Izlaist līdz saturam
„EXIT: The Game“ apskats

„EXIT: The Game“ apskats

Kā cilvēks, kurš izgājis ļoti daudzas izlaušanās istabas Rīgā un arī pats izveidojis divas, es ilgu laiku uz „Exit: The game“ skatījos ļoti skeptiski. Atceros, ka šādās istabās ir daudz fizisku mīklu, kas bieži vien ir satriecošas — tiek izmantoti lāzeri, magnēti, svari, slepenas durvis un istabas! Un man likās, ka, to iekļaujot mazā grāmatiņā un pārdesmit kārtīs, tiks ļoti daudz kas zaudēts. Pat fakts, ka spēļu sērija 2017. gadā ieguva „Kennerspiel des Jahres“ apbalvojumu, mani nespēja pārliecināt. Uz šo spēli neskatījos, līdz pat brīdim, kad saņēmu vienu kastīti kā dzimšanas dienas dāvanu. Centīšos dot apskatu par to, vai šī spēle ir tā vērta. Šis apskats būs bez „spoileriem“.

Tematika

Tiek ieturēta tradicionālā izlaušanās istabu tematika. Spēles varoņi ir kaut kur iesprūduši un viņiem nepieciešams tikt prom no kādas noteiktas vietas. Es esmu spēlējis versijas, kur nepieciešams izmukt no pamestas būdiņas mežā, faraona kapenēm vai aizmukt no aizmirstas salas. Spēlē ir iekļauta maza, tematiska grāmatiņa, kur ilustrētas spēles telpas, kā arī kaudze ar uzdevumiem. Piemēram, aizmirstās salas versijā, viss ir stilistiski iezīmēts kuģa žurnālā. Novērtēju stilu, ar kādu izveidotas šīs grāmatiņas, jo katrai tēmai ir atšķirīgs un ļoti integrēts dizains, lai gan izaicinājums ir un būs paslēpt loģikas mīklas tādā formātā, lai tās būtu gan interesantas, gan tematiskas.

Komponenti

Šī ir viena no spēlēm, kur kvalitatīvi komponenti nav prioritāte, īpaši tāpēc, ka spēles žurnāls tiek saplēsts un sagriezts jau pirmajās minūtēs, un pēc izspēlēšanas šī spēle ir nododama makulatūrā. Man ļoti traucē teksta un attēlu izmērs dažos no zīmējumiem. Spēlējot vairākiem spēlētājiem, nereti ir grūti saskatīt, kas notiek otrā galda galā, tāpat gadās, ka uz mazas kārts ir uzzīmēts ļoti daudz sīku un svarīgu detaļu.

Mehānika

„Exit: The game“ sērijas pamatmehānika ir lineāras mīklas, kas jāpilda viena pēc otras, lai tiktu cauri istabai. Parasti spēlētājiem būs vairāki pavedieni, kādai mīklai to būs pietiekami, bet citai vēl kas pietrūks. Spēlē ir 10 šādas mīklas, kur, katru atrisinot, tiek iedotas papildu pavedienu kārtis, kas palīdz nākamajiem uzdevumiem.

Ļoti eleganti ir izstrādātas mehānikas, kā tiek pārbaudīts, vai spēlētāji izdomājuši pareizo risinājumu uzdevumam. Katrā spēles komplektā ir liels rotējošs disks, kuru grozot var iegūt noteiktus skaitļus. Tie pēcāk aizved pie kārtīm, kas parāda, vai esi uz pareizā ceļa. Sākumā baidījāmies, ka netīšām ievadīsim kaut ko nepareizi un sabojāsim sev spēli. Taču no pieredzes saku, ka brīžos, kad iesprūdām, mēs mēģinājām visādas trakas teorijas, kas vienmēr ir aizvedušas pie paziņojumiem, ka tās ir nepareizas.

Patīkami, ka spēle nesoda par spēles tempu. Tai ir punktu sistēma, kas dod punktus par pabeigšanu ātrāk, kā arī par to, cik pavedieni izmantoti. Taču tas ir spēlētāju piedzīvojums, tāpēc, ja jums ir jautri, tad pilnīgi vienalga, vai jūs uzstādīsiet rekordu un iziesiet spēli 40 minūtēs vai spēlēsiet 4 stundas.

Vairākspēlējamība

Nav! Pēc katras spēles, daudzas kārtis ir saplēstas vai sazīmētas. Nemaz nerunājot par žurnālu. Ja kādu bērnībā mamma iemācījusi, ka grāmatas nedrīkst plēst šī spēle nav jums. Taču negribētu, lai tas atturētu no spēles iegādes. Brain Games veikalā kastīte maksā ap 16 EUR, un vismaz mums līdz šim tās bijušas +/ divas izcilas stundas draugu lokā. Turklāt šī ir lieliska dāvana spēlētājiem ar cerību, ka paši varēsiet piedalīties šajā piedzīvojumā.

Vērtējums

Man patīk „Exit: The game“ vairāk nekā biju gaidījis. Labprāt turpināšu pamazām iepazīt jaunas kastītes ar citiem stāstiem. Uzskatu, ka šī spēle neaizstāj izlaušanās istabu, kur tev jābūt fiziski istabā un jāpiedzīvo viss uz savas ādas. Tomēr tas ir ļoti labi pavadīts laiks ar draugiem, ko vērts izmēģināt vismaz vienreiz, un tad jau redzēs, vai būs vēlme turpināt. Vērtējums 7 no 10

 

Spēli vari iegādāties Brain Games veikalos vai arī interneta veikalā: EXIT

"EXIT" spēles pieejamas arī latviešu valodā, kā arī īpašas versijas ar puzlēm. 2021. gada rudenī parādījās arī pirmais "EXIT" adventes kalendārs, kurš bija pieejams tikai iepriekšpārdošanā.

Board Game Geek reitings: 6.84 - 8.22

Autors: Kristaps Auzāns

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Komentāri

Renāte - 9 maijs, 2023

Diezgan interesanta un grūta spēle vienlaicīgi. Nesen izgaju Faraona kapenes, kura man jau 3 spēle un gribētos nakamo izspelēt :) Uz azartu velk.

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0