Izlaist līdz saturam

Catan

Riču-Raču, Cirks un Monopols ir galda spēles, ar kurām uzaugu es un daudzi mani draugi. Lai arī vienkāršas, tās mūs piesaistīja un to spēlēšanai varējām veltīt garas stundas. Piemēram, spēles Riču-Raču popularitāti labi raksturo tas, ka šai spēlei pat ir veltīta dziesma. Mūsdienās daudz kas ir mainījies, un par šī laika klasiku ir kļuvusi galda spēle Catan (Katanas ieceļotāji).

        Iztēlojieties, ka jūs kopā ar vēl trim ceļotājiem esat nokļuvuši iepriekš neatklātā salā, kuru kopā nosaucat par Katanu. Tajā ir leknas aitu ganības, biezi meži, bagātīgas mālu ieguves vietas, plaši labības lauki un vareni kalni, kuros iegūt rūdu. Visi šie resursi jums būs nepieciešami, lai būvētu ceļus, sāktu ciematus, lai vēlāk tos pārbūvētu par diženām pilsētām. Spēles ģenialitāte slēpjas aspektā, ka vienam ieceļotājam nekad nepietiks tikai ar saviem resursiem, tāpēc viņi savā starpā mainīsies, paši nosakot bartera noteikumus. Kāds būs gatavs mainīt vērtīgo rūdas resursu pret meža resursu, kāds divus salmu resursus vēlēsies samainīt pret vienu aitas resursu. Pēc spēles galda sakārtošanas (kas ir paveicams ļoti īsā laikā) spēlētāji viens pēc otra uzbūvēs savus pirmos divus ciemus ar pievadceļu. Pēc tam uz katra resursa lauciņa tiks atklāts skaitlis, kas nosaka to, pie kāda divu izmesto metamo kauliņu rezultāta konkrēti šis resurss tiks iegūts tam spēlētājam, kuram pie šī lauciņa ir savs ciemats vai pilsēta. Pēc resursu iegūšanas spēlētājs, kurš veica gājienu, var uzsākt sarunas par barteri, un, ja savā gājienā šim spēlētājam rokās ir vajadzīgo resursu kombinācija, lai, piemēram, uzbūvētu pilsētu, viņš šos resursus noliek bankā un veic būvniecību. Šādi spēle turpinās tik ilgi, kamēr vienam spēlētājam ir desmit uzvaras punkti. Uzvaras punktus var iegūt, būvējot ciematus, pilsētas, iegūstot garāko ceļu Katanā, pārvaldot lielāko karaspēku vai arī iegādājoties īpašās attīstības kārtis, kuras spēles beigās ir viena uzvaras punkta vērtas.

       Catan ir aizraujoša, dinamiska un ātri apgūstama galda spēle. Ar šo spēli sākās mana aizraušanās ar galda spēlēm, un tāpat tas ir bijis daudziem citiem. Šīs spēles noteikumus var ātri izstāstīt un vēl ātrāk parādīt darbībā. Catan esmu spēlējis kopā ar bērniem, kuriem ir septiņi gadi, un ar pieaugušajiem, kuriem ir jau piecdesmit, un visi kā viens pēc spēles ir bijuši ļoti apmierināti. Apmierinātību spēlētājos rada spēles ilgums, kas raitā partijā ir ap 40–50 minūtēm, tāpat spēja mainīties ar saviem resursiem pret cita spēlētāja resursiem, jo reizēm, kaut arī spēlētājs zina, ka, iedodot vienu vai otru resursu citam spēlētājam, tas sekmēs otra spēlētāja attīstību, vēlme pēc konkrētā resursa ir pārāk liela, lai barteri neveiktu. Tāpat, palīdz metamie kauliņi, kuri, kā mēs visi zinām, ir nepielūdzami. Procentuāli visbiežāk, metot divus metamos kauliņus, tiks uzmesti skaitļi pieci, seši, astoņi un deviņi, tāpēc spēlētājs, kuram ir paveicies savu sākotnējo ciematu uzbūvēt pie šiem lauciņiem, ir labā pozīcijā. Bet ne vienmēr tā ir. Ir bijušas reizes, kad trīs reizes pēc kārtas tiek uzmests divi. Reizes, kad šķietami neiespējamais skaitlis divpadsmit krīt katrā otrajā metienā. Un tas viss ir aizraujoši. Kā lielu spēles priekšrocību varu minēt mainīgo spēles laukumu. Reizēm visi resursi ir izvietoti līdzīgi visā salas teritorijā, bet reizēm, piemēram, visas aitu ganības atrodas tikai salas rietumos, bet rūdas resursi — salas dienvidos. Un katra šāda spēles reize pat pieredzējušiem spēlētājiem liek meklēt atkal jaunu stratēģiju, kā uzvarēt, bet jaunam Catan spēlētājam tas parāda, cik dažāda var būt šī tik šķietami vienkāršā spēle, un tas dod iespēju noticēt, ka arī es savā pirmajā spēles reizē varu pacīnīties par uzvaru, jo īsti taču neviens nezina, cik bieži kritīs viena vai otra skaitļu kombinācija un kurš spēlētājs labprātīgi mainīsies ar tik vērtīgajiem resursiem.

        Manā draugu un ģimenes lokā Catan ir pati iecienītāka spēle un tāda tā ir jau vairākus gadus. Man, protams, gribētos parādīt daudzas citas spēles (kas reizēm, protams, izdodas), bet vairumā gadījumu nospiedošais vairākums lūdz sakārtot tieši Catan, lai mestos atkal jaunā piedzīvojumā šīs noslēpumainās salas izpētē.

        P. S. Catan ir arī vairāki spēles paplašinājumi, kuri noder brīdī, kad vēlaties šo lielisko spēli padarīt vēl neparedzamāku. Gan pamatspēle, gan paplašinājumi ir pieejami latviešu valodā.

Spēļu entuziasts Roberts

Tagad arī 5–6 spēlētājiem

Iepriekšējais raksts Dāvanu ceļvedis — spēles diviem spēlētājiem

Atstāt komentāru

Komentāri parādīsies pēc tam, kad tiks apstiprināti

* Obligātie lauki

0