Izlaist līdz saturam
Kā izvēlēties piemērotāko dāvanu?

Kā izvēlēties piemērotāko dāvanu?

Galda spēles kalpo kā lieliska dāvana svētkos, bet kā saprast, kas saņēmējam patiks? Kura spēle būs piemērota? Šeit apkopojam 5 faktorus, pēc kuriem vadīties, izvēloties spēli.

1. Spēles veids

Kas būtu interesantāks dāvanas saņēmējam? Ir vērts piedomāt pie tā, kur jūs viņu redzat vairāk - spēlējot jautras ballīšu spēles vai spēlējot kādu nopietnāku spēli, kurā nāksies izplānot savu stratēģiju, lai nokļūtu līdz uzvarai. Varbūt tā ir kāda izveicības vai tomēr erudīcijas spēle? Ģimenes spēles sagādās prieku un jaukus kopā būšanas brīžus visiem. Ja viņam mājās jau ir galda spēles, tad noteikti vajag paturēt prātā, kuras no tām viņam patīk vislabāk. Sociālās spēles mums liks savā starpā komunicēt, bet ir arī pie sevis prātojāmās, kur lielākoties turpmākie gājieni ir jākaļ galvā. Tādas spēles kā "Dobble" un "Jungle Speed" pārbaudīs gan spēlētāju uzmanību, gan izveicību. Protams, uzmanība ir jāpievērš arī sarežģītības pakāpei - cik "nopietna" spēle varētu būt piemērota.

2. Spēlētāju daudzums

Ļoti noteicošs faktors ir tas, cik spēlētāju pārsvarā spēlēs kopā ar mūsu dāvanas adresātu. Cik lielu ģimeni apdāvināsim? Cik cilvēku ir ierastajā draugu bariņā? Vajag apsvērt visus scenārijus, lai nerastos situācija, kad mājās stāv spēle, kura netiek izmantota, jo tai ir nepieciešami, piemēram, vismaz 4 spēlētāji. Tas strādā abos virzienos - spēli, kas piemērota diviem, nevajadzētu dāvināt cilvēkiem, kam patīk uzturēties lielākās cilvēku kompānijās. Par laimi, galda spēles var piemeklēt jebkurai situācijai - ir tādas, ko var spēlēt pat 20 cilvēki, un ir arī solo spēles, kuras spēlēt var viens pats.

3. Vecums

Viens no svarīgākajiem faktoriem ir spēlētāju vecums, kas gan vairāk svarīgs reizēs, kad izvēlaties spēles tieši bērniem. Galda spēles ir iespējams atrast gan pašiem jaunākajiem spēlētājiem, gan arī cienījamiem sirmgalvjiem. Jāsāk ar izvēli starp trīs galvenajām kategorijām - bērnu spēles, spēles visiem un lietpratēju spēles. To grūtības pakāpes un saprotamības līmenis ir izteikts ieteiktajā vecumā, no kāda ķerties klāt pie katras spēles. Ir ļoti liela atšķirība starp, piemēram, 3+, 5+ un 14+ spēlēm. Taču šis skaitlis norāda aptuveno vecumu un nav tik strikts - protams, ka arī piecgadnieki, kas māk uzsist ar pirkstu pa pingvīniņu, varēs spēlēt "ICECOOL".

4. Tematika

Kādas ir spēles saņēmēja intereses? Kāda ir viņa profesija? Hobiji, aizraušanās? Tas viss var palīdzēt, lai ar dāvanas izvēli tiešām būtu trāpīts desmitniekā. Galda spēļu tematikas ir neskaitāmi daudz, tāpēc interesējošo var piemeklēt ikvienam. Piemēram, ja cilvēks, kam dāvināsim spēli, interesējas par viduslaikiem, tad varam atrast kādu ar pilīm un bruņiniekiem. Jāpiemet klāt fantastika? Nekādu problēmu! Atrodam spēli ar pilīm, bruņiniekiem un pūķiem. Varbūt kāda filma vai multfilma? "Gredzenu pavēlnieks" vai "Zvaigžņu kari" - pat tik konkrētas spēles sameklēt nebūs grūti. Arī profesija var spēlēt būtisku lomu tematikas izvēlē. Piemēram, būvniekiem un arhitektiem noteikti patiks pilsētu attīstības spēles. Iespēju, kā noprotat, ir tiešām daudz!

5. Paplašinājumi

Ja dāvanas saņēmējs ir ļoti iemīļojis kādu no jau esošajām spēlēm, varbūt jaunu iegādāties nemaz nav vajadzīgs. To paplašinājumi ir izcils veids, kā pagarināt spēli, ieviešot tajā jaunas vēsmas. Paplašinājumi pamatspēlei pievieno jaunus elementus, jaunas kartes, maina atļauto spēlētāju skaitu un dāžados citos veidos maina spēles noteikumus. Tie mēdz arī paātrināt vai paildzināt spēlēšanu. Daudzi paplašinājumi, tiklīdz pievienoti spēlei, tā arī netiek nolikti malā, bet gan tiek atstāti spēles kastē un pati pamatspēle nekad vairs netiek spēlēta bez tiem. Kā lielisks piemērs kalpo spēles "Catan" paplašinājums "Jūrasbraucēji", kur spēlētājiem ir iespēja veidot milzīgas kartes un kuģot uz citām salām, kas atrodas blakus Katanas salai. Cilvēki, kas ir iepazinušies ar “Jūrasbraucējiem”, reti atgriezīsies pie pamatspēles, jo šādā veidā spēlēt ir krietni interesantāk.


Nāc uz Brain Games veikaliem Rīga Plaza, K. Barona ielā 55 vai iepērcies internetā www.brain-games.lv. Atnākot uz mūsu veikaliem, mūsu zinošie un draudzīgie pārdevēji tev palīdzēs izvēlēties piemērotāko dāvanu! :)

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0