Izlaist līdz saturam
Ganz schön clever spēles apskats

Ganz schön clever spēles apskats

Mehānika: Uzmet un aizpildi (roll and write)

Spēles sarežģītība: viegla

Spēles ilgums: 30 min

Spēlētāju skaits: 2-4

Labākais spēlētāju skaits: nav

Turpinot aprakstīt pašlaik modīgās “uzmet un aizpildi” spēles, jāpiemin vēl divas pašlaik aktuālās. “Railroad Ink.” un “Ganz Schon Clever”. “Railroad Ink.” ir interesanta, ātra, bet pārāk grūti izsekojama un vismazāk elegantā no visām, taču “Ganz schon clever” ir šī brīža žanra karalis. Kāpēc, par to arī šajā aprakstā.

Tematika

Tas, kas man patīk, ir fakts, ka spēle netēlo, ka tai būtu tēma. Tādas šeit nav, tikai kaudze interesatu mehāniku. Es novērtēju šādu godīgumu, jo tas ir daudz labāk, nekā ja spēlei būtu pielikta mehānika, kā, piemēram, tiek skaitīta nauda Venēcijā vai marsiešu iebrukums.

Komponentes

Spēlē nav daudz komponenšu, tik vien kā seši metamie kauliņi, četri melni marķierīši un simts spēles lapiņu, kas katra ir vienreiz lietojama. Kā ierasts, mana kritika par to, ka spēles lapiņas nav laminētas un var izbeigties, taču jūs varat izspēlēt vismaz 25 četru spēlētāju spēles, ko kopējais laiks ir vismaz 12 stundas, kā arī brīdī, kad lapiņu kļūst pavisam maz, dažas atlikušās var ielaminēt paši. Spēles grafiskais dizains, maigi sakot, ir “nekāds”, tas ir kā 6 dažādas izkrāsotas tabulas. Domāju, ka lielākā daļa lasītāju varētu paši uzzīmēt šādu dizainu, taču jāpiebilst, ka tas ir ļoti funkcionāls un palīdz viegli saprast spēles noteikumus.

Mehānika

Viens no spēlētājiem ir aktīvais spēlētājs, kurš met sešus metamos kauliņus, no kuriem vienu patur un atzīmē rezultātu savā lapiņā. Āķis slēpjas tajā, ka vērtīgāki parasti ir kauliņi ar lielāku vērtību, taču visi mazākās vērtības kauliņi tiek atdoti lietošanai pretiniekiem. Izvēlētie kauliņi spēlētājiem ir jāizmanto, lai aizpildītu vienu no piecām tabulām, kur katras aizpildīšanai ir mazliet citādi nosacījumi. Katru kauliņu atkarībā no tā krāsas un vietām var atzīmēt tikai noteiktās vietās.

Spēles lielākais kaifs slēpjas divās lietās – izvēles jau no paša sākuma ir svarīgas, un nemitīgi jādomā par to, kas var palīdzēt taviem pretiniekiem. Interakcija ir netieša, bet nozīmīga, tā īsti nevienu nevar nobloķēt, taču kļūdas var novest pie tā, ka pretiniekiem tiek atdots kāds patiešām vērtīgs kauliņš.

Nepieciešams attīstīt katru no piecām tabulām, bet tajā pašā laikā tās pietiekami sabalansēt. Taču visaizraujošākais ir tieši kombinācijas. Aizpildot katru no tabulām, spēlētājiem parādās iespējas dažādām kombinācijām. Sajūta, kad ar vienu gājienu vari dabūt bonusu, kas atklāj vēl citu bonusu, kas atklāj trešo, ir ļoti patīkama, un spēja to izveidot ir lielākais spēles kaifs. Spēles otrajā daļā bonusu iegūšana mīsies ar matu plēšanu, kad būs arvien grūtāk dabūt derīgus skaitļus, un pārmešanas iespēja kļūst patiešām vērtīga.

 

Vairākspēlējamība

Es spēli dabūju lietotu par 5 EUR un tas bija viens no labākajiem galda spēļu pirkumiem, ko esmu veicis. Vairākspēlējamība ir super augsta, katru spēli daudz kas ir atkarīgs no citu spēlētāju izvēlēm, dažādās tabulas sniedz iespēju mainīt stratēģiju, radīt jaunas kombinācijas un citādi skatīties uz spēli. Manuprāt, vairākspēlējamība ir lielākā starp šī žanra spēlēm.

Vērtējums

Jā, Ganz schon clever vispār nav tēmas, taču ir tik patīkami spēlēt šo spēli, veidot visas kombinācijas, izdarīt jēgpilnas izvēles, ietekmēt ne tikai savu, bet arī draugu spēli. Noteikti katram iesaku izmēģināt vismaz vienu no “roll and write” spēlēm. Ja jūs vēlaties interesantu tēmu, tad iesaku “Welcome to…”, taču, ja vēlaties izbaudīt ļoti aizraujošas mehānikas un pārdomātu spēles dizainu, tad “Ganz schon clever” būs labākā izvēle. Vērtējums 9 no 10.

Spēli varēs iegādāties Brain Games veikalos Rīga Plaza 1. stāvā vai K. Barona ielā 55, vai arī interneta veikalā:  Ganz Schon Clever

Board Game Geek reitings: 7.6

Autors: Kristaps Auzāns

Bildes no Board Game Geek

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Kristaps - 27 februāris, 2019

Jā, Mārtiņ, mēs ar sievu ļoti daudz spēlējam divatā, ļoti labi!

Mārtiņš K - 23 februāris, 2019

Vai arī diviem spēlētājiem varētu būt pietiekami interesanta?

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0