir lieliska! Ļoti bieži jāpieņem smags lēmums, vai izvēlēties jau galdā izspēlētu rasi vai mēģināt nostiprināt kārtis no kādas citas. Bieži vien kārtis, ko spēlētāji vēlas izspēlēt, ir no divām dažādām rasēm, bet izspēlēt drīkst tikai vienu. Protams, arī skaidri definētais gala rezultāts – trīs darinātas atslēgas - ir labi noslīpēts, taču tieši rasu atšķirības un izvēle starp tām spēli padara dziļu.

Kolekcionējamība – ja citām kolekcionējamajām kāršu spēlēm nepieciešams ieguldīt simtiem eiro un daudz brīvā laika, lai izveidotu spēcīgus “dekus”, tad KeyForge šo problēmu risina, pilnībā nogriežot iespēju kombinēt kārtis. Spēlētāji spēlē ar tām kavām, kas ir iegādātas, līdz ar to katrs var būt konkurētspējīgs turnīrā. Arī Latvijā jau ir izveidojusies KeyForge kopiena, kas veido dažādus oficiālos turnīrus. Arī ar ļoti interesantiem noteikumiem, kā, piemēram, tādiem, kur katrs savu spēles kavu atver tikai sākoties turnīram, vai spēlētāji ņem līdzi vājākos komplektus un dod ar tiem spēlēt pretiniekam. Interesentiem iesaku pievienoties Facebook grupai: LCG Riga.

Vairākspēlējamība

Ņemot vērā, ka katra kava ir unikāla, spēlētāji, kas iegādājas jaunus KeyForge komplektus, nekad neiegūst 100% spēles. Kombināciju ir ārkārtīgi daudz, un tās ir dažādas. Līdz ar to vairākspēlējamība ir ļoti augsta.

Vērtējums

KeyForge ļoti labi parāda, ka galda spēļu pasaulē vienmēr ir iespējami jauni risinājumi, un, līdz ar tehnoloģiju attīstību, iespējami arī jauni koncepti, kā veidot unikālas spēles. Iesaku katram vismaz pamēģināt KeyForge, jo kolekcionējamo kāršu spēles ir aizraujoša daļa no hobija, un tirgū pagaidām nav nevienas citas tik pieejamas spēles kā KeyForge. Pat ja jums tāpat kā man neinteresē piedalīties turnīros, šī ir laba spēle, kuru iekļaut kolekcijā un spēlēt ar kādu divatā. Vērtējums 7 no 10. Neieliku vairāk tieši nepārdomātu glabāšanas risinājumu un žetonu trūkuma dēļ.

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0