Izlaist līdz saturam
Pikoko apskats

Pikoko apskats

Spēles apskats – Pikoko

Mehānikas: Stiķu ņemšana,  likmju likšana(trick taking, bidding)

Spēles sarežģītība: viegla

Spēles ilgums: 40 min

Spēlētāju skaits: 3-5

Labākais spēlētāju skaits: 3-5

Varētu teikt, ka “trick taking” (stiķu ņemšana) ir viena no pasaules populārākajām mehānikām, ko spēlējuši pat tādi cilvēki, kas pilnīgi neko nav dzirdējuši par modernajām galda spēlēm. “Trick taking” mehānika ir populārajā datorspēlē “Hearts”, kā arī zolītē un durakos. Taču Pikoko šai mehānikai ir iedevis ļoti interesantu un nebijušu pavērsienu, par ko arī aprakstā.

Tematika

Lai saprastu tematiku, es ņēmu palīdzību no spēles kastes. Pikoko ir spēle ar trīsdimensionāliem pāviem. Spēle aicina sabužināt savas astes spalvas un nolasīt spēlētāju domas. Reāli spēlei tematikas nav vispār, bet tas ir ierasti trick taking spēlēm. Viss āķis ir mehānikā, bet tas, ko spēles autori var izdarīt, ir parādīt ekstraordināras idejas, kā mehāniku krāšņi ietērpt, un trīsdimensionālie pāvi ir ļoti labs risinājums.

Komponentes

Parasti es nepievēršu uzmanību kastei, bet Pikoko kaste ir ļoti liels izņēmums. Man ļoti patīk kā izskatās grafiskais dizains, kas ir ļoti tīrs un liek kastei tiešām izcelties spēļu plauktā. Kārtis principā ir krāsaini cipari no 1 līdz 11, kas ietērpti pāvu spalvu veidolā un asprātīgi iestiprināti plastmasas pāvā (kāršu turētājā). Spēlei ir teicama trīsdimensionāla sajūta. Dizains ir askētisks, pārliecinošs un funkcionāls. Reinis Pētersons jau atkal parādījis savu mākslinieka talantu, šis ir viens no pēdējā laika pārliecinošākajiem piemēriem, kā izveidot ļoti funkcionālu un vizuāli askētisku spēli – nekā lieka un esošās komponentes ļoti pārliecinošas.

Mehānika

Spēle sastāv no divām daļām - likmju likšanas un kāršu izspēles. Lai būtu vieglāk saprast, sākšu ar kāršu izspēli. Spēlētāji katrs izspēlē vienas krāsas kārtis, un uzvar tas, kurš ir uzlicis augstāko kārti vai trumpi. Te gan ir āķis. Katrs spēlētājs redz visu citu spēlētāju kārtis, bet neredz savējās, tāpēc savā gājienā katrs izspēlē tā spēlētāja kārtis, kas ir nākamais pulksteņrādītāja virzienā.

Būtiski ir saprast, ka neuzvar tas spēlētājs, kurš ieguvis vairāk stiķu, bet gan tas, kurš noteicis precīzāko pareģojumu par spēles iznākumu. Tas notiek ar likmju likšanas palīdzību. Pirms pirmā stiķa izspēles, secīgi par katru spēlētāju tiek liktas likmes, cik tieši stiķu šis spēlētājs paņems. Atgādinu, ka tajā brīdī katram ir redzamas visas kārtis izņemot savējās. Ja es pareizi noteicu, ka Anna iegūs četrus stiķus, es raunda beigās saņemu 2 punktus, ja kļūdījos par vienu vienību, tad iegūstu vienu punktu.

Šī nepilnīgā informācija rada perfektu situāciju, kad tu vari paredzēt pietiekami daudz, bet ne visu, un varbūt tieši trumpja 11, kas slēpjas tavā pāvā, būs tā kārts, kas tevi iegāzīs. Tāpat spēlē iespējams kontrolēt gaitu, izspēlējot pareizās kārtis. Vēl nekad vienkāršā “trick taking” spēlē neesmu tik daudz domājis un rēķinājis optimālāko gājienu. Šis atvērtās informācijas apjoms Pikoko padara par ļoti taktisku un nopietnu spēli, kur uzvarai nepieciešams pamatīgi iedziļināties, rēķināt līdzi un izdarīt pareizos gājienus.

Vairākspēlējamība

Spēle ir kā dzīvs loģikas puzlis, kas katru reizi mainās. Tās vairākspēlējamība ir ļoti augsta, jo atkarībā no situācijas, nāksies pieņemt atšķirīgus lēmumus. Spēlē ir augsta interakcija, un spēlētāji var nopietni ietekmēt spēles gaitu visiem. Līdz ar to arī vairākspēlējamība ir augsta. Jau rakstot šo aprakstu, es domāju par spēli un vēlos to atkal uzspēlēt.

Vērtējums

Man ļoti patīk Pikoko. Pikoko apvieno mehānikas no divām “Spiel des jahres” spēlēm “Hanabi” un “Camel Up” un tās uzlabo. Camel Up likmju likšanai tiek piešķirta lielāka kontrole, un Hanabi nezināmajām paša kārtīm lielāka jēga spēles iznākumā. Tā ir eleganta, dziļa un aizraujoša spēle. Manuprāt, pagaidām labākā Brain Games orģinālspēle, kas mērķēta tieši uz pieredzējušāku spēlētāju auditoriju. Spēlē ir ļoti daudz jēgpilnu lēmumu un izvēļu. Tā ir dinamiska, trīs raundi paiet ātri, bet ar nemitīgu spēlētāju iesaisti. Noteikti iesaku katram izmēģināt un darīt to, jau uzreiz iedziļinoties.

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalos Rīga Plaza 1. stāvā vai K. Barona ielā 55, vai arī interneta veikalā*:  Pikoko

Board Game Geek reitings: 7.0

Autors: Kristaps Auzāns

Bildes no Brain Games un Brain Games Publishing

* Bezmaksas piegāde visā Latvijā.

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0